Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η χριστουγεννιάτικη κατσίκα της πόλης Γκέβλε που βανδαλίζεται κάθε χρόνο


Κάθε χρόνο για το Advent, περίπου έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, η πόλη Γκέβλε στη Σουηδία, κατασκευάζει μια τεράστια χριστουγεννιάτικη κατσίκα από άχυρο. Και κάθε χρόνο, εμπρηστές κάνουν ό,τι καλύτερό μπορούν για να την ρίξουν.



Η κατσίκα είναι μια τεράστια έκδοση της Yule Goat, μια χριστουγεννιάτικη παράδοση εδώ και αιώνες στη Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες, αν και η απαρχές της χάνονται στην Ιστορία. Η κατσίκα Gävle ξεκίνησε το 1966 για να προσελκυσθούν πελάτες στις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια στο νότιο τμήμα της πόλης. Από τότε η επίσης γνωστή ως Gavlebocken, υπήρξε σύμβολο των Χριστουγέννων που στήνεται κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο. Υπάρχει όμως και η μακροχρόνια παράδοση που κάποιος την καταστρέφει, κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι περισσότερη φήμη στην κατσίκα. Τα τελευταία 50 χρόνια, η κατσίκα έχει καεί, γκρεμιστεί, ή ριχτεί στο ποτάμι 37 φορές. Η φετινή κατσίκα δεν άντεξε ούτε καν 24 ώρες.

Στο προσκήνιο, η καμένη κατσίκα της Λέσχης Φυσικών Επιστημών το 2006, και στο βάθος η Gävle - φωτογραφία

Για να γίνει σαφές, η καταστροφή της κατσίκας δεν είναι μέρος της επίσημης παράδοσης του Γκέβλε. Τις περισσότερες φορές, η καταστροφή γίνεται τη νύχτα και οι δράστες καταφέρνουν να διαφύγουν. Μέχρι σήμερα, μόνο 4 άνθρωποι έχουν πιαστεί ή καταδικαστεί για τον βανδαλισμό της κατσίκας.

Η πόλη έχει δοκιμάσει τα πάντα για να την προστατεύσει -φύλακες, μεταλλικές περιφράξεις, κάμερες ασφαλείας- αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι κάμερες έχουν παραβιαστεί, οι φύλακες δωροδοκήθηκαν και οι φράκτες ήταν άχρηστοι για τα φλεγόμενα βέλη.


Κάποια στιγμή η ομάδα που χρηματοδοτεί την κατασκευή της κατσίκας, την έστηνε ξανά μετά την καταστροφή της. Αλλά και πάλι η κατσίκα καταστρέφονταν. Το 1971, αυτή η ομάδα αποφάσισε να σταματήσει να κατασκευάζει την κατσίκα. Τότε ανέλαβε η Λέσχη Φυσικών Επιστημών της Σχολής της Βάσα και άρχισαν να φτιάχνουν τη δική τους κατσίκα -αυτή ονομαζόταν Yule Goat. Η πρώτη Yule Goat ήταν μικρή, είχε μόλις 6 πόδια ύψος, αλλά τα επόμενα χρόνια έγινε όλο και μεγαλύτερη μέχρι που μπήκε στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες το 1985. Εκείνη τη χρονιά, η Yule Goat έφτασε τα 12,5 μέτρα ύψος.

Φθονώντας τον τίτλο, η πρώτη ομάδα ανακοίνωσε ότι το θα άρχιζε ξανά την κατασκευή της Gävle Goat. Έτσι από το 1986 και μετά, υπάρχουν δύο κατσίκες στην πόλη, η Gävle και η Yule. Και οι δύο είναι στόχος βανδαλισμών.

Το 1993, η Λέσχη Φυσικών Επιστημών κατασκεύασε μια κατσίκα ύψους 14,9 μέτρων, καταγράφοντας έτσι πάλι ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου