Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Νο 42

Ολόκληρο το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος (μια ακριβέστερη ονομασία, καθώς στον αστερισμό Ωρίωνα υπάρχουν αρκετά άλλα νεφελώματα), αλλά και ως Μεσιέ 42 (Μ42) - πηγή

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Το M42 απέχει από εμάς 1.344 ± 20 έτη φωτός. Περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πλέον ερευνηθέντα και φωτογραφημένα ουράνια σώματα. - πηγή



Ο κόσμος από Drone


Pachamama - The World by Drone from Karim Iliya on Vimeo.

Το βίντεο εκτείνεται σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο και στις τέσσερις εποχές του χρόνου, στη διάρκεια 1,5 χρόνου.


Τρεις Jetmen σε ένα ακροβατικό με την Patrouille de France





Η ομάδα Jetman Dubai ταξίδεψε πρόσφατα στη Γαλλία όπου συμμετείχε σε μια χορογραφία στον αέρα με την παγκοσμίου φήμης ακροβατική ομάδα Patrouille de France (PAF).

Δείτε και το βίντεο!




Το Μεγάλο μας Τσίρκο (σπάνιο απόσπασμα)



Στις 22 Ιουνίου του 1973, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο "Αθήναιον" το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη "Το Μεγάλο μας Τσίρκο". Στο έργο, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και το –τότε– σήμερα... Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Το "μεγάλο μας τσίρκο" είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο "Αθήναιον" χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι "μαζικότερες -μέχρι το Πολυτεχνείο- πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας". Σύντομα οι λογοκριτές της χούντας κατάλαβαν ότι το έργο δεν ήταν μια απλή κωμωδία αλλά περνούσε στον κόσμο αντιδικτατορικά μηνύματα και -αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν- σταμάτησαν τις παραστάσεις. Οι πρωταγωνιστές του έργου συνελήφθησαν και η Τζένη Καρέζη κλείστηκε στη φυλακή για τρεις μήνες... Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία. - από


Timelapse του Google Earth μας δείχνει πώς έχει αλλάξει ο πλανήτης μας από το 1984



Το 2013 η Google λάνσαρε το Timelapse –ένα πρότζεκτ του Google Earth που μας δείχνε πώς έχει αλλάξει η Γη τα τελευταία τριάντα χρόνια ή και παραπάνω.

Η Google έκανε μία ενημέρωση στο Timelapse αντικαθιστώντας τις φωτογραφίες των τελευταίων τεσσάρων χρόνων που καλύπτουν την περίοδο 1984 – 2016 με νέες πιο ευκρινείς εικόνες.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν τις διάφορες αλλαγές που έχει ο υποστεί ο πλανήτης μας, όπως η αλλαγή σχήματος από διεργασίες όπως η αποψίλωση των δασών, η κίνηση των παγετώνων, η αστικοποίηση και οι πόλεμοι.

Η Google προσφέρει μία προσεγμένη επιλογή ενδιαφερουσών τοποθεσιών και γεγονότων, όπως η ανακατασκευή της γέφυρας του Οκλάντ Μπέι στο Σαν Φρανσίσκο ή η μετακίνηση του παγετώνα Χουριάν στην Ανταρκτική.

Πλέον είστε σε θέση να εντοπίσετε κάθε αλλαγή που έχει επέλθει σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. - από


Οι νυχτερινές αεροφωτογραφίες του Vincent Lafort

Βαρκελώνη

Σικάγο

Λονδίνο

Λος Άντζελες

Σίδνεϊ

Το AIR είναι ένα βιβλίο με αεροφωτογραφίες από μεγάλο ύψος πάνω από 10 από τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου. Το βιβλίο είναι του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτογράφου Vincent Laforet.

Οι φωτογραφίες είναι από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Λας Βέγκα, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Μαϊάμι, το Σαν Φρανσίσκο, τη Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ.


Τα πεσμένα φύλλα ενός δέντρου το κάνουν να φαίνεται σαν να λάμπει


Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα εφήμερο έργο τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη Andy Goldsworthy. Τα φύλλα του δέντρου έχουν τοποθετηθεί πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να μοιάζει σαν το δέντρο να λάμπει στη βάση.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2013 κάπου στα δάση της κομητείας Χαμσάιρ της Αγγλίας. Τόσο το δέντρο, όσο και τα φύλλα είναι φίκος.


Οι μάχες της Ιστορίας που πρέπει να ξέρετε


Δώδεκα μεγάλες μάχες από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα, που έκριναν την πορεία της Ιστορίας και της ανθρωπότητας.

Από τις μάχες στην Αρχαία Ελλάδα που απώθησαν τους Πέρσες, μέχρι τις συρράξεις της Ευρώπης που αμύνθηκε απέναντι σε αραβικές και οθωμανικές δυνάμεις, και από τους πολέμους που επέφεραν ή τελείωσαν την αποικιοκρατία στην Αμερική μέχρι της παγκόσμιας κλίμακας εκστρατείες του 20ου αιώνα, παρακάτω συγκεντρώνουμε τις πιο σημαντικές, καθοριστικής για την πορεία της ανθρωπότητας πολεμικές μάχες, που άλλαξαν την Ιστορία. - από


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα... DAB!


2 σχόλια:

  1. ρε μπαστουνοωλαχε, ή Νο42, ή 42ο, ή πανε βοσκα προβατα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μόνο για τον κόπο που έκανες να σχολιάσεις, σε ευχαριστώ πολύ. Όπως βεβαίως και για την παρατήρηση.

      Διαγραφή