Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Τα 135 χάλκινα μετάλλια που σηματοδοτούν τον γαλλικό μεσημβρινό που κάποτε συναγωνιζόταν εκείνο του Γκρίνουιτς


Στους δρόμους του Παρισιού βρίσκονται μερικά χάλκινα μετάλλια, σε ένα φαινομενικά τυχαίο μοτίβο για όσους δεν γνωρίζουν την προέλευσή τους. Στην πραγματικότητα όμως ακολουθούν αυτό που κάποτε ήταν μία από τις σημαντικότερες γραμμές στον κόσμο.



Ο Φρανσουά Αραγκό - πηγή

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο αστρονόμος Φρανσουά Αραγκό (François Arago), που εργαζόταν σε μια σειρά υπολογισμών που είχαν γίνει πριν από αιώνες, σταθεροποίησε μια παγκόσμια γραμμή μεσημβρινού που περνούσε μέσ από το Παρίσι. Όπως είχε εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Γαλλία, ο μεσημβρινός του Αραγκό ήταν ευρέως αποδεκτός από πολλούς αστρονόμους και ερευνητές ως "Πρώτη" ή Μηδέν" διαχωριστική γραμμή του πλανήτη. Ο δικός του μεσημβρινός όμως δεν ήταν ο μοναδικός με αυτή τη ιδιότητα. Το 1884, στο International Meridian Conference, το οποίο συγκλήθηκε ειδικά για να καθοριστεί ποια γραμμή του γεωγραφικού μήκους θα γινόταν ο μοναδικός πραγματικός μεσημβρινός για τις παγκόσμιες μετρήσεις, αποφασίστηκε ότι ο πρώτος μεσημβρινός ήταν εκείνος που διατρέχει το Γκρίνουιτς. Αυτό, έκανε την μέτρηση του Αραγκό για τον μεσημβρινό του Παρισιού να ξεχαστεί από το πέρασμα του χρόνου και την πρόοδο.


Ωστόσο, μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποιες υπενθυμίσεις του μεσημβρινού του Παρισιού. 135 χάλκινα μετάλλια, γνωστά ως "μενταγιόν του Αραγκό", δημιουργία του Ολλανδού καλλιτέχνη Jan Dibbets, έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους του Παρισιού, κατά μήκος του μεσημβρινού, από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της πόλης. Κάθε μετάλλιο έχει διάμετρο 12 εκατοστά, φέρει το όνομα του Αραγκό και τα γράμματα "Ν" (North, βορράς) και "S" (South, νότος) για να σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση που δείχνουν. Ολόκληρη η διαδρομή εκτείνεται σε μια απόσταση 9,2 χιλιομέτρων (πάνω από πέντε μίλια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου