Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ένα μνημείο για τα εργαστηριακά ποντίκια


Το μνημείο για τα εργαστηριακά ποντίκια είναι αφιερωμένο στα ποντίκια και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στην επιστήμη.



Δείτε ακόμη:
Ένα μνημείο αφιερωμένο στους ταξιτζήδες
Το ποιητικό αντίο του Λόρδου Βύρωνα στον καλύτερό του φίλο
Το άγαλμα ενός σκύλου στη Ρωσία είναι σύμβολο αφοσίωσης
Το Κέντρο της Ευρώπης
Το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου είναι κρυμμένο κάτω από ένα βουνό

Βρίσκεται σε μια πλατεία όχι πολύ μακριά από το τοπικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Κυτταρολογίας και Γενετικής του σιβηρικού παρακλαδιού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το χάλκινο μνημείο εμφανίζει ένα ποντίκι να φοράει μια εργαστηριακή ποδιά και γυαλιά και να πλέκει με βελόνες τον έλικα του DNA.


Το μνημείο εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου του 2013, στην 120η επέτειο του Νοβοσιμπίρσκ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου, το μνημείο συμβολίζει την ευγνωμοσύνη της ανθρωπότητας στο εν λόγω ζώο, επειδή βοήθησαν στη μελέτη των γονιδίων των ζώων, τη μοριακή και τους φυσικούς μηχανισμούς των ασθενειών και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Το μνημείο είναι έργο του γλύπτη Alexey Agrikolyansky.


Η πρώτη πέτρα του μνημείου τοποθετήθηκε την 1η Ιουνίου του 2012, προς τιμήν της 55ης επετείου από την ίδρυση του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας και Γενετικής. Η εικόνα του ποντικιού είναι δημιουργία του καλλιτέχνη από το Νοβοσιμπίρσκ Andrew Kharkevich, ο οποίος για να καταλήξει χρειάστηκε να κάνει κάμποσα σκίτσα, από την κλασική εικόνα του τρωκτικού μέχρι αυτό που τελικά επιλέχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου