Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το "Happy Birthday to You" μετά από 80 χρόνια είναι Public Domain


Αν είστε φανατικοί των ταινιών, θα έχετε προσέξει ότι κάτι παίζει με το "Happy Birthday to You". Είτε οι ηθοποιοί τραγουδάν κάποια παραλλαγή ή μερικούς μόνο στοίχους. Πλέον όμως, οι χαρακτήρες θα μπορούν να τραγουδούν το πραγματικό τραγούδι, χάρη σε μια απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Λος Άντζελες που αποφάσισε ότι το "Happy Birthday to You" μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα.

Το διασημότερο παιδικό τραγουδάκι όλων των εποχών δεν υπόκειται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα.Δείτε ακόμη γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια;

Με αυτή την απόφαση, ο δικαστής απέρριψε τον επί δεκαετίες ισχυρισμό της μουσικής εκδοτικής εταιρείας Warner Chappell Music, η οποία ανήκει στον όμιλο Warner Music Group ότι το copyright είναι δικό της.

Το παιδικό τραγούδι και η ιστορία του

Η μελωδία του "Happy Birthday to You" προέρχεται από ένα παιδικό τραγούδι με τίτλο "Good Morning to All", που έγραψε το 1883 η νηπιαγωγός Πάτι Χιλ, σε μουσική της αδελφής της Μίλντρεντ Χιλ, για τις ανάγκες της διδασκαλίας της σ' ένα νηπιαγωγείο στο Λιούσβιλ του Κεντάκι, όπου ήταν διευθύντρια.

Στις 4 Μαρτίου του 1924 το "Good Morning to All" εμφανίσθηκε μεταμορφωμένο σε τραγούδι γενεθλίων σ' ένα βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Ρόμπερτ Κόλμαν.

Το 1935, αναγνωρίστηκαν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο "Happy Birthday to You", με δημιουργό τον Αμερικανό συνθέτη Πρέστον Γουέρ Όρεμ.

Τα δικαιώματα του τραγουδιού αγόρασε το 1988 η Warner έναντι 18,16 εκατομμυρίων δολαρίων και από τότε θεωρεί ότι το τραγούδι προστατεύεται πνευματικά έως το 2030. Διακεκριμένοι Αμερικανοί νομικοί έχουν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό αυτό της εταιρείας και η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στα δικαστήρια.

Ενώ το "Good Morning to All" έχει τον ίδιο τόνο με το "Happy Birthday," οι στίχοι είναι διαφορετικοί. Το "Good Morning to All" έχει ήδη γίνει public domain, αλλά η Warner/Chappell ισχυρίζεται ότι το "Happy Birthday" είχε ακόμη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, χάρη σε ένα copyright που κατατέθηκε από την Summy το 1935.

H Warner χρέωνε περίπου 7.000 δολάρια για κάθε εμπορική χρήση του τραγουδιού, γι' αυτό και οι κινηματογραφικοί παραγωγοί το αποφεύγουν και χρησιμοποιούν για την περίσταση το "For He’s a Jolly Good Fellow", που δεν έχει δικαιώματα.

Μόνο για το 2008 η Warner συνέλεξε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τα δικαιώματα του τραγουδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου