Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορία του Κατεργάρη των Χριστουγέννων του Δρ. Σέους


Στις αρχές του 1957, ο Δρ. Σέους (Theodor Geisel) είχε την μεγαλύτερη επιτυχία του σαν συγγραφέας. Η προηγούμενη δουλειά του, το Cat in the Hat (Ο Γάτος), ήταν μια τεράστια επιτυχία και τώρα ήρθε η ώρα για τη συνέχεια.



Ο Geisel ξεκίνησε να δουλεύει τον Κατεργάρη των Χριστουγέννων (How the Grinch Stole Christmas) κάποια στιγμή στις αρχές εκείνου του χρόνου. Έγραψε το βιβλίο γρήγορα, ολοκληρώνοντάς το μέσα σε λίγες εβδομάδες. "Ήταν το πιο εύκολο βιβλίο της καριέρας μου", είχε πει.

Όταν το βιβλίο ολοκληρώθηκε, ο Geisel έστειλε στα μέσα του Μαΐου του 1957 το σχέδιο στην Random House. Τον Απρίλιο του 1957, η σύζυγός του Δρ Σέους, Helen Geisel, είχε ιατρικά προβλήματα και είχε υποστεί ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρ' όλα αυτά, ενέργησε ως η ανεπίσημη εκδότρια του βιβλίου, όπως έκανε και με τα προηγούμενα του Σέους. Ο Κατεργάρης ήταν αφιερωμένος στον Theodor "Teddy" Owens, τον ενός έτους γιο της ανιψιάς του Geisel, Peggy Owens.

Ο Δρ Σέους με τον Γάτο - πηγή

Ποιος ήταν όμως ο Γκριντς;

Στην ιστορία, ο Γκριντς γκρινιάζει ότι έπρεπε να συμβιβαστεί με τους Whos για 53 χρόνια -ο Theodor Geisel ήταν 53 ετών όταν έγραψε και δημοσίευσε το βιβλίο. Η θετή κόρη του Σέους, Lark Dimond Cates, δήλωσε το 2003, "Πάντα πίστευα ότι ο Theodor, στις καλές μέρες του ήταν ο Γάτος (Cat in the Hat) και στις κακές ημέρες του ήταν ο Γκριντς".

Η έμπνευση για το βιβλίο ήρθε στον Geisel λίγους μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, "Στις 26 του Δεκεμβρίου, βούρτσιζα τα δόντια μου, όταν παρατήρησα μια πολύ Grinchish όψη στον καθρέφτη. Ήταν ο Σέους!" "Έγραψα για τον ξινό φίλο μου, τον Γκριντς, για να δω αν θα μπορούσα να ξαναβρώ κάτι για τα Χριστούγεννα που προφανώς είχα χάσει." Η πινακίδας στο αυτοκίνητο του Theodor Geisel ήταν "Grinch" -αρκετά προφανές για να δούμε ποιος ήταν ο Γκριντς στην πραγματικότητα. Ο Γκριντς ήταν ο πρώτος ενήλικας και κακός κύριος χαρακτήρας σε βιβλίο του Δρ Σέους.

Ο Κατεργάρης δημοσιεύθηκε τα Χριστούγεννα του 1957 και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως "το καλύτερο χριστουγεννιάτικο παλιοτόμαρο μετά από τον Σκρουτζ".

Ο Δρ Σέους δουλεύοντας τον Γκριντς - πηγή

Το 1966, το CBS πρόβαλε μια ταινία μικρού μήκους του Κατεργάρη. Ο σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων Chuck Jones της Warner Brothers είχε τα ηνία της ταινίας. Αυτός ήταν που πήρε την απόφαση να γίνει πράσινος ο Γκριντς. Σύμφωνα με τον Jones, το χρώμα του Κατεργάρη προέρχεται από την εποχή που ο ίδιος νοίκιαζε αυτοκίνητα στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Κάθε αυτοκίνητο που νοίκιαζε τύχαινε πάντα να έχει αυτό το συγκεκριμένο χρώμα.

Στην ταινία, τα μάτια του Γκριντς ήταν αρχικά κόκκινα, για να συμβολίζουν την πονηριά, την μισανθρωπία και την πικρία. Στο τέλος της ταινίας τα μάτια του γίνονται μπλε, υποδεικνύοντας μια αλλαγή στην καρδιά του και το ότι πλέον εκτιμάει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Ο Geisel ήταν εναντίον του να γίνει κινούμενο σχέδιο ο Γκριντς (ή κάποιο άλλο από τα βιβλία του), αλλά ο Jones τον έπεισε να αναλάβει το ρόλο του animator σ' εκείνη την ειδική ταινία. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο -αλλά και το ρόλο του εκφωνητή- ανέλαβε ο Μπόρις Καρλόφ (Boris Karloff, το Τέρας του Φρανκεστάιν στην ταινία του 1931). Ο Geisel διαμαρτυρήθηκε που ο Καρλόφ θα υποδυόταν τον Γκριντς γιατί πίστευε ότι θα ήταν "πολύ τρομακτικός". Ο ίδιος ο Geisel έγραψε τους στίχους σε όλα τα τραγούδια. Το τραγούδι των τίτλων "You're a Mean One, Mister Grinch" τραγούδησε ο Thurl Ravenscroft, η φωνή του Tony the Tiger. Στους τίτλους όμως, ο Ravenscroft δεν αναφέρθηκε και λόγω αυτού πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το λέει ο Καρλόφ. Όταν ο Geisel έμαθε για την απουσία του ονόματος του Ravenscroft στους τίτλους, τον κάλεσε και του ζήτησε συγγνώμη.

Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων προβλήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1966 και έκανε μεγάλη επιτυχία.


How the Grinch Stole Christmas www.pisothshow.com από Yous_Pisoth

60 χρόνια μετά από τη δημοσίευση του βιβλίου του Δρ Σέους, ο Κατεργάρης έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα κλασικά έργα των ημερών των Χριστουγέννων.

Άρθρο του κωμικού ηθοποιού Eddie Deezen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου