Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το Θιβέτ του Χάινριχ Χάρρερ

Το φρούριο Potala πάνω από την κοιλάδα Kyi.

Φέτος συμπληρώνονται 65 χρόνια από την ημέρα που η κομμουνιστική Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ



Τον Απρίλιο του 1944, ο Χάινριχ Χάρρερ ξέφυγε από ένα βρετανικό στρατόπεδο εγκλεισμού στην Ινδία για να ξεκινήσει το 20 μηνών ταξίδι του στα Ιμαλάια. Τον Ιανουάριο του 1946 -καιρό μετά τον πόλεμο που ανάγκασε τις βρετανικές αρχές να συλλάβουν τον Αυστριακό ορειβάτης (και όπως αποδείχθηκε αργότερα, μέλος του ναζιστικού κόμματος) Χάρρερ– μπήκε στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, τη Λάσα, σαν πεινασμένα ζητιάνος.

Ο Χάρρερ πέρασε 7 χρόνια στο Θιβέτ, και αργότερα έγραψε το γνωστό βιβλίο του, που έγινε και ταινία. Κάτω από το παλάτι Potala, έχτισε ένα παγοδρόμιο, που τράβηξε την προσοχή του 12χρονου, τότε, Δαλάι Λάμα. Ο Χάρρερ έφτιαξε ένα σινεμά, που λειτουργούσε τον προβολέα του με έναν παλιό κινητήρα Jeep. Αργότερα, έγινε δάσκαλος του Δαλάι Λάμα στα μαθηματικά, τη γεωγραφία, τις επιστήμες και την ιστορία.

Μοναχοί ανοίγουν το δρόμο για τον Δαλάι Λάμα φυσώντας ασημένια πνευστά

Ο Χάρρερ ήταν επίσης φωτογράφος. Σαν φωτογράφος της Αυλής, τράβηξε πάνω από 2.000 αρνητικά, μερικά εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν το 1991 στο άλμπουμ "Χαμένη Λάσα". Το βιβλίο του ήταν μοναδικό αρχείο των νομάδων, της φεουδαρχίας και της μοναστικής ζωής, όπως τα βίωναν οι Θιβετιανοί στις δεκαετίες του 1940 και '50.

Με μεγαλειώδη ευλάβεια, ο Δαλάι Λάμα κρατάει το ιερότερο κειμήλιο της πίστης του. Όταν ήταν δύο χρονών, μυστηριώδη σημάδια τον υπέδειξαν ως την ενσάρκωση του προστάτη θεού του Θιβέτ, Chanrezi, και των προηγούμενων 13 Δαλάι Λάμα. Στο Μοναστήρι Dungkhar έλαβε ένα χρυσό οστό που οι Θιβετιανοί πιστεύουν ότι είναι του Γκαουτάμα Βούδα, ο οποίος ίδρυσε τη θρησκεία στην οποία βασίζεται ο Λαμαϊσμός.

Αυτή η ζωή, συμπεριλαμβανομένου και των προσκυνητών στη Λάσα, σύντομα θα χανόταν από τις κινεζικές επιδρομές. Και οι δύο παρατάξεις στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, οι κομμουνιστές και το Κουομιντάνγκ, είχαν υποστηρίξει ότι το Θιβέτ ήταν τμήμα της Κίνας. Στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, οι νικητές κομμουνιστές ήταν έτοιμοι να ενσωματώσουν το Θιβέτ με τη βία.

Η μητέρα και η αδελφή του Δαλάι Λάμα αψηφούν τον κανόνα για τα δυτικά γυαλιά. Η Dekyi Tshering (δεξιά), κάποτε σύζυγος και ταπεινή αγρότισσα, προήχθη σε πολύ υψηλή θέση στο Θιβέτ ως η "Μεγάλη Μητέρα" όταν ο γιος της έγινε Δαλάι Λάμα το 1940. Εκείνη και η κόρη της φορούν καπέλα μπροκάρ πλαισιωμένα με μετάξι. Τα γυαλιά ήταν ταμπού κατά την παρουσία του θεού-βασιλιά.

Δύο μήνες μετά από την κομμουνιστική κυριαρχία στην Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στο Θιβέτ. Η φεουδαρχική θεοκρατία του Θιβέτ ήταν απροετοίμαστη για πόλεμο και μήνες πυρετωδών διαπραγματεύσεων απέτυχαν να αποφέρουν αποτελέσματα. Στις 23 Μαΐου του 1951, οι εκπρόσωποι του Θιβέτ αναγκάστηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία με την οποία, σε αντάλλαγμα για την ονομαστική αυτο-διακυβέρνηση, το Θιβέτ συμφώνησε να είναι μέρος της Κίνας.

Μητέρα και κόρη προσεύχονται στο Chagpori, ένα ιερό προσκυνητών

Ακολούθησε μια δεκαετία εχθροπραξιών από τους κομμουνιστές. Το 1959, ο Δαλάι Λάμα έφυγε από το Θιβέτ, καθώς οι κομμουνιστές παραβίασαν τις υποσχέσεις για αυτο-διακυβέρνηση.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ , εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου