Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Μια τριανταφυλλιά ηλικίας 1.000 χρόνων


Είναι η παλαιότερη του κόσμου και έχει επιβιώσει από βομβαρδισμό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο





Η Τριανταφυλλιά του Χίλντεσχαϊμ, μιας πόλης στην Κάτω Σαξωνία της Γερμανίας, δε θυμίζει σε τίποτα τις γνωστές τριανταφυλλιές που ξέρουμε. Είναι περισσότερο κάτι σαν δέντρο και είναι γνωστή ως η Χιλιόχρονη Τριανταφυλλιά. Πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη του κόσμου και μάλλον θα συνεχίσει να ζει για πολλά χρόνια ακόμα, μιας που ούτε οι βόμβες την σταμάτησαν.


Η τριανταφυλλιά μεγαλώνει στο πλάι του καθεδρικού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (που μαζί με τον παρακείμενο ναό του Αγίου Μιχαήλ αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985) και πιστεύεται ότι φυτεύτηκε στις αρχές του 800 μ.Χ., όταν χτίστηκε και ο ναός. Το φυτό αναρριχήθηκε σε μια πλαϊνή αψίδα και συνεχίζει να ανθίζει μια φορά το χρόνο -συνήθως τον Μάιο- οπότε και γεμίζει με απαλά ροζ λουλούδια.


Το φυτό έχει καταστραφεί σχεδόν ολόκληρη αρκετές φορές σε όλη την ιστορία του. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το τμήμα του φυτού που βρισκόταν πάνω από το έδαφος καταστράφηκε, όταν οι βόμβες των Συμμάχων ισοπέδωσαν τον ναό, αλλά νέα κλαδιά βγήκαν από τη ρίζα που επέζησε.


Σήμερα, η βάση της χιλιετούς τριανταφυλλιάς προστατεύεται από έναν σιδερένιο φράχτη, ενώ κάθε μία από τις κεντρικές ρίζες ονομάστηκε και καταγράφτηκε.


Η ίδια η πόλη του Χίλντεσχαϊμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου