Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

"Μπαμπά, στείλε λεφτά": Επιστολές φοιτητών από τον Μεσαίωνα


"Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...". Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι φοιτητές όταν πάνε κάπου να σπουδάσουν είναι το πόσο ακριβή είναι ζωή, μακριά από την οικογενειακή στέγη. Έτσι ήταν και όταν ξεκίνησαν τα πρώτα πανεπιστήμια.



Η επιστολή που ακολουθεί είναι από τα 1220:

Ο B. στον σεβάσμιο κύριο του A.,
Με αυτό σας ενημερώσω ότι σπουδάζω στην Οξφόρδη με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια, αλλά το θέμα των χρημάτων στέκει εμπόδιο σε μεγάλο βαθμό στην προβολή μου, καθώς είναι πλέον δύο μήνες από τότε που ξόδεψα τα τελευταία από αυτά που μου στείλατε. Η πόλη είναι ακριβή και με πολλές απαιτήσεις. Πρέπει να νοικιάζω καταλύματα, να αγοράσω τα απαραίτητα και πολλά άλλα πράγματα που δεν μπορώ να προσδιορίσω. Γι' αυτό, θα παρακαλέσω την σεβαστή πατρότητά σας με τις προτροπές της θείας ευσπλαχνίας σας να με βοηθήσετε, έτσι ώστε να μπορέσω να ολοκληρώσω ό,τι έχω αρχίσει καλά. Θα πρέπει να ξέρετε ότι χωρίς την Δήμητρα και τον Βάκχο το κρύο μεγαλώνει.

Η Δήμητρα, η θεά της γεωργίας, είναι υπαινιγμός για την τροφή, ενώ ο Βάκχος, ο θεός του κρασιού. Ίσως να μην ήταν και τόσο συνετό που τον ανέφερε.

Δείτε και άλλες μεσαιωνικές επιστολές φοιτητών στο Medievalist (αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου