Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα μικρό αγγλικό χωριό 41 κατοίκων που είναι αδελφοποιημένο με... το Παρίσι


Με έκταση μόλις 388,5 τετ. χλμ έκταση, η Rutland, 160 χλμ βόρεια του Λονδίνου, είναι μια από τις μικρότερες επαρχίες της Αγγλίας. Με την μεγαλύτερη απόσταση να είναι σχεδόν 29 χλμ από τη μια άκρη στην άλλη και με συνολικό πληθυσμό μόλις 38.000 κατοίκους, η Rutland είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Αγγλίας.


 
Για την ακρίβεια, στην επαρχία Rutland υπάρχουν μόλις 2 χωριά, αν και τριγύρω τους υπάρχουν διάφοροι οικισμοί. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα  μικροσκοπικό, γραφικό χωριό, το Whitwell, στο οποίο ζουν μόλις 41 άνθρωποι.

Παρά το μικρό του μέγεθος, οποιοσδήποτε περάσει μέσα από το Whitwell θα εκπλαγεί όταν δει την πινακίδα καλωσορίσματος στο χωριό που αναφέρει: "Whitwell - Twinned with Paris" (Whitwell - Αδελφοποιημένο με το Παρίσι)!
 

Τι λοιπόν συνέβη και ένα τόσο μικρό χωριό κατέληξε αδελφοποιημένο με μια από τις μητροπόλεις της Ευρώπης; τα πάντα ξεκίνησαν από μια... παμπ.

Στις αρχές του 1980, μια ομάδα ντόπιων συναντήθηκαν στο μοναδικό μπαρ του χωριού, το Noel Arms, και σκέφτηκαν ένα σχέδιο να αδελφποιήσουν το χωριό τους με μια πολύ μεγαλύτερη και διάσημη πόλη (η έννοια των αδελφοποιημένων πόλεων χρονολογείται στα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συνήθως οι δύο πόλεις είναι είτε παρόμοιου μεγέθους, ή έχουν παρόμοιο όνομα, ή τις ενώνει κάποια ιστορική προσωπικότητα, ή έχουν κάποια οικονομική ομοιότητα, ή στην μια πόλη υπάρχει παρουσία μιας μειονότητας, κλπ). Το Whitwell και το Παρίσι, όμως, δε συνδέονται με τίποτα κοινό -εκτός από το ότι είναι και οι 2 στην Ευρώπη. Προτείνοντας λοιπόν το Whitwell την αδελφοποίηση με το Παρίσι, είναι κάτι που θέτει πολύ ψηλά τον πήχη (για να μην πούμε ότι ξεπερνάει τα όρια).

Το Noel Arms - φωτογραφία

Παρ' όλα αυτά, αποφασίστηκε ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου να γράψει μια επιστολή προς τον Παριζιάνο ομόλογό του (τότε δήμαρχος Παρισιού ήταν ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ) όπου θα δήλωνε ότι τα δύο μέρη θα έπρεπε να συνεργαστούν. Δυστυχώς, τα δύο πρώτα γράμματα δεν έλαβαν καμία απάντηση. Αλλά, προλαμβάνοντας την απόρριψη και στο τρίτο, ο επικεφαλής έθεσε έναν όρο: ξεκαθάρισε λοιπόν ότι αν οι κάτοικοι του Whitwell δεν ελάμβαναν καμία απάντηση στην πρότασή τους πριν από τις 20:30 τις 13ης Ιουνίου του 1980, δηλαδή περίπου πέντε εβδομάδες αργότερα, τότε θα εκλάμβαναν την μη απάντηση ως συγκατάθεση! Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήρθε καμία απάντηση και έτσι η αδελφοποίηση προχώρησε.

Σύντομα ανεγέρθηκαν πινακίδες στο χωριό για να σηματοδοτήσει την ένωση και διοργανώθηκε μια γιορτή στο Noel Arms για να τιμήσουν την επέτειο -εννοείται ότι δεν παραβρέθηκε κανένας Παριζιάνος ως εκπρόσωπος. Η ένωση παραμένει ενεργεί μέχρι και σήμερα... για τους κατοίκους του Whitwell τουλάχιστον.

Δείτε εδώ ένα βίντεο από τις εκδηλώσεις την ημέρα της αδελφοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου