Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ο άνθρωπος που έκανε τα Χριστούγεννα καλύτερα για χιλιάδες ανθρώπους

Ο Sidney Myer - πηγή

Και στην κηδεία του οποίου παραβρέθηκαν 100.000



Ο γεννημένος Ρώσος Sidney Myer (Simcha Myer Baevski) ήταν ένας Εβραιο-Αυστραλός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Ήταν ο δημιουργός του Myer, της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στην Αυστραλία.

Ο Sidney μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1899, στα 21 του, χωρίς καθόλου χρήματα. Εκεί, με τον αδερφό του Elcon, ξεκίνησαν να δουλεύουν σε μια επιχείρηση εσωρούχων στη Μελβούρνη και μετά από λίγο, άνοιξαν το δικό τους κατάστημα με κουρτίνες.

Πολύ σύντομα, ο Sidney αποδείχτηκε πολύ επιδέξιος επιχειρηματίας. Η εταιρεία άρχισε να μεγαλώνει, την περίοδο 1911-1921 κατάφερε να αγοράσει τρεις διαφορετικές εταιρείες και να ανοίξει δύο νέα καταστήματα στη Μελβούρνη. Αυτά ήταν που τελικά έγιναν η αλυσίδα πολυκαταστημάτων "Myer".

Η δεκαετία του 1930 όμως έφερε τη Μεγάλη Ύφεση και η οικονομική κρίση κατέστρεψε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η όπου πολλές επιχειρήσεις υπέστησαν τις συνέπειες. Οι μισθοί άρχισαν να μειώνονται μαζικά και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Η ανεργία στην Αυστραλία έφτασε το 1932 το 29%.

Η επιχείρηση του Myer δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κατάφερε όμως να κρατήσει ανέπαφη την εταιρεία του, τους εργαζομένους του ικανοποιημένους και, με τις καλές του πράξεις, να διατηρήσει τη βούληση των ανθρώπων δυνατή.

Αντιμέτωπος με τους ανήμπορους, ο Myer αισθάνθηκε την υποχρέωση να βοηθήσει. Ήθελε να κάνει κάτι για όσους τον βοήθησαν να φτιάξει την περιουσία του.

Πρώτα απ' όλα, ήταν αποφασισμένος να μην απολύσει κανέναν. Για να μην αφήσει τους υπαλλήλους του στο δρόμο, ο Myer αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του. Δεν ήταν όμως το μόνο πράγμα που έκανε κατά τη διάρκεια της Κρίσης. Προσωπικά ο ίδιος χρηματοδοτούσε ταμεία αρωγής με πάνω από 22.000 λίρες Αγγλίας για να βοηθήσει τους ανέργους και να τους προσφέρει την ευκαιρία να βρουν μια θέση εργασίας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το 1930 πλήρωσε και οργάνωσε ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δείπνο στο Royal Exhibition Building στο οποίο συμμετείχαν 11.500 άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, έδωσε σε κάθε παιδί από ένα χριστουγεννιάτικο δώρο.

Εκτός από τη βοήθεια που πρόσφερε στο κοινό, ο Meyer ήταν και τεράστιος ευεργέτης αλλά στο παρασκήνιο. Το μουσείο Myer έχει μια τεράστια συλλογή από θλιβερές επιστολές απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούσαν την προσοχή και τη βοήθειά του. Εκείνος απαντούσε σε όσες επιστολές μπορούσε και προσέφερε βοήθεια σε όσους την χρειαζόντουσαν.

Το 1934, η εταιρεία του Myer είχε κεφαλαιακή αξία 2.500.000 λίρες Αγγλίας. Ήταν μια από τις ελάχιστες εταιρείες που επιβίωσαν εκείνη τη δύσκολη εποχή. Ο Myer απασχολούσε 5.300 ανθρώπους και τους προσέφερε ιατρική βοήθεια και σπίτια.

Ο Sidney Myer πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1934, σε ηλικία 56 ετών. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου