Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Λόφος του Λιονταριού που επιβλέπει το πεδίο της μάχης του Βατερλώ


Το "Butte du Lion" στα γαλλικά (ο Λόφος του Λιονταριού) ή "Leeuw van Waterloo" στα ολλανδικά (το Λιοντάρι του Βατερλό) βρίσκεται στο Braine-l’Alleud του Βελγίου. Είναι ένας μεγάλος, τεχνητός, κωνικός λόφος που στην κορυφή του βρίσκεται το άγαλμα ενός λιονταριού. Βρίσκεται στο πεδίο της μάχης του Βατερλό, στο σημείο όπου μια σφαίρα από μουσκέτο βρήκε τον Γουλιέλμο Β' της Ολλανδίας (Πρίγκιπα της Οράγγης) στον ώμο. Είναι επίσης μνημείο για την Μάχη του Quatre Bras, που έλαβε χώρα 2 ημέρες πριν, στις 16 Ιουνίου του 1815.



Η ανέγερση του λόφου, 1825. Γκραβούρα του Jobard, από ζωγραφιά του Bertrand - πηγή

Το πεδίο μάχης απέχει περίπου 13 χλμ. από τις Βρυξέλλες και περίπου 1,6 χλμ. από την πόλη του Βατερλό. Δεδομένου ότι ο λόφος αυτός δημιουργήθηκε από χώμα παρμένο από το πεδίο της μάχης, η αρχική τοπογραφία του ακριβούς σημείου της μάχης δεν έχει διατηρηθεί.


Ο λόφος προσφέρει μια θέα προς το πεδίο της μάχης. Όποιος πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο μπορεί να ανέβει τα 226 σκαλοπάτια του Λόφου που οδηγούν στο άγαλμα. Εκεί, υπάρχουν χάρτες που καταγράφουν τη μάχη καθώς και τηλεσκόπια.


Το άγαλμα βρίσκεται σε ένα πέτρινο βάθρο, είναι έργο του Jean-François Van Geel και μοιάζει με το λιοντάρι των Μεδίκων του 16ου αιώνα. Το λιοντάρι απεικονίζεται στο προσωπικό οικόσημο του μονάρχη της Ολλανδίας και συμβολίζει το θάρρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου