Οι δύο τεράστιες μπαρόκ σφαίρες κρέμονται από το ταβάνι σε μια σκοτεινή γωνιά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο Παρίσι.
Δείτε ακόμη:
Ένας υπέροχος χάρτης αντίκα που εξηγεί όλους τους γεωγραφικούς όρους
Ένας παράξενος και πολύπλοκος χάρτης του 19ου αιώνα που παρουσιάζει τη Γη επίπεδη
Ένας χαρτογράφος του 19ου αιώνα χώρεσε όλη την ανθρώπινη ιστορία σε έναν χάρτη
Ίσως ο πιο ακριβής χάρτης του κόσμου πολύ πριν τη διάσημη φωτογραφία του Apollo 8 "Earthrise"
Ένας ιαπωνικός χάρτης του 19ου αιώνα του όρους Φούτζι που περιγράφει ένα μυστικό δίκτυο σπηλαίων
Οι σφαίρες ανατέθηκαν από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ', γνωστός και ως "βασιλιάς Ήλιος", το 1681. Κατά τη διάρκεια της 72χρονης βασιλείας του (η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης) ο μονάρχης ηγήθηκε μιας χρυσής εποχής στην τέχνη και στη λογοτεχνία της Γαλλίας και καθιέρωσε τη χώρα ως ηγετική δύναμη στην Ευρώπη. Ο Λουδοβίκος ΙΔ' σημάδεψε ανεξίτηλα όλον τον 17ο αιώνα, και γι' αυτό ο αιώνας αυτός ονομάζεται συχνά Μεγάλος Αιώνας (Grand Siècle), ή Αιώνας του Λουδοβίκου ΙΔ', και θεωρείται ανάλογος του χρυσού αιώνα του Περικλή της αρχαίας Αθήνας.
Ο Βασιλιάς Ήλιος ανέθεσε τις σφαίρες όταν είδε τις υδρογείους που ανήκαν σε έναν φίλο του, τον Δούκα της Πάρμα. Αμέσως, οι δύο υδρόγειοι, έκαναν μεγάλη εντύπωση και θεωρήθηκαν σύμβολο της ιδιοκτησίας της γαλλικής μοναρχίας του κόσμου. Οι σφαίρες είναι δημιουργία του Ιταλού χαρτογράφου Βιντσένζο Μαρία Κορονέλλι που της έφτιαξε από λεπτές λωρίδες ξύλου, καλής ποιότητας ύφασμα και γύψο, κάτι που προκαλεί εντύπωση το πως έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Οι σφαίρες βρισκόταν στις Βερσαλλίες, ένα πρώην κυνηγετικό περίπτερο που ο Βασιλιάς Ήλιος μετέτρεψε σε πολυτελές παλάτι, μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, μετά την οποία μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη, πριν καταλήξουν στην ιστορική βιβλιοθήκη, όπου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα.
Η μια σφαίρα απεικονίζει το σύμπαν με αστρολογικούς αστερισμούς. Τα άστρα είναι τοποθετημένα όπως ήταν κατά την ημερομηνία της γέννησης του Λουδοβίκου, τον Σεπτέμβριο του 1638. Η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, μια ευρέως αποδεκτή θεωρία εκείνη την εποχή.
Η δεύτερη σφαίρα απεικονίζει τις ηπείρους της Γης με εξωτικές απεικονίσεις ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Είχε ως στόχο να παράσχει εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για φαλαινοθήρες στην περιοχή του Ειρηνικού, φυλές στην Αφρική, κανιβάλους στην Βραζιλία (από τα αρχεία του Αμέριγκο Βεσπούτσι), κ.ά.. Ήταν κάτι σαν δήλωση της κοσμοθεωρίας του Λουδοβίκου και παρέχει μια εικόνα για το πώς πίστευαν ότι ήταν ο κόσμος στα 1680.
Ο Κορονέλλι έφτιαξε τους χάρτες χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια διαφόρων πλοίων. Ως εκ τούτου, υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια είναι νησί (δείτε εδώ και άλλες ανάλογες χαρτογραφικές παρανοήσεις) και οι εκβολές του ποταμού Μισισιπή είναι σε εντελώς λάθος μέρος. Η "Terra Australis" ήταν εντελώς άγνωστο έδαφος και οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ιδέα τι βρισκόταν εκεί. Παρά το γεγονός ότι ο Κορονέλλι θα μπορούσε να σχεδιάσει τον κόσμο, δεν μπορούσε να το κάνει αυτό στο σύνολό του. Παρ' όλα αυτά, οι υδρόγειοι είναι εντυπωσιακές όπως ήταν και πριν από 400 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου