Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η αρχαία περιτοιχισμένη πόλη Μντίνα στην Μάλτα από ψηλά


Μυστηριώδης, μεγαλοπρεπής και με πλούσια ιστορία, η αρχαία περιτειχισμένη πόλη της Μντίνα στην Μάλτα είναι ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας της Μεσογείου. Ο οικισμός χρονολογείται πάνω από 6.000 χρόνια και θεωρείται ότι είχε οχυρωθεί από Φοίνικες αποίκους γύρω στο 700 π.Χ., πριν πέσει κάτω από το ζυγό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τη Μάλτα επισκέπτονται την Μντίνα, ένα προπύργιο στρατηγικά τοποθετημένο στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στην γύρω περιοχή.



Η μακρά ιστορία της Μντίνα, φαίνεται από τα ερείπια του πολιτισμού των Punic (μια μορφή της λέξης "Φοινικικός") και ήταν πρωτεύουσα της Μάλτας μέχρι που οι Ιωαννίτες Ιππότες, που έφτασαν εκεί το 1530, μετέφεραν την πρωτεύουσα στην πόλη Birgu. Το 1565 οι ιππότες αμύνθηκαν με επιτυχία την πόλη από τις επιθέσεις των Οθωμανών. Αλλά οι πανίσχυρες οχυρώσεις έπαθαν ζημιές από το σεισμό του 1693 στη Σικελία και έπρεπε να κατεδαφιστούν για να ανακατασκευαστεί ο παλαιός καθεδρικός ναός.

Μέσα στις οχυρώσεις απαγορεύονται τα αυτοκίνητα (επιτρέπονται μόνο λίγα των μόνιμων κατοίκων της πόλης) γι' αυτό και η πόλη έχει το παρατσούκλι "σιωπηλή πόλη". Στην πιο πάνω αεροφωτογραφία φαίνεται το αρχαία δίκτυο της πόλης με τα στενά δρομάκια που πλαισιώνεται από σπίτια και παλάτια και κυριαρχείται από το μεγάλο καθεδρικό ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου