Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Πώς ένα υβριδικό φυτό βρέθηκε στη σημαία του Χονγκ Κονγκ


Όταν το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, επέλεξε ένα παράξενο αλλά όμορφο λουλούδι για να μπει στη σημαία του. Αυτή είναι η ιστορία αυτού του φυτού.



Η σημαία της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, φέρει ένα λευκό λουλούδι με πέντε πέταλα σε κόκκινο φόντο.


Η πραγματική καταγωγή αυτού του μυστηριώδους φυτού αποκαλύφτηκε τα τελευταία χρόνια και γίνεται μια προσπάθεια ώστε να μην εξαφανιστεί.

Το λουλούδι είναι ένα περίεργο φυτό γνωστό ως Δέντρο Ορχιδέα του Χονγκ Κονγκ και φύεται μόνο στο νησί του Χονγκ Κονγκ. Παρά το όνομά του όμως δεν είναι ορχιδέα, αλλά ένα δέντρο της οικογένειας των ψυχανθών, της ομάδας που περιλαμβάνει τα μπιζέλια και τα φασόλια. Το 15 εκατοστών άνθος του όμως θυμίζει ορχιδέα, εξου και το όνομά του.


Το πρώτο λουλούδι βρέθηκε περίπου το 1880 από τον Jean-Marie Delavay, έναν Γάλλο καθολικό ιεραπόστολο, όταν έκανε πεζοπορία στην ύπαιθρο. Βρήκε ένα ολόκληρο δέντρο με όμορφα άνθη, κάπου κοντά σε ένα ερειπωμένο κτίριο, και έκοψε μερικά.


Πιστεύεται ότι όλα τα Δέντρα Ορχιδέα του Χονγκ Κονγκ που υπάρχουν σήμερα είναι απόγονοι εκείνου του φυτού. "Όλα τα δέντρα από τότε έχουν καλλιεργηθεί με το χέρι, από κάποιον που έλαβε ένα τμήμα από το παλιό δέντρο", αναφέρει ένας μελετητής.

Μερικά χρόνια μετά την ανακάλυψη του Delavay, ένα τμήμα δόθηκε σε αυτό που σήμερα είναι ο Ζωολογικός και Βοτανικός Κήπος του Χονγκ Κονγκ. Εκεί ονομάστηκε Bauhinia blakeana προς τιμή των βοτανολόγων του 17ου αιώνα Gaspard και Jean Bauhin και τον πρόσφατα θανόντα Βρετανό κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, σερ Henry Blake.


Η πρώτη επιστημονική περιγραφή του φυτού έγινε από τον Βρετανό βοτανολόγο Stephen Troyte Dunn το 1908. Ο Dunn πρόσεξε την ασυνήθιστη ομορφιά του φυτού αλλά και την αδυναμία του να παράγει σπόρους. Αλλά ο Dunn είχε κάνει λάθος. Σήμερα το Β. blakeana μόνο σπάνιο δεν είναι. Απ' όταν ανακαλύφτηκε το φυτό, έχουν γίνει πάνω από 25.000 μοσχεύματα. Το δέντρο απαντάται πλέον σε όλο το Χονγκ Κονγκ, αλλά και στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού.

Μόνο με τη σύγχρονη γενετική οι επιστήμονες άρχισαν να διαλευκάνουν τη μυστήρια προέλευση του φυτού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 έδειξε ότι το παράξενο λουλούδι είναι στην πραγματικότητα ένα υβρίδιο δύο γνωστών ειδών: του Β. variegata (με ροζ άνθη) και του Β. purpurea (με κόκκινα άνθη). Αυτό εξηγεί γιατί τα δέντρα μπορούν να αναπαραχθούν μόνο με την ανθρώπινη βοήθεια, με μοσχεύματα. Όπως ένα μουλάρι, το Β. blakeana είναι ένα στείρο υβρίδιο και επειδή είναι στείρο υβρίδιο, είναι σε σοβαρό κίνδυνο.



Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου