Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ένα όμορφο πλανητάριο -και πώς να το φτιάξετε μόνοι σας


Αυτά τα μηχανικά μοντέλα του ηλιακού συστήματός μας είναι εκπληκτικά.



Ένα πλανητάριο αποτελεί -κατ' εμέ- κάτι το μαγευτικό. Η δεξιοτεχνία που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων αξιόλογων μηχανικών μοντέλων είναι εκπληκτική. Όπως μια σφαίρα, ένα πλανητάριο προσφέρει επίσης πρακτική λειτουργία: δείχνει τις σχετικές θέσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος κατά τη διάρκεια ενός έτους και ενός μήνα.

Πλανητάρια υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ορισμένα περιλαμβάνουν φεγγάρια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το Δία ή τον Κρόνο, ενώ άλλα έχουν ακόμα και μακρινά ουράνια σώματα όπως ο Πλούτωνας από τον ήλιο. Τα περισσότερα επικεντρώνονται στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένων μόνο πλανήτες μέχρι τον Κρόνο και τη Σελήνη. Άλλα, είναι τόσο μεγάλα όσο ένα τραπέζι τραπεζαρίας.

Ένα από τα πιο όμορφα πλανητάρια είναι αυτή η μικρή κατασκευή του Ken Condal.



Η δεξιότητα που απαιτεί είναι εξαιρετική. Ο Condal χρησιμοποιεί ορείχαλκο για τα γρανάζια, αλουμίνιο για τις μεταλλικές βάσεις, ακρυλικό και ξύλο για τους πλανήτες και ένα ελαστικό υλικό που ονομάζεται corian για τα άκρα. Ο ίδιος έπρεπε να μάθει πώς να φτιάξει τα γρανάζια για το έργο του, κάτι που δεν ήταν εύκολη διαδικασία.

Ο Condal έδωσε τα σχέδια για το πλανητάριό online -εδώ σε PDF (ανοίξτε με το Adobe Reader για να περιστρέψετε το μοντέλο τρισδιάστατα)- ώστε όποιος θέλει να κατασκευάσει το δικό του μοντέλο. Επίσης έφτιαξε το πιο κάτω βίντεο για να δείξει την διαδικασία βήμα-βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου