Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η πιο φωτογραφημένη γυναίκα της Εδουαρδιανής εποχής


Η Lily Elsie -κανονικό όνομα Elsie Hodder- γεννήθηκε στο Armley του West Yorkshire στην Αγγλία, την 8η Απριλίου του 1886, από μια ανύπαντρη ράφτρα. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηθοποιός και διασκεδαστής από παιδί, ως "Little Elsie", το 1890.



Η φωνή της ήταν γλυκιά και η σκηνική παρουσία της τολμηρή, αλλά ήταν απίστευτα ντροπαλή, ακόμα και ως ενήλικη.


Το 1896 είχε τον πρώτο της ρόλο σε μια παράσταση που ανέβηκε στο Queen's Theatre του Μάντσεστερ. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν ως παιδί στο έργο Little Red Riding Hood. Ήταν μόλις 10 χρονών. Το έργο δέχτηκε πολλούς επαίνους τις πρώτες έξι εβδομάδες και συνεχίστηκε για έξι εβδομάδες ακόμη. Η Elsie έκανε το ντεμπούτο της στο Λονδίνο τα Χριστούγεννα του 1898, παίζοντας στο King Klondike. Στη συνέχεια περιόδευσε σε όλες τις επαρχίες για ένα χρόνο.

Κάποια στιγμή γύρω στο 1900 άλλαξε το όνομά της σε Lily Elsie.


Την θαύμαζαν για τη γοητεία και την ομορφιά της στη σκηνή και έτσι έγινε μια από τις πιο φωτογραφημένες γυναίκες της Εδουαρδινής εποχής. Έχτισε τη φήμη της με διάφορες μουσικές κωμωδίες πριν από τη μεγάλη της επιτυχία, το 1907, με το έργο The Merry Widow. Αρχικά, η Elsie ήταν ανήσυχη και απρόθυμη να αναλάβει τον ρόλο καθώς πίστευε ότι η φωνή της δεν ήταν κατάλληλη, αλλά τελικά πείστηκε και τον ανέλαβε. Το έργο παίχτηκε για 778 παραστάσεις, ενώ τα κουστούμια της Elsie είχε επιμεληθεί η διάσημη σχεδιάστρια Lucile.


Η Elsie είχε μεγάλη ζήτηση για να κάνει διαφημίσεις αλλά και να μπει σε καρτ-ποστάλ. Λάμβανε πολλά δώρα μεγάλης αξίας από πολλούς θαυμαστές -ακόμη και κληροδοτήματα.


Μετά την μεγάλη επιτυχία της στο The Merry Widow, έπαιξε σε ακόμη 16 μουσικές κωμωδίες. Το 1911 αποσύρθηκε από ένα έργο για να παντρευτεί τον Major John Ian Bullough, γιο ενός πλούσιου επιχειρηματία της κλωστοϋφαντουργίας. Μετά το γάμο της, επέστρεψε στη σκηνή μόνο για παραστάσεις φιλανθρωπικού σκοπού κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Το 1920 μετακόμισε με τον σύζυγό της στην εξοχή και πέρασε δέκα χρόνια απολαμβάνοντας το κυνήγι της αλεπούς και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο γάμος της όμως δεν ήταν ευτυχισμένος και το 1927 επέστρεψε στη σκηνή. Η τελευταία εμφάνιση της ήταν το 1928-1929. Το 1930, χώρισε από το σύζυγό της.


Αυτό που θα έπρεπε να είναι τα καλά της χρόνια, ήταν γεμάτα με ασθένειες και επισκέψεις σε νοσοκομεία και γηροκομεία, ενώ λέγεται ότι ήταν υποχόνδρια. Η υγεία της συνέχισε να επιδεινώνεται και είχε ξεσπάσματα κακής διάθεσης. Διαγνώστηκε με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και της έγινε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, κάτι που λέγεται ότι κάπως βελτίωσε την υγεία της. Μετά την επέμβαση, πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της σε νοσοκομείο, όπου και τελικά πέθανε σε ηλικία 76 ετών, το 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου