Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν ο Τσάπλιν γύρισε μια ταινία για το photobombing το 1914


Τα έχουμε ξαναπεί: Πολλά από τα πράγματα που πιστεύουμε ότι σημερινές "ανακαλύψεις" υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ή και αιώνες). Το photobombing μπορεί να είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο -η λέξη εμφανίστηκε σαν online όρος αναζήτησης γύρω στο 2009 και προστέθηκε στο Collins English Dictionary ως "η λέξη της χρονιάς" το 2014- αλλά υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.



Για την ακρίβεια, το 1914, ο τότε 24χρονος Τσάρλι Τσάπλιν γύρισε μια ολόκληρη ταινία για το photobombing. Το Kid Auto Races at Venice (γνωστό και ως The Pest, Στον ιππόδρομο της Βενετίας ο ελληνικός τίτλος) γυρίστηκε στο στυλ των πρόωρων επίκαιρων και καλύπτει ένα πραγματικό παιδικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Venice του Λος Άντζελες. Στην ταινία, ο Τσάπλιν εμφανίζεται στους αγώνες ως θεατής. Κάποια στιγμή, συνειδητοποιεί ότι έχουν έρθει κάμερες για να καλύψουν ειδησεογραφικά των αγώνα και, από εκείνο το σημείο και έπειτα, αποφασίζει να χωθεί μέσα σε όλα τα πλάνα.


Προκειμένου να γυρίσουν την ταινία, ο Τσάπλιν και οι άνθρωποί του εμφανίστηκαν απλά στην εκδήλωση και άρχισαν να τραβούν, χρησιμοποιώντας τον αγώνα και τους θεατές του ως σκηνικό. Η ταινία είναι παρόμοια με τα πολλά βίντεο photobombing που εμφανίζονται στο YouTube σήμερα. Δεν υπάρχει πραγματικά κάποιο σενάριο. Όλα έχουν να κάνουν με τις προσπάθειες του Τσάπλιν να χωθεί στο πλάνο. Κάπου-κάπου μάλιστα τον διώχνουν -κάποια στιγμή ένας πραγματικός αστυνομικός, ο οποίος αγνοεί ότι ο Τσάπλιν γυρίζει ταινία.


Η ταινία είναι συναρπαστική για μερικούς λόγους. Πρώτον, είναι ίσως το πρώτο έργο που σατιρίσει την επιθυμία των ανθρώπων να "δείχνονται". Είναι επίσης ένα συναρπαστικό μείγμα αυτοσχεδιασμού, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Επίσης, είναι μια γρήγορη ματιά στο Λος Άντζελες του 1914. Και ίσως το πιο σημαντικό, είναι η πρώτη ταινία του Τσάπλιν που εμφανίζεται ο Σαρλό (Tramp), ο χαρακτήρας που θα συνεχίσει να παίζει για πάνω από δύο δεκαετίες -η πρώτη ταινία που εμφανίστηκε ο Σαρλό σαν χαρακτήρας ήταν το Mabel's Strange Predicament, το οποίο γυρίστηκε δυο μέρες πριν από το Kid Auto Races, αλλά εκδόθηκε δυο μέρες μετά από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου