Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ιστορικά μπονσάι, πραγματικά έργα τέχνης

Το ιαπωνικό λευκό πεύκο από το 1625

Στο National Bonsai and Penjing Museum της Ουάσιγκτον υπάρχει ένα ιαπωνικό λευκό πεύκο μπονσάι που η ηλικία του φτάνει σχεδόν τα 400 χρόνια. Αλλά δεν είναι η ηλικία του που το κάνει ιδιαίτερο αυτό το μπονσάι. Το συγκεκριμένο δεντράκι επέζησε από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.


Δείτε ακόμη:
Μια ανθισμένη ροζ αζαλέα μπονσάι
Hibaku Jumoku: Τα δέντρα που επιβίωσαν στη Χιροσίμα
Μικροσκοπικά μπονσάι από σύρμα
Bonsai Creations: Η μεγαλύτερη προσπάθεια για το μικρότερο αποτέλεσμα

Crape Myrtle, 2010

Παρά το γεγονός ότι η ζώνη της έκρηξης ήταν λιγότερο από δύο μίλια μακριά, το μπονσάι βρισκόταν σε ένα παιδικό δωμάτιο με ψηλά τείχη που το προστάτευσαν από την έκρηξη. Ανήκε στον αυθεντία στα μπονσάι Masaru Yamaki, ο οποίος το δώρισε στο Μουσείο το 1976. Η ιστορία του όμως έγινε γνωστή, όταν τα εγγόνια του Yamaki επισκέφθηκαν το Μουσείο το 2001.

California Juniper, 1964

Αυτό το ιστορικό δέντρο είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές ιαπωνικών μπονσάι και κινέζικα penjing στη Βόρεια Αμερική. Το Μουσείο διαθέτει επίσης ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα μπονσάι στον κόσμο, γνωστός ως Goshin, που στα Ιαπωνικά σημαίνει "προστάτης του πνεύματος" και είναι δημιουργία του John Y. Naka.

Το Goshin του John Y. Naka - πηγή

Το Goshin - φωτογραφία Stephen Voss

Η τέχνη των μπονσάι διακατέχεται από τον Ζεν Βουδισμού και αυτό που είναι γνωστό ως "Wabi-Sabi", δηλαδή ο ατελής και παροδικός. Τα μπονσάι χρειάζονται χρόνια αφοσίωσης και επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που τους προσέχουν.

Chinese Elm, ημερομηνία άγνωστη


Sargent Juniper, ημερομηνία άγνωστη

Οι φωτογραφίες (εκτός από το Goshin) είναι του φωτογράφου Stephen Voss από το βιβλίο του In Training.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου