Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η χαμένη για χρόνια σφραγίδα από χρυσό καθαρότητας 95% που αποτελεί εθνικό θησαυρό της Ιαπωνίας


Το 1784 ανακαλύφτηκε στο νησί Shikanoshima στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας μια χρυσή σφραγίδα, η επονομαζόμενη Χρυσή Σφραγίδα του Βασιλιά του Na. Πρόκειται για σφραγίδα που θεωρείται εθνικός θησαυρός της χώρας.



Ο δακτύλιος που μοιάζει με φίδι - πηγή

Η σφραγίδα πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε στην Κίνα και απονεμήθηκε από τον αυτοκράτορα Γκουάνγκου της δυναστείας Χαν σε διπλωμάτες που είχαν σταλεί επισήμως από την Ιαπωνία το 57 μ.Χ.. Οι πέντε κινέζικοι χαρακτήρες πάνω στη σφραγίδα, την αναγνωρίζουν ως την σφραγίδα του βασιλιά του Να της πολιτείας του Wa (Ιαπωνία), υποτελή πολιτεία της δυναστείας των Χαν. Η σφραγίδα βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου της Φουκουόκα.

Είναι κατασκευασμένη από χρυσό καθαρότητας 95%. Αποτελείται από μια τετράγωνη βάση, με την σφραγίδα να βρίσκεται στην κάτω όψη και μια λαβή στην κορυφή σε σχήμα κουλουριασμένου φιδιού. Η μάζα της είναι 108,729 γραμμάρια, το συνολικό ύψος της είναι 2,236 εκατοστά, ενώ κάθε πλευρά της βάσης έχει μήκος 2,347 εκατοστά.

Οι πέντε κινεζικοί χαρακτήρες - πηγή

Στην σφραγίδα εμφανίζονται πέντε χαρακτήρες: "Han" -δηλαδή η κινεζική δυναστεία Χαν-, "Wa" -αρχαίο όνομα της Ιαπωνίας-, "Na" -ένα αρχαίο βασίλειο/ πολιτεία στην Ιαπωνία-, "πολιτεία/ χώρα" και "κυβερνήτης". Οι δύο τελευταίοι χαρακτήρες όταν συνδυάζονται σημαίνουν "βασιλιάς/ κυρίαρχος".

Η σφραγίδα έχει αναγνωριστεί ως μια σφραγίδα που περιγράφεται στο βιβλίο Book of the Later Han, ένα κινεζικό χρονικό της ιστορίας της ανατολικής δυναστείας Χαν. Σύμφωνα με το χρονικό, ο Κινέζος αυτοκράτορας Γκουάνγκου έδωσε την σφραγίδα σε μια διπλωματική επίσκεψη από την Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, απονέμονταν παρόμοιες σφραγίδες σε διάφορους περιφερειακούς άρχοντες, σε μια προσπάθεια της δυναστείας να πάρει με το μέρος της αυτούς τους ηγεμόνες.

Μνημείο κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκε η σφραγίδα το 1784 - πηγή

Η σφραγίδα είχε χαθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και φέρεται ότι ανακαλύφθηκε στις 12 Απριλίου του 1784 στο νησί Shikano. Σύμφωνα με σύγχρονες αναφορές, η σφραγίδα ανακαλύφθηκε από έναν αγρότη, ονόματι Jinbei, ενώ εκείνος επισκεύαζε ένα αρδευτικό κανάλι. Βρέθηκε ανάμεσα σε πέτρες οι οποίες έμοιαζαν να σχηματίζουν ένα κουτί γύρω της. Για να σηκωθεί η πέτρα που σκέπαζε το "κουτί" χρειάστηκε η δύναμη δύο αντρών. Μετά την ανακάλυψή της, η σφραγίδα κρατήθηκε από την φατρία Kuroda, η οποία τελικά την δώρισε στην πόλη της Φουκουόκα το 1978.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου