Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αράχνες που ύφαναν ιστούς στο διάστημα

Η Anita στο Steven F. Udvar-Hazy Center

Δίπλα στα τεράστια αεροπλάνα και διαστημόπλοια που βρίσκονται στο Smithsonian National Air and Space Museum's Steven F. Udvar-Hazy Center βρίσκεται και μια μικρή αράχνη που πήγε στο διάστημα, με την ετικέτα που είναι κολλημένη στο βάζο που διατηρείται να γράφει "Anita". Η Anita και ο σύντροφος της Arabella ήταν μέρος ενός πειράματος για να δούμε αν οι αράχνες υφαίνουν ιστούς όταν βγουν από την ατμόσφαιρα της Γης.Η Judith Miles παρουσιάζει την πρότασή της το 1972

Οι αράχνες είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός τους για να συντονίσουν την ύφανση του ιστού τους, οπότε οι επιστήμονες ήθελαν να δουν τι επίδραση θα έχει μια αλλαγή στη βαρύτητα, ιδίως μελετώντας το νευρικό σύστημα των αραχνών τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στα βασικά φάρμακα για τον άνθρωπο. Το γιατί το εξηγεί η NASA στην ιστοσελίδα της.

Ο Flight Director Neil B. Hutchinson και ο αστροναύτης Bruce McCandless II

Πριν λίγο καιρό το Smithsonian Air and Space Museum κοινοποίησε μια φωτογραφία της Anita και ένα από τα κλουβιά στο λογαριασμό του στο twitter. Η αποστολή αραχνών στο διάστημα ήταν ιδέα της Judith Miles, μιας 17χρονης μαθήτριας γυμνασίου από το Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης. Πρότεινε το τεστ του "σχηματισμού ιστών σε μηδέν βαρύτητα" ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για να μεταφερθούν 25 πειράματα σπουδαστών πάνω στο Skylab 3. Επιλέχθηκαν δύο κοινές αράχνες, τους δόθηκε ένα γεύμα με μύγες πριν την εκτόξευση, και από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου του 1973, εστάλησαν να υφάνουν ιστούς εκεί που ποτέ πριν δεν είχαν υφανθεί.

Ο Dr. Ray Gause του NASA Marshall Space Flight Center ενώ ταΐζει τον Arabella

Αφού τις έβαλαν στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για το πείραμα, καμία αράχνη δεν ξεκίνησε να φτιάχνει ιστό αμέσως στη μικροβαρύτητα, σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεικνύουν "ασταθείς κινήσεις κολύμβησης" κατά την είσοδό τους. Τελικά, μέσα σε δύο ημέρες ο Arabella κατασκεύασε έναν ιστό και αργότερα η Anita τον δικό της. Ήταν πιο κομψοί από αυτούς που φτιάχνονται στη Γη, αλλά κατά τα άλλα όχι και εντελώς ανόμοιοι.

Ο Arabella στον ιστό του

Καμία από τις αράχνες δεν επέστρεψε ζωντανή στη γη -πιθανόν ο θάνατος τους να οφείλεται στην αφυδάτωση. Ωστόσο, το πείραμα ήταν αποκαλυπτικό για την προσαρμογή στο διάστημα και την ύφανση των ιστών. Ενώ η Anita εκτίθεται στο παράρτημα του Smithsonian στο διεθνές αεροδρόμιο Washington Dulles, ο Arabella έχει δανειστεί στο Κέντρο Διαστήματος & Πυραύλων των ΗΠΑ στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. Πολλά από τα ζώα που συμμετείχαν ακούσια στην εξερεύνηση του διαστήματος διατηρούνται σε μουσεία του διαστήματος, όπως τα σκυλιά Belka και Strelka στη Μόσχα και ο πίθηκος Miss Able στο Smithsonian.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου