Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το τελευταίο άλογο του Ναπολέοντα


Σχεδόν κρυμμένο μέσα σε μια γυάλινη βιτρίνα σε μία από τις πιο σκοτεινές αίθουσες του Musée de l'Armée στο Παρίσι είναι ένα μικρό ταριχευμένο άλογο, με μια ρωγμή στον ώμο του, σαν ρήγμα. Είναι τα απομεινάρια του Βεζίρη, του γκρι αραβικού επιβήτορα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που συνόδευσε την έκπτωτο αυτοκράτορα στην Αγία Ελένη.Ο Βεζίρης σε πίνακα του Pierre Martinet

Ο Βεζίρης δεν ήταν το μοναδικό άλογο του Ναπολέοντα. Σύμφωνα με το Musée de l'Armée, στα πάνω από 14 χρόνια της βασιλείας του άλλαξε 130 άλογα (δείτε εδώ μια λίστα με μερικά απ' αυτά). Ο συγκεκριμένος επιβήτορας δεν ήταν καν το πιο διάσημο άλογο του Ναπολέοντα -ήταν ο Marengo, ένα πολεμικό άτι που το έπιασαν στο Βατερλό, ο σκελετός του οποίου βρίσκεται ως βρετανικό τρόπαιο στο Imperial War Museum στο Λονδίνο. Ο Βεζίρης ήταν το τελευταίο άλογο που έκανε παρέα στον Ναπολέοντα στην εξορία.

"Napoleon Crossing the Alps", Jacques-Louis David (1802-03)

Ο Ναπολέων προτιμούσε μικρά, ευκίνητα άλογα, παρά καθαρόαιμα που ήθελαν οι αξιωματικοί του, όχι όμως λόγω του αναστήματος του (το ότι ήταν κοντός είναι ως επί το πλείστον ένας μύθος ούτως ή άλλως). Μάλλον, απλά δεν ήταν κανένας φοβερός ιππέας. Δεν ήταν πλούσιος (καταγόταν από την Κορσική) και δεν είχε κάνει ιππασία ποτέ πριν τη στρατιωτική του καριέρα. Αργότερα πόζαρε πάνω σε ένα άλογο στο πιο διάσημο πορτρέτο του, ο περίφημος πίνακας του 1803 "ο Ναπολέων διασχίζει τις Άλπεις" του Jacques-Louis David (πιστεύεται ότι απεικονίζεται ο Marengo).

Το σημάδι στον Βεζίρη

Όσο για τον Βεζίρη, ήταν δώρο του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του Ναπολέοντα στις 5 Μαΐου 1821 στην Αγία Ελένη, ο Βεζίρης μεταφέρθηκε στην Αγγλία και στη συνέχεια στη Γαλλία, πέθανε το 1829. Είναι το μόνο γνωστό ταριχευμένο άλογο του Ναπολέοντα. Για κάμποσο διάστημα ήταν σε ένα μουσείο στο Μάντσεστερ πριν μεταφερθεί στο Λούβρο το 1868, όπου ξεχάστηκε στη σοφίτα για κάμποσο, και μετά μεταφέρθηκε στο Musée de l'Armée, μετά τον πόλεμο του 1870. Αυτό έγινε μερικές δεκαετίες μετά το θάνατό του Βεζίρη, οπότε πώς είναι κάποιοι σίγουροι ότι ήταν αυτός; Από ένα σημάδι, το γράμμα Ν, στο μηρό του αλόγου με ένα στέμμα.

Φωτογραφία αρχείου όπου εμφανίζεται ο Βεζίρης με το σκυλί του Ναπολέοντα

Το Musée de l'Armée είναι κάπως προσεκτικό στο αν είναι ο Βεζίρης, αλλά από μερικά αρχεία το άλογο με το μονόγραμμα φαίνεται πως ήταν ο τελευταία σύντροφος του Ναπολέοντα. Έχει συρρικνωθεί λίγο λόγω της κακότεχνης αποκατάστασής του, και ο ταριχευμένος σκύλος που συνόδευε επίσης το Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη και κάποτε στεκόταν δίπλα στον Βεζίρη στο μουσείο τώρα έχει αφαιρεθεί. Ο Βεζίρης είναι μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από τον τάφο του Ναπολέοντα στο les Invalides. Ακόμη και στο θάνατο, ο Βεζίρης παραμένει το πιο κοντινό ζώο του πρώην αυτοκράτορα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου