Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 349 (-6)


 
 
"Πλατεία η Ελλάς. Η εκπληκτική αλλά άγνωστη πλατεία χάρτης που χωράει μέσα της ολόκληρη την Ελλάδα"
 


Στα Γλυκά Νερά Αττικής εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται η ομορφότερη πλατεία της χώρας μας αλλά δυστυχώς παραμένει εντελώς άγνωστη (μεχρι σήμερα τουλάχιστον). Και αν αναρωτιέστε από που και ως που αυτή είναι η ομορφότερη πλατεία της Ελλάδας και όχι η Πλατεία Συντάγματος με την Βουλή που δεσπόζει ή η Πλατεία Αριστοτέλους της πανέμορφης Θεσσαλονίκης η οποιαδήποτε άλλη της χώρας μας η απάντηση είναι πολύ απλή.
Μα η "Πλατεία η Ελλας" η "Ελευθερίου Βενιζέλου" όπως είναι και το κανονικό της όνομα χωράει μέσα της ολόκληρη την Ελλάδα.
 
 
Λάρισα: Η παραμυθένια διαδρομή στο μονοπάτι της Μελιβοίας
 

Η Βελίκα Μελιβοιάς είναι ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια θέρετρο του Νομού Λάρισας, που λούζετε, στα βαθιά γαλάζια νερά του Αιγαίου, μέσα σε περιβόλια από μηλιές, κερασιές, κάτω από το πράσινο δάσος του βουνού.
Το μονοπάτι είναι συνολικά 8χλμ και περνάει μέσα από την καρδιά του ρέματος της Βελίκας, με υπέροχα τοπία με δάση από πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και πυκνές φτέρες.
Η υψομετρική της διαφορά είναι 400 μέτρα και η διαδρομή διαρκεί συνολικά δυόμιση ώρες. - στο: larissanet.gr
 
 
Η άγνωστη πανέμορφη Αράχοβα με θέα την Ευηνολίμνη
 

Συνήθως, η κληρονομιά του ονόματος ενός τόπου, φέρει στις πλάτες του μια πολύ βαριά ευθύνη, και πολλές φορές χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να αποδείξει αυτός ο τόπος τη μοναδικότητα της δικής του οντότητας σε όλους εκείνους που μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την Αράχοβα...
Ναι, ξέρω ότι το μυαλό σας πήγε αμέσως στη "γνωστή" Αράχωβα, αυτή του Παρνασσού, όμως να που το "ο" στη μέση της λέξης θα κάνει τη διαφορά σε αυτήν την περίπτωση... και όχι μόνο...
Αράχοβα Ναυπακτίας: Ονομασία σλαβικής προέλευσης που σημαίνει καρυδότοπος. Και μπορεί στο παρελθόν να γραφόταν με "ω", όμως από το 1940 διορθώνεται και έτσι εναρμονίζεται απόλυτα με την πλούσια δασική βλάστηση που την περιβάλλει.
Σε απόσταση 81 χλμ. βόρεια της Ναυπάκτου και 52 χλμ. νότια του Καρπενησίου, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 650 ως 1100 μέτρα, στις πλαγιές του βουνού Κοκκινιά, στέκει αγέρωχη και ατενίζει την τεχνητή λίμνη και τα στενά του Ευήνου ποταμού. Και η θέα αυτή είναι πραγματικά μοναδική και σου κόβει την ανάσα.
Η πέτρινη πλακόστρωτη πλατεία της έχει την έντονη μυρωδιά του χθες. Εάν βρεθείς εκεί, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απλά να κλείσεις τα μάτια στο παρόν, αφήνοντας την καρδιά να βρεθεί στην "Αράχωβα" εκείνη με τα παραδοσιακά λιθόχτιστα σπίτια, τις βρύσες, τα πέτρινα αλώνια, τα πλατάνια, το Δημοτικό Σχολείο, το Αγροτικό Ιατρείο,τον Δασικό Σταθμό, τα καφεπαντοπωλεία και τους νερόμυλους, σε μία εποχή που το ρεύμα ήταν μια άγνωστη λέξη και η μοναδική επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν το "εξελιγμένο" τηλέφωνο του χωριού, που έφτασε εκεί το 1930 και πατώντας το μηδέν καθάριζαν κάπως τα παράσιτα που ακούγονταν στο βάθος της γραμμής...
Και στην μέση του χωριού, χτισμένος αρχικά πριν από 500 περίπου χρόνια, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη του χωριού, με τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο στον περίβολό του...
Όσο για την Αράχοβα του σήμερα με αυτή την σπάνια ομορφιά και τα άφθονα τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στην τεχνητή λίμνη του Ευήνου που απλώνεται μαγικά μπροστά στα μάτια όλων εκείνων που θα κοιτάξουν τον ορίζοντα... ναι... σε καθημερινή βάση, όποια εποχή του χρόνου και εάν βρεθείς εκεί, σου αποδεικνύει περίτρανα την αυθεντική αξία της με κάθε τρόπο.


Η παραθαλάσσια Μονή του Αγίου Όρους που θυμίζει φρούριο και έχει δικό της λιμάνι. Η σχέση με τους Παλαιολόγους
 


Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, σε ένα παραθαλάσσιο βραχώδες ύψωμα 30 μέτρων, είναι χτισμένη η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παντοκράτορος, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. - στο: mixanitouxronou.gr 
 
 
Το ερειπωμένο χωριό Γάβρος που έχει αποτελέσει τα σκηνικά αρκετών κινηματογραφικών ταινιών
 

Στη δυτική Μακεδονία, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκονται τα ονομαζόμενα "Κορέστεια" ή "πλίνθινα χωριά", τα οποία ήταν χτισμένα από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο και τα οποία χτίστηκαν από τοπικούς μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα.
Ο Γάβρος, που παίρνει το όνομά του από το ομώνυμο δέντρο των δασών της Σαρακίνας, αποτελεί ένα από αυτά τα χωριά και τοποθετείται στα δυτικά της εθνικής οδού Καστοριάς - Πρεσπών. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Γαβρέσι.
Οι περισσότεροι κάτοικοί του μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ενώ όσοι απέμειναν αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο νεοΐδρυθέν χωριό Κορέστεια.
Από τον Γάβρο ξεκινά ο ποταμός Λαδοπόταμος ο οποίος καταλήγει στον Αλιάκμονα, χαρίζοντας υπέροχες εικόνες στο πέρασμά του.  
Το "κουφάρι" της εγκατάλειψης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, μέσα από τα μισογκρεμισμένα "κοκκινόσπιτα", που σαν αυτόπτες μάρτυρες μιας αλλοτινής εποχής, έχουν πολλά να σου πουν. Μάλιστα, τα ξεθωριασμένα χρώματά των σπιτιών, έχουν εμπνεύσει μεγάλα ονόματα σκηνοθετών του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου και οι εικόνες του έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από αυτόν.
Το "Ψυχή Βαθιά" του Παντελή Βούλγαρη, "Το μετέωρο βήμα του πελαργού" του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και το έργο "Τζέιμς Μποντ¨για τα μάτια σου μόνο", είναι μερικές από τις ταινίες που φιλοξενούν εικόνες του τόπου, όπως η ιστορική ταινία "Παύλος Μελάς" του Φίλιππου Φυλακτού, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε υπερπαραγωγή, «κόβοντας» στην Α’ προβολή της 433.000 εισιτήρια μόνο σε Αθήνα και Πειραιά, και παρουσιάζει τη ζωή του ισχυρού αυτού άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτά τα μέρη.
 

Παγκόσμιο ρεκόρ ντόμινο 2022: Νικήτρια χώρα η Ολλανδία με 750.000 κομμάτια
 

Η ολλανδική ομάδα ντόμινο κατασκεύασε ένα άψογο τρισδιάστατο ντόμινο με θέμα το λούνα παρκ, το οποίο χρησιμοποίησε διάφορα κόλπα και χρειάστηκε πάνω από 17 λεπτά για να πέσει, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
Καλώς ήρθατε στο μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός ντόμινο αυτής της δεκαετίας.
Αυτή η θεαματική δημιουργία ντόμινο αποτελούμενη από 750.000 κομμάτια εμφανίζει ένα λούνα παρκ, χωρισμένο σε τρία διαφορετικά θέματα: Candy, Maya και Space.
Το παγκόσμιο ρεκόρ «έσπασε» στην εκδήλωση World Domino Collective 2022, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βεενεντάαλ της Ολλανδίας.
 
 
Στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά - Η οικία του θα μετατραπεί σε δημοτικό μουσείο
 

 
Στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς στέκει επιβλητική η κατοικία του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
Η Μονεμβασιά, η μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, είναι γνωστή για τη μαγευτική καστροπολιτεία της, που μέχρι σήμερα σαγηνεύει χιλιάδες επισκέπτες ανά τον κόσμο, και ως γενέτειρα του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
Στην είσοδο της καστροπολιτείας, εκεί που ο χρόνος γυρίζει τους επισκέπτες αιώνες πίσω, βρίσκεται μέχρι σήμερα η οικία του διεθνούς ποιητή, η οποία είναι επισκέψιμη για το κοινό. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως η οικία του Γιάννη Ρίτσου θα μετατραπεί σε δημοτικό μουσείο. - στο: iefimerida.gr
 

Φθινοπωρινή Ελάτη: Ταξίδι στην «Ελβετία της Ελλάδας»
 

Στο νότιο τμήμα της Πίνδου, 32 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, η πανέμορφη Ελάτη αποτελεί αγαπημένο χειμερινό προορισμό, μία λιγότερο κοσμική εκδοχή της αστραφτερής Αράχωβας, χάρη στη μικρή απόσταση που τη χωρίζει με το πολύ δημοφιλές Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι. - στο: travel.gr
 
 
Λίμνη Αώου: Ένα από τα πιο ονειρικά σκηνικά στην Ήπειρο
 

Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει στη συνείδησή τους την Ήπειρο με τα υπέροχα, γραφικά και παραδοσιακά χωριά της -και πολύ καλά κάνουν φυσικά- υπάρχουν μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να ανακαλύψει από κοντά, ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγονται στα «πολυδιαφημισμένα» και δημοφιλή. Και ένα από αυτά είναι και η Λίμνη Αώου, η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη της χώρας σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. - στο: newsbeast.gr
 
 
Μαθιός Πόταγας, ο 17χρονος που οι Ναζί εκτέλεσαν επειδή τους έκλεισε το δρόμο. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης
 

Η πρώτη αντιστασιακή πράξη εναντίον των Ναζί ήταν η αυτοθυσία του Μαθητή της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου, Μαθιού Πόταγα από τη Βυτίνα, στις 2 Μαϊου του 1941. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα της γερμανικής Κατοχής
 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 οδηγήθηκε μαζί με άλλους 71 αγωνιστές στο Άλσος Δαφνίου για εκτέλεση. - στο: athensvoice.gr 
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου