Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η παλαιότερη δεξαμενή νερού του κόσμου είναι 2 δισεκατομμυρίων χρόνων

Η δεξαμενή ηλικίας 1,5 δισεκατομμυρίων χρόνων

Και βρίσκεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων σε ένα καναδικό ορυχείο



Βαθιά μέσα σε ένα ορυχείο στον Καναδά, υπάρχει μια δεξαμενή νερού που πηγάζει από το έδαφος. Βρίσκεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης και, σύμφωνα με τους επιστήμονες που την ανακάλυψαν, βρίσκεται εκεί εδώ και 2 δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας την την παλαιότερη δεξαμενή νερού στον κόσμο.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε μια δεξαμενή στο ορυχείο, σε βάθος 2,4 χλμ, η οποία ανακαλύφθηκε το 2013 και είναι ηλικίας 1,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Οι επιστήμονες βρίσκουν την ηλικία του νερού αναλύοντας τα αέρια που είναι παγιδευμένα στο νερό. Αέρια όπως το ήλιο και το ξένο συσσωρεύονται στο νερό, ενώ αυτό μένει σε ρωγμές βράχων. Η μέτρηση των συγκεντρώσεων μπορεί να δείξει στους ερευνητές πόσο παλιό είναι το νερό.

Αυτό που κάνει μοναδικό αυτό το νερό είναι ότι διατηρείται όλο αυτό το διάστημα. Μεγάλο μέρος του νερού του πλανήτη μας έχει ακόμη παλαιότερη προέλευση: το μισό του νερού στη Γη είναι στην πραγματικότητα λιωμένος διαστρικός πάγος που προηγείται του ήλιου.

Η πιο συναρπαστική πτυχή αυτών των δισεκατομμυρίων ετών δεξαμενών νερού είναι η πιθανότητα ότι μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για τη ζωή στη Γη, δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σημάδια μονοκύτταρων οργανισμών που ζούσαν κάποτε στο νερό, το οποίο είναι περίπου οκτώ φορές πιο αλμυρό από το θαλασσινό νερό.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου