Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Ο τάφος της Εύας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Ο υποτιθέμενος τάφος της Εύας στην Τζέντα
 
Η Εύα που δημιούργησε ο Θεός από το πλευρό του Αδάμ είναι θαμμένη στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
 
 

Κάποιοι μουσουλμάνοι το πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι το όνομα της πόλης Τζέντα προέρχεται από την Jaddah, μια αραβική λέξη που σημαίνει "γιαγιά", μια αναφορά στην Εύα, την "γιαγιά όλων".
 
Το Κοράνι, όπως η Βίβλος και η Τορά, αφηγείται την ιστορία του Αδάμ και της Εύας και πώς εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο όταν δεν υπάκουσαν τον Θεό τρώγοντας τον απαγορευμένο καρπό. Η Βίβλος δεν αναφέρει πού κατέληξαν, αλλά σύμφωνα με την αραβική παράδοση, πιστεύεται ότι ο Αδάμ και η Εύα έκαναν ξεχωριστές ζωές. Ο Αδάμ εξορίστηκε στη Μέκκα, όπου ο Θεός τον διέταξε να χτίσει την Κάαμπα, τον ιερό μαύρο βράχο στον οποίο στρέφονται όλοι οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των πέντε καθημερινών προσευχών τους. Η Εύα στάλθηκε στη Τζέντα, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής της και τάφηκε.

"Δεν υπάρχει σαφής τρόπος να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται ο τάφος, καθώς μερικοί λένε ότι βρίσκεται κάπου στην Παλαιστίνη, ενώ άλλοι στη Σαουδική Αραβία", είπε η Frauke Heard-Bey, Γερμανο-Βρετανή ιστορικός. 

Η παλαιότερη τεκμηριωμένη αναφορά για τον τάφο της Εύας (ή τον Τάφο της Hawa) γίνεται από τον Άραβα ιστορικό και χαρτογράφο Muhammad al-Idrisi στα μέσα του 12ου αιώνα. Στα τέλη του 12ου αιώνα, ο Ibn Jubayr αναφέρει ότι στην Τζέντα υπάρχει ένα μέρος με αρχαίο και ψηλό τρούλο, που λέγεται ότι ήταν το κατάλυμα της Εύας. Τον 13ο αιώνα, οι ιστορικοί Ibn Al-Mujawir και Ibn Khallikan κάνουν σαφή αναφορά στον τάφο της Εύας στην Τζέντα, αλλά, τον 14ο αιώνα, ο διάσημος περιηγητής Ibn Battuta δεν ανέφερε κάτι τέτοιο όταν επισκέφθηκε την Μέκκα. Ιστορικοί όπως ο Tabari, ο Masudi και άλλοι αναφέρουν επίσης ότι, σύμφωνα με την παράδοση, η Εύα είναι θαμμένη στην Τζέντα, αλλά δεν δίνουν καμία λεπτομέρεια για τον τάφο της.
 
 
Το 1853, ο διάσημος Βρετανός εξερευνητής, γεωγράφος και εθνολόγος σερ Richard Francis Burton επισκέφτηκε τον υποτιθέμενο τάφο της Εύας μεταμφιεσμένος σε μουσουλμάνο προσκυνητή. Ο Burton είπε ότι ο τάφος ήταν σε σχήμα τεράστιου ξαπλωμένου σώματος. Με τα βήματά του, μέτρησε το μήκος και το πλάτος του τάφου και παρατήρησε στον οδηγό του ότι "αν ο πρώτος μας γονιός, από το κεφάλι μέχρι τη μέση ήταν 120 βήματα, και 80 από τη μέση μέχρι τη φτέρνα, θα πρέπει να έμοιαζε με πάπια".

Στις αρχές του 1926, ο Βρετανός υπηρεσιακός πρόξενος S. R. Jordan περιγράφει τον τάφο με μήκος περίπου 200 γιάρδες και πλάτος περίπου 4 γιάρδες, με ένα μικρό τζαμί στη μέση, όπου ο φύλακας του κτηρίου, με το κατάλληλο αντίτιμο, σήκωνε μια πλάκα στο κέντρο του δαπέδου για να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν τον αφαλό της κυρίας.
 

Ο Awn ar-Rafiq, ο οποίος υπηρέτησε ως Εμίρης και Σαρίφ της Μέκκα από το 1882 έως το 1905, φέρεται να προσπάθησε να κατεδαφίσει τον τάφο, κάτι που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, και δήλωσε, "Αλήθεια νομίζεται ότι η 'μάνα μας' ήταν τόσο ψηλή; Αφού η βλακεία είναι διεθνής, αφήστε τον τάφο όρθιο".

Τελικά, το 1928, ο τάφος καταστράφηκε από τον Amir Faisal, τον 19χρονο αντιβασιλέα της Χετζάζη (Hejaz) και γιο του Ibn Saud, σουλτάνου του Νατζντ (Nejd) και βασιλιά της Χετζάτζη. Το περιοδικό Time ανέφερε πώς ένα τροχήλατο καραβάνι πήγε από την Τζέντα μέχρι την πρωτεύουσα του Σουλτάνου, το Ριάντ, για να μεταδώσει τις "ειδήσεις" ότι "ο πεφωτισμένος γιος και αντιβασιλέας κατάφεραν τελικά να εξαφανιστεί αυτή την περιβόητη απάτη, 'Ο Τάφος της Μητέρας' Εύας, στην Τζέντα".

Μέχρι το 1975, για να αποτραπούν προσκυνήματα πιστών, εκεί που πριν υπήρχε ο θρυλικό χώρος ταφής σφραγίστηκε με σκυρόδεμα. Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι κάποτε, εκεί, βρισκόταν ο τάφος της Εύας.
 

Παρά την απουσία αρχαιολογικών στοιχείων, οι πιστοί επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανό τον μύθο. "Ο τάφος της μητέρας μου βρίσκεται στο ίδιο νεκροταφείο με εκείνο της μητέρας όλης της ανθρωπότητας, της Hawa", διακηρύσσει περήφανα ο Sami Nawar, γενικός διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού στην Τζέντα. Όπως ο Nawar, υπάρχουν εκατοντάδες Σαουδάραβες που έχουν συγγενείς θαμμένους στο νεκροταφείο της μητέρας Εύας.

Ο Sami Angawi, αρχιτέκτονας και ιστορικός στη Σαουδική Αραβία, είπε ότι τα τελευταία 80 χρόνια, ιστορικά αντικείμενα και τοποθεσίες έχουν εκκαθαριστεί λόγω του αυστηρού δόγματος του Ουαχαμπισμού (Wahhābiya, θρησκευτικό κίνημα ή κλάδος του σουνιτικού Ισλάμ).

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου