Η αυθεντική προτομή
Ούτε πολυβόλα και δυναμίτες, αλλά ούτε και ο Φράνκο δεν τα κατάφεραν να καταστρέψουν αυτή την προτομή, που σώθηκε και διατηρήθηκε κρυμμένη ως οικογενειακό μυστικό για πάνω από 40 χρόνια.
Ιδρυτής τόσο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), όσο και της Γενική Ένωση Εργαζομένων, ο Posse είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και σεβαστό πρόσωπο στη σύγχρονη ισπανική ιστορία, αλλά παραμένει σχεδόν άγνωστος. Το μνημείο του είναι εκείνο το είδος των μνημείων, που είναι πολύ εύκολο να περάσει κανείς από μπροστά του και να μην του δώσει σημασία.
Η εν λόγω προτομή είναι στην πραγματικότητα μια αναπαραγωγή που αποκαλύφθηκε το 2001. Το αντίγραφο της προτομής δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά η ιστορία της αυθεντικής είναι αυτό που αξίζει να ξέρει κανείς.
Η πρώτη προτομή, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Emiliano Barral και προοριζόταν ως σύμβολο της αριστεράς σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής σε όλη την Ισπανία. Παρουσιάστηκε το 1936 στο Parque de Oeste, λίγους μήνες αφότου ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, σε μια τελετή που ήταν πλημμυρισμένη από επαναστατικές τυμπανοκρουσίες, ομιλίες, ύμνους και μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες.
Ο Pablo Iglesia - πηγή
Καθώς ο Ισπανικός Εμφύλιος εξαπλωνόταν σε ολόκληρη τη χώρα, η Μαδρίτη βρέθηκε να διαλύεται. Βαθιά ριζωμένες ιδεολογίες χώρισαν οικογένειες και μικρές ή μεγάλες πόλεις σε μια μάχη για τον έλεγχο της Ισπανίας. Σύντομα, στην περιοχή της προτομής, άρχισαν αψιμαχίες μεταξύ των αντιπάλων, ενώ αδέσποτες σφαίρες και οβίδες άρχισαν να χαράσσουν το πρόσωπο του Posse.
Μετά από τρία χρόνια πολέμου, ο Εμφύλιος πλησίαζε στο τέλος του. Η Μαδρίτη ήταν στα χέρια του δικτάτορα Φράνκο, τα στρατεύματα του οποίου ήταν πρόθυμα να σβήσουν τα μνημεία της αντιπολίτευσης. Έτσι, μάζεψαν ότι δυναμίτη είχε απομείνει και προσπάθησαν να ανατινάξουν την προτομή του Posse. Αλλά απέτυχαν. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, αποφάσισαν να το κάνουν με τα χέρια. Η προτομή βάρους 1,5 τόνων σύρθηκε στο κοντινό Parque del Retiro ώστε να διαλυθεί από χτίστες και να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για έναν πέτρινο τοίχο.
Ένα ακόμη μνημείο θα είχε μετατράπηκε σε σκόνη εξαιτίας του πολέμου, αν δεν υπήρχε ο Μαδριλένος José Pradal. Βλέποντας τους εργάτες να είναι έτοιμοι να διαλύσουν την προτομή, και αναγνωρίζοντάς την, έπεισε τους εργάτες ότι το κεφάλι του Posse θα ήταν άχρηστο ως οικοδομικό υλικό. Οι εργάτες άφησαν την προτομή στην ησυχία της.
Εκείνο το βράδυ, ο Pradal επέστρεψε με δύο φίλους. Με την κάλυψη του σκοταδιού, έσυρε την προτομή σε έναν από τους κήπους του πάρκου, έσκαψαν έναν λάκκο και την έθαψαν. Σημειώνοντας την τοποθεσία σε ένα χάρτη, υποσχέθηκαν μεταξύ τους ότι θα επέστρεφαν κάποια στιγμή για να την ξεθάψουν.
Το αντίγραφο
Ο Pradal κράτησε τον χάρτη στο σπίτι του για 17 χρόνια. Στην φασιστική Ισπανία όμως, έφτανε και μόνο ο χάρτη μιας θαμμένης προτομής ενός σοσιαλιστή ηγέτη να βάλει κάποιον σε κίνδυνο. Το 1957, έδωσε τον χάρτη στον αδελφό του, Gabriel, ο οποίος ζούσε εξόριστος στη Γαλλία. Στο νεκροκρέβατό του, ο Gabriel έδωσε τον χάρτη στα παιδιά του, την Mercedes και τον Carlos. Το 1979, 40 χρόνια μετά το θάψιμο της προτομής, η οικογένεια Pradal επικοινώνησε με τον Alfonso Guerra, τότε Αναπληρωτή Γραμματέα του PSOE, για την κρυψώνα της προτομής.
Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, η προτομή ξεθάφτηκε. Παρά τις σοβαρές ζημιές, ιδίως στη μύτη, ό,τι απέμεινε από την προτομή τοποθετήθηκε στην είσοδο της έδρας του PSOE όπου υπάρχει μέχρι σήμερα. Πολλοί καλλιτέχνες και γλύπτες προσφέρθηκαν να την αποκαταστήσουν, αλλά θεωρήθηκε ότι οι ζημιές της ήταν συμβολικής και ιστορικής σημασίας.
Το 2001, το Ίδρυμα Pablo Iglesias αποφάσισε να φτιάξει ένα αντίγραφο της προτομής και να το τοποθετήσει στους δρόμους της Μαδρίτης. 80 χρόνια μετά το θάνατο του Pablo Iglesias Posse και 40 χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο, ακόμα και το αντίγραφο της προτομής βρίσκεται στο επίκεντρο διαδηλώσεων, βανδαλισμών και γκράφιτι, αν και μέχρι στιγμής κανείς, δεν έχει προσπαθήσει να το ανατινάξει.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου