Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Το Blackbird, ένα βιολί από μαύρη πέτρα


Το Blackbird είναι ένα κανονικό βιολί, που μπορεί κανείς να παίξει και είναι φτιαγμένο από μαύρο διαβάση (δολερίτης), σε σχέδια του Antonio Stradivari (Stradivarius), αλλά με τεχνικές τροποποιήσεις, ώστε να είναι εύχρηστο. Το βιολί σχεδιάστηκε και παράχθηκε από τον Σουηδό καλλιτέχνη Lars Widenfalk.



Η ιδέα της κατασκευής ενός μουσικού οργάνου από πέτρα ήρθε όταν ο Widenfalk εργαζόταν με μεγάλα κομμάτια διαβάση που προορίζονταν να αποτελέσουν μέρος του καλλιτεχνικού εξωραϊσμού του κτιρίου της κρατικής νορβηγικής τηλεόρασης στο Όσλο. Αυτά τα κομμάτια παρήγαγαν έναν όμορφο και δυνατό ήχο όταν τα επεξεργάζονταν με σφυρί και καλέμι.

Το 1990, ο Widenfalk απέκτησε ένα μικρό κομμάτι διαβάση υψηλότερης ποιότητας και πολύ μαύρο. Πιθανώς να προήλθε από τα λατομεία στην περιοχή Skåne στη νότια Σουηδία. Αμέσως κατάλαβε ότι το μέγεθος του κομματιού ήταν κατάλληλο για να φτιαχτεί ένα όργανο όπως το βιολί.


Το πέτρωμα προήλθε από την ταφόπλακα του παππού του, η οποία είχε αφαιρέθηκε όταν φτιάχτηκε ένας κοινός οικογενειακός τάφος. Αυτό που έκανε τον Widenfalk να αρχίσει να φτιάχνει το βιολί ήταν η επιθυμία του να δει κατά πόσο η πέτρα θα μπορούσε να γίνει καλλιτεχνικό υλικό. Έτσι έφτιαξε το πρώτο βιολί του κόσμου στο είδος του.

Ο διαβάσης είναι ένα βαθύ μαύρο, πλουτωνικό πέτρωμα, με πυκνή και λεπτή κρυσταλλική δομή. Το πέτρωμα που χρησιμοποιήθηκε για το σώμα και τον λαιμό του βιολιού είναι ηλικίας περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ετών. Η ταφόπλακα όμως δεν ήταν τόσο μεγάλη για να φτιαχτεί ολόκληρο το βιολί. Έτσι, η πλάτη του φτιάχτηκε από άλλο πέτρωμα -πορφυριτικό διαβάση- ηλικίας περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ετών, από την επαρχία Härjedalen στη νοτιο-κεντρική Σουηδία. Το πέτρινο βιολί είναι κατασκευασμένο σε σχέδια της Stradivarius, αλλά έχει τεχνικές τροποποιήσεις του Widenfalk ώστε να είναι λειτουργικό. Ζυγίζει μόλις 2 κιλά και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να κατασκευάσει -ολοκληρώθηκε το 1992. Το ηχείο του βιολιού έχει πάχος μόλις 2,5 χιλιοστά, κάτι που έγινε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Το εσωτερικό του ηχείου απομακρύνθηκε με τη χρήση υδροβολής και η κατεργασία έγινε με εργαλεία χειρός, ενώ έπειτα επιχρυσώθηκε. Η ταστιέρα είναι κατασκευασμένη από έβενο.

Ο Σουηδός συνθέτης Sven-David Sandström συνέθεσε μουσική ειδικά για το όργανο. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Blackbird πραγματοποιήθηκε το 1992 στο σουηδικό περίπτερο στην Έκθεση της Σεβίλλη στην Ισπανία. Τον ίδιο χρόνο, το βιολί ευλογήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στην Ρώμη. Από τότε, έχει δώσει παραστάσεις σε πολλά μέρη, όπως το Ντουμπάι, το Λουξεμβούργο, η Μόντζα στην Ιταλία, το Μιλάνο, η Νυρεμβέργη, το Όσλο, η Πράγα, η Στοκχόλμη και η Ουάσιγκτον.



Το Blackbird δεν είναι το μοναδικό πέτρινο βιολί. Ο Τσέχος γλύπτης Jan Řeřicha έχει φτιάξει πολλά από μάρμαρο, ένα πολύ πιο ήπιο πέτρωμα και πιο εύκολο να επεξεργαστεί απ' ότι ο διαβάσης. Και ενώ το Blackbird ζυγίζει μόλις 2 κιλά, τα μαρμάρινα βιολιά ζυγίζουν μεταξύ 3,6 και 6,5 κιλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου