Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η αληθινή ιστορία του μοναδικού θύματος από μετεωρίτη στην Ιστορία

Ο Moody Jacobs δείχνει μια γιγαντιαία μελανιά στο πλευρό και το ισχίο της ασθενής του, Ann Hodges, το 1954, αφότου χτυπήθηκε από μετεωρίτη

Το 1954, η Ann Hodges χτυπήθηκε από μετεωρίτη στο σπίτι της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.



Τον Φεβρουάριο του 2013, η ηχητική έκρηξη που προκλήθηκε από έναν τεράστιο μετεωρίτη κατέστρεψε κτίρια και τραυμάτισε πάνω από 1.000 άτομα κοντά στην πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας. Αλλά αυτός ο καταστροφικός διαστημικός βράχος δεν ήταν ο πρώτος που τάραξε τις ανθρώπινες ζωές.

Ο καπνός που εθεάθη στην πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013 - πηγή

Πριν από αυτή την ιστορία υπήρξε η Ann Hodges, το μόνο επιβεβαιωμένο θύμα στην Ιστορία που επλήγη από μετεωρίτη.

Ένα απόγευμα στην πόλη Sylacauga της Αλαμπάμα το 1954, η Ann κοιμόταν στον καναπέ της, όταν ένας μαύρος βράχος, σε μέγεθος μπάλας του σόφτμπολ, έσπασε την οροφή του σπιτιού της, εξοστρακίστηκε σε ένα ραδιόφωνο και την χτύπησε στο μηρό, αφήνοντάς της μια μελανία.

Η ιστορία της Ann είναι ιδιαίτερα σπάνια, διότι οι περισσότεροι μετεωρίτες πέφτουν συνήθως στον ωκεανό ή σε κάποιο από τα απομακρυσμένα μέρη της Γης, σύμφωνα με έναν αστρονόμο του Florida State College.

Πριν ο μετεωρίτης πέσει στο σαλόνι της Ann, άνθρωποι στην μικρή Sylacauga, αλλά και σε όλη την ανατολική Αλαμπάμα, ανέφεραν ότι είδαν "ένα έντονο κοκκινωπό φως". Άλλοι είδαν "μια βολίδα" που συνοδεύτηκε από μια τεράστια έκρηξη και ένα καφέ σύννεφο. Ένας κυβερνητικός γεωλόγος, που εργαζόταν σε ένα λατομείο εκεί κοντά, κλήθηκε στη σκηνή και ανέφερε ότι το αντικείμενο ήταν μετεωρίτης. Οι κάτοικοι όμως της πόλης δεν τον πίστεψαν και πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι συνετρίβη κάποιο αεροπλάνο -κάποιοι ανέφεραν ότι ήταν δουλειά των Σοβιετικών...

Στο σπίτι της Hodges μαζεύτηκε τόσος κόσμος που όταν ο σύζυγός της, Eugene, επέστρεψε στο σπίτι από τη δουλειά, έπρεπε να σπρώξει για να μπει μέσα, ενώ Ann είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Με την παράνοια του Ψυχρού Πολέμου παντού τριγύρω, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης κατάσχεσαι τον βράχο και τον παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία. Όταν όμως και η Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι ήταν μετεωρίτης, όλοι αναρωτήθηκαν τι έπρεπε να γίνει. Ο κόσμος απαίτησε να επιστραφεί στην Ann και συμφώνησε και η ίδια. "Νιώθω σαν να είναι δικός μου. Νομίζω ότι ο Θεός με σκόπευε. Στην τελική, με χτύπησε!", είχε δηλώσει η Ann.

Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Η Ann και ο Eugene ήταν ενοικιαστές και η σπιτονοικοκυρά τους ήθελε τον μετεωρίτη για εκείνη. Προσέλαβε έναν δικηγόρο και μήνυσε το ζευγάρι, υποστηρίζοντας ότι ο βράχος ήταν δικό της, μιας και είχε πέσει στην ιδιοκτησία της. Ο νόμος ήταν στο πλευρό της... Όχι όμως και η κοινή γνώμη. Οι αντίδικοι πήγαν σε δίκη και τελικά η σπιτονοικοκυρά εγκατέλειψε τις αξιώσεις της με αντάλλαγμα 500 δολάρια. Ο Eugene ήταν πεπεισμένος ότι το ζευγάρι μπορούσε να βγάλει πολλά περισσότερα χρήματα από τον βράχο και απέρριψε μια μικρή προσφορά από το Smithsonian. Τελικά, δεν εμφανίστηκε κανείς που να θέλει τον μετεωρίτη και έτσι η Hodges τον δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το 1956, όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Μια φέτα του μετεωρίτη στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας Smithsonian - πηγή

Η Ann αργότερα υπέστη νευρικό κλονισμό και το 1964 χώρισε από τον Eugene. Πέθανε το 1972, σε ηλικία 52 χρόνων, από νεφρική ανεπάρκεια σε έναν οίκο ευγηρίας. Ο Eugene είχε δηλώσει ότι ο μετεωρίτης, και η φρενίτιδα που τον ακολούθησε, επηρέασαν την Ann.

από: national geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου