Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Νο 44


Η Expedition 44 ήταν η 44η αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ξεκίνησε με την αποχώρηση του Soyuz TMA-15M από τον ΔΔΣ με το πλήρωμα της Expedition 42/43 στις 11 Ιουνίου του 2015 και έληξε με την αποχώρηση του Soyuz TMA-16M, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015. Τον Ιούλιο του 2015, οι Kelly και Lindgren έγιναν οι πρώτοι Αμερικανοί που έφαγαν φαγητό που καλλιεργήθηκε εξ ολοκλήρου στο διάστημα. - από



Για πρώτη φορά «πιάστηκε» στην κάμερα σπάνιος καρχαρίας-φάντασμα



Ζει σε απύθμενα βάθη και εμφανίστηκε πριν τους δεινοσαύρους

Για πρώτη φορά κατάφεραν να καταγράψουν οι επιστήμονες σε κάμερα έναν καρχαρία -φάντασμα που κολυμπά σε μεγάλα βάθη των ωκεανών, «εκεί που ο ήλιος δεν μπορεί να διεισδύσει» όπως γράφει το National Geographic.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα που συνοδεύει το σπάνιο βίντεο με την εμφάνιση του καρχαρία, αυτό το είδος συχνά αποκαλείται και «χίμαιρα». Φυσικά είναι συγγενείς των καρχαριών που γνωρίζουμε αλλά εκτιμάται πως πριν από περίπου 300 εκατ. χρόνια αποκόπηκαν από αυτούς.

Για τους καρχαρίες – φαντάσματα αν και κολυμπούν στους ωκεανούς πριν ακόμη εμφανιστούν οι δεινόσαυροι, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα και έτσι, τόσα εκατομμύρια χρόνια μετά συνεχίζουν να αποτελούν ένα μυστήριο.

Ίσως τώρα το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Monterey Bay Aquarium Research Institute να προσφέρει κάποια πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες. Το 2009 το ινστιτούτο έστειλε ένα όχημα σε αρκετές καταδύσεις σε βάθος έως και 6.700 πόδια ανοικτά της Καλιφόρνιας και της Χαβάης για γεωλογική έρευνα όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου. - από


Ο άγνωστος, σκοτεινός κόσμος στα βάθη των ωκεανών σε ένα βίντεο



Μια μοναδική «εικόνα» για τα παράξενα πράγματα που μπορεί να «συναντήσει» κανείς στα βάθη των ωκεανών, τα οποία ακόμη και στις μέρες μας παραμένουν απρόσιτα και άγνωστα, μας χαρίζει ένα βίντεο από το κανάλι Real Life Lore. Όπως τονίζεται, είναι μόλις το 5% του βυθού που έχει εξερευνηθεί και ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά υποβρύχια δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν το «φράγμα» των 10.000 μέτρων. - από


Από που προέρχεται ο όρος "μποϊκοτάζ";



Ο όρος µποϊκοτάζ είναι ένας διεθνής όρος (γαλλικά boycottage, αγγλικά boycott) που συνήθως αποδίδεται ως εμπορική απομόνωση, άρνηση εμπορικής σχέσης και αντίστοιχων οικονομικών επαφών.

Ο όρος -boycottage στα γαλλικά, boycott στα αγγλικά- προήλθε από το όνομα του Άγγλου γαιοκτήμονα Τσαρλς Μπόικοτ (Charles Boycott) στον οποίο αρνήθηκαν οι καλλιεργητές του κάθε υπηρεσία. Η ιστορία του Μπόικοτ απεικονίζεται στην ταινία του 1947 Captain Boycott.


Σκίτσα σε φέτες ξύλου από την Μένη Χατζηπαναγιώτου






Η εικονογράφος Μένη Χατζηπαναγιώτου έχει δημιουργήσει μια σειρά εικονογραφήσεων σε φέτες ξύλου με ακρυλικά, γκουάς και στυλό. οι δημιουργίες της είναι εμπνευσμένες από διάφορα ενδιαφέροντά της όπως η επιστήμη, η φαντασία και ο υπερρεαλισμός. Περισσότερα εδώ.


Διάσημα Κοσμήματα

The American Golden Topaz: Βάρους 22.892,5 καρατιών (4,57850 κιλά) είναι το μεγαλύτερο κομμένο κίτρινο τοπάζ και ένα από τα μεγαλύτερα κοσμήματα του κόσμου. Το 1988 δωρίστηκε στο Smithsonian Institution και εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.

Wallis Simpson’s Panther Bracelet: Η Wallis Simpson είναι μια αριστοκράτισσα, διάσημη για τα κοσμήματά της. Το ασυνήθιστη και εντυπωσιακό βραχιόλι πάνθηρας είναι παράδειγμα, όχι για το μέγεθος ή την σπανιότητα των λίθων του, αλλά για το μεράκι και την εκλεκτικότητά του. Το μοτίβο του πάνθηρα ανήκε κάποτε στον βασιλιά Εδουάρδος Γ' της Αγγλίας και πουλήθηκε 12 εκατομμύρια δολάρια -οι φήμες λένε ότι ήταν η Madonna ο αγοραστής. Το βραχιόλι διαθέτει άχρωμα διαμάντια, όνυχα και πράσινα σμαράγδια στα μάτια. Σε μια πρόσφατη δημοπρασία πουλήθηκε έναντι 6.200.000 δολαρίων -είναι το πιο ακριβό βραχιόλι που πουλήθηκε ποτέ.

The Delong Star Ruby: Βρίσκεται στο Natural History Museum στη Νέα Υόρκη. Ζυγίζει 100,32 καράτια. Το 1964 -μαζί με το Star of India- αποτέλεσε εκλάπησαν από τον Jack Murphy (γνωστός ως Murph the Surf) και άλλων δύο αντρών. Ζητήθηκαν 25.000 δολάρια ως λύτρα, τα οποία και δόθηκαν. Το Delong Star βρέθηκε σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο στη Φλόριντα.

The Grand Sapphire of Louis XIV: Βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Έχει χαρακτηριστικό σχήμα ρόμβου και διαθέτει μόνο έξι έδρες. Είναι πράγματι σχεδόν "χωρίς κανένα ψεγάδι", καθώς περιέχει μόνο ένα μικρό φτερό και είναι πιθανώς από την Βιρμανία ή τη Σρι Λάνκα. - από


Οι τελευταίοι πίνακες διάσημων ζωγράφων

Claude Monet: Water Lilies Murals (1926)

Keith Haring: Ημιτελές (1990)

Η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο (1972)

Salvador Dali: The Swallow's Tail (1983)

Frida Kahlo: Viva La Vida, Watermelons (1954)

Caravaggio: Martyrdom Of Saint Ursula (1610)

Τα κύκνεια έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων, από τον Πικάσο μέχρι τον Μανέ, τον Νταλί και την Φρίντα Κάλο. - από


Πώς Να Βρω Ένα Άγνωστο Σύμβολο Ζωγραφίζοντάς Το


Πόσες φορές έχει τύχει να δούμε κάπου ένα σύμβολο, του οποίου όχι μόνο το όνομα δεν ξέρουμε, αλλά είναι και πολύ δύσκολο να το πληκτρολογήσουμε; Σε αυτόν τον οδηγό θα παρουσιάσουμε το Mausr, μία online εφαρμογή, η οποία επιτρέπει να αναγνωρίσουμε αλλά και εισάγουμε ένα άγνωστο σύμβολο, απλά ζωγραφίζοντάς το. - από


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου