Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Félix Rodríguez, ο πράκτορας της CIA που συνέλαβε τον Τσε Γκεβάρα...

Ο Félix Rodríguez (κεντροδεξιά) στο Βιετνάμ
 
... Και -ίσως- βασάνισε τον πράκτορα της DEA, Κίκι Καμαρένα.



Ο Φέλιξ Ισμαέλ Ροντρίγκες (Félix Ismael Rodríguez) πέρασε τη ζωή του ως ειδικός πράκτορας για την CIA πολεμώντας τον κομμουνισμό στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Άλλωστε, οι πόλεμοι για αλλαγή καθεστώτων δεν του ήταν ξένοι. Γεννήθηκε στην Κούβα, γόνος μιας πλούσιας οικογένεια γαιοκτημόνων πριν από την επανάσταση του 1959. Την ίδια χρονιά, η οικογένειά του κατέφυγε στο Μαϊάμι και ο ίδιος, για το υπόλοιπο της ζωής του, πολέμησε τον κομμουνισμό ως πράκτορας της CIA και συχνά, χρησιμοποιούσε ακραίες -και παράνομες- μεθόδους.

Ο Ροντρίγκες συμμετείχε σε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες παραστρατιωτικές επιχειρήσεις του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων και της εκτέλεσης του Τσε Γκεβάρα. Αργότερα, συμμετείχε σε "μαύρες επιχειρήσεις" στο Βιετνάμ και συνεργάστηκε στενά με τον τότε διευθυντή της CIA Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο για να οργανώσει τις πωλήσεις όπλων στο περιβόητο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας.

Σύμφωνα με τον πράκτορα της DEA (αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών), Hector Berrellez, είδε ένα μεξικανικό καρτέλ να δολοφονεί έναν πράκτορα της DEA. Ο Berrellez ισχυρίζεται ότι ο Ροντρίγκες όχι μόνο ήταν παρών στην ανάκριση του πράκτορα Κίκι Καμαρένα (Enrique "Kiki" Camarena), αλλά ηγούνταν μέρος των 36ωρων βασανιστηρίων που προηγήθηκαν του θανάτου του.

Ο Berrellez πιστεύει ότι ο Καμαρένα ανακάλυψε ότι η CIA συνεργαζόταν με το Καρτέλ της Γκουανταλαχάρα, χρησιμοποιώντας τη για ναρκωτικά, όπλα και μετρητά για να χρηματοδοτήσει τους αντικομμουνιστές Κόντρας της Νικαράγουας -και ότι ο Ροντρίγκες δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει αυτή τη σχέση.

Ο Κόλπος των Χοίρων και ο Τσε Γκεβάρα
 
Η τελευταία φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα (κέντρο) στις 9 Οκτωβρίου 1967. Αριστερά, ο Ροντρίγκες. Σύμφωνα με τον Dino Brugioni, πρώην ανώτερο στέλεχος στο Εθνικό Κέντρο Φωτοερμηνείας της CIA (NPIC), πρόκειται για φωτομοντάζ.
 
Ο Félix Ismael Rodríguez Mendigutia γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1941, στο Sancti Spíritus της Κούβας. Ο παππούς του, Αλεχάντρο Ροντρίγκες Βελάσκο (Alejandro Rodríguez Velasco) είχε αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της Κούβας στον Δεκαετή Πόλεμο κατά της Ισπανίας και, μετά τον πόλεμο, έγινε ο πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος δήμαρχος της Αβάνας.

Ο μεγαλύτερος ήρωάς του ήταν ο Máximo Gómez, ένας αξιωματικός που είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του τη Δομινικανή Δημοκρατία για να βοηθήσει τους Κουβανούς να απελευθερωθούν από την Ισπανία. Ο Ροντρίγκες, κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών του στη CIA, θα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο "Max Gómez".

Παρά τις λατινοαμερικανικές ρίζες του, η εκπαίδευσή του ήταν αμερικανική. Δέχτηκε την πρόταση ενός θείου του να φοιτήσει σε ένα οικοτροφείο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Όμως, στα 17 του, όταν εμφανίστηκε η αληθινή του κλήση, τα παράτησε.

Το '58 στην Κούβα, ανέβηκε στην εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο και, μέσα σε ένα χρόνο, το νησί πέρασε σε κομμουνιστικό έλεγχο. Ο Ροντρίγκες επέστρεψε στην Κούβα για να ενταχθεί στην Αντικομμουνιστική Ένωση της Καραϊβικής του Δομινικανού δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίγιο για να βοηθήσει στην εισβολή στην Κούβα.

Στις 4 Ιουλίου του '59, προσγειώθηκε στον Άγιο Δομίνικο -τότε ονομαζόταν Ciudad Trujillo. Η νεοσύστατη ένωση πραγματοποίησε μόνο μία αποστολή που κατέληξε σε καταστροφή. Ο Ροντρίγκες επέστρεψε στην Πενσυλβάνια για να τελειώσει το πτυχίο του και έπειτα μετακόμισε στο Μαϊάμι για να είναι με τους γονείς του, οι οποίοι είχαν διαφύγει από το καθεστώς του Κάστρο.
 
Αιχμάλωτα μέλη της κουβανικής αντεπαναστατικής Ταξιαρχίας Εφόδου 2506 (Brigade 2506) μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων τον Απρίλιο του 1961
 
Μέχρι όμως τον Σεπτέμβριο του '60, ο Ροντρίγκες είχε επιστρέψει στις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις και εντάχθηκε σε μια ομάδα Κουβανών εξόριστων στην Γουατεμάλα. Ήταν γνωστοί ως Brigade 2506 και υποστηρίχθηκαν από τη CIA, η οποία τους εκπαίδευε για την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Έτοιμοι να εισβάλουν στην Κούβα μέσα σε μήνες, τον Φεβρουάριο του '61, ο Ροντρίγκες και μια μικρή ομάδα διείσδυσαν στο νησί. Οι εντολές τους ήταν να βοηθήσουν τους ντόπιους μαχητές της αντίστασης να προετοιμαστούν για μια επικείμενη εισβολή για να ανατρέψουν τον Κάστρο μια για πάντα.

Όμως η αποστολή ήταν ένα φιάσκο. Ο Ροντρίγκες μόλις που κατάφερε να γλιτώσει ζωντανός, επί πέντε μήνες έμεινε στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αβάνα και τελικά επέστρεψε στο Μαϊάμι. Για έξι χρόνια παρέμεινε ανενεργός και συνέχισε τη δουλειά του για τη CIA το '67, όταν έλαβε διαταγές να εντοπίσει και να θέσει υπό κράτηση τον Τσε Γκεβάρα, μια αυξανόμενη απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ που ωθούσε τους Βολιβιανούς σε επανάσταση.

Στις 8 Οκτωβρίου του '67, ο Ροντρίγκες κατάφερε να ανακρίνει έναν κρατούμενο αντάρτη και να οδηγήσει τους Βολιβιανούς αξιωματικούς στον Τσε. Την επόμενη ημέρα συναντήθηκαν και ο Τσε, δεμένος, μοιράστηκε μαζί του την άποψή του για τη ζωή, τον πόλεμο και τη φιλοσοφία. Ο τελευταίος επέτρεψε στον αξιωματικό Joaquín Zenteno Anaya να εκτελέσει τον επαναστάτη. Τα τελευταία λόγια του Τσε ήταν προς τον Ροντρίγκες. "Αν μπορείς, πες στη γυναίκα μου να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να είναι ευτυχισμένη".

Ο Ροντρίγκες και η CIA
 
Ο Ροντρίγκες πέταξε σχεδόν 300 αποστολές με ελικόπτερο στο Βιετνάμ και καταρρίφθηκε πέντε φορές
 
Ο Ροντρίγκες προσφέρθηκε εθελοντικά στον πόλεμο του Βιετνάμ και, από το 1970 έως το '72, συμμετείχε σε ειδικές επιχειρήσεις. Με την ταυτότητά του να γράφει το όνομα "Max Gómez", πέταξε αμέτρητες αποστολές με ελικόπτερα και εκπαίδευσε μέλη του Προγράμματος Φοίνιξ (Phoenix Program) -ένα project της CIA που εμπλεκόταν σε απίστευτες φρικαλεότητες μέχρι το '71.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό ρεπόρτερ Tom O'Neill, το πρόγραμμα είχε στόχο να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά ουδέτερων, αμάχων Βιετναμέζων δολοφονώντας και βασανίζοντας συμπατριώτες τους και κάνοντάς το να φαίνεται σαν να το είχαν κάνει οι Βιετκόνγκ. Ο Άντονι Χέρμπερτ, ο πιο βραβευμένος βετεράνος του Βιετνάμ, το περιέγραψε ως εξής:

"Ήθελαν να αναλάβω τις ομάδες εκτέλεσης που εξάλειψαν ολόκληρες οικογένειες και προσπάθησαν να το κάνουν να φαίνεται σαν να το είχαν κάνει οι ίδιοι οι Βιετκόνγκ. Το σκεπτικό τους ήταν ότι οι Βιετκόνγκ θα έβλεπαν ότι άλλοι Βιετκόνγκ είχαν σκοτώσει τους δικούς τους και… θα έδιναν όρκο πίστης σε εμάς. Τα καλά παιδιά".

Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν χειρουργικά ανοίγματα στα κρανία των κρατουμένων, τους τοποθετούσαν ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο και τους σόκαραν για να σκοτωθούν μεταξύ τους. Αν και η εμπλοκή του Ροντρίγκες στο πρόγραμμα παραμένει άγνωστη, ο ίδιος ανέφερε απευθείας στον Ted Shackley, τον επικεφαλής του προγράμματος, ο οποίος, αργότερα και μέχρι το 1972, θα γινόταν ο πρώτος βοηθός του Μπους στη CIA.
 
Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πόλεμος των Κόντρας άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς
 
Τελικά, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Βιετνάμ και, το '75, τερμάτισαν τις επιχειρήσεις. Αν και ο Ροντρίγκες ισχυρίστηκε ότι αποσύρθηκε από τη CIA το επόμενο έτος, περίεργοι ισχυρισμοί κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Ιράν-Κόντρας στα μέσα της δεκαετίας του '80 υποδήλωναν το αντίθετο, καθώς, το μέλος του προσωπικού του Λευκού Οίκου και γνωστός διακινητής ναρκωτικών Oliver North ζήτησε τη βοήθειά του.

Ο Ροντρίγκες συμφώνησε να τον βοηθήσει να ανεφοδιάσει τους Κόντρας στη Νικαράγουα με όπλα και εξοπλισμό για να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας που υποστηριζόταν από τον Κάστρο. Χρηματοδοτούμενη από τις παράνομες πωλήσεις όπλων της κυβέρνησης Ρίγκαν στο Ιράν, η επιχείρηση της CIA άφησε χιλιάδες νεκρούς.

Το '87, ο Ροντρίγκες, για να διευκρινίσει τη συμμετοχή του, κατέθεσε στις ακροάσεις της υπόθεσης Ιράν-Κόντρας χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Αν και φαινόταν μετανιωμένος για την ανάμειξή του στην υπόθεση, παρ' όλα αυτά συνέβαλε στις αιματηρές συνέπειές της.

Καταγγελίες για το "The Last Narc"
 
 
Αν γίνουν πιστευτοί οι πρόσφατοι ισχυρισμοί, οι δραστηριότητες του Ροντρίγκες το '85 ήταν εξίσου αδίστακτες.

Ήταν η χρονιά που ο Κίκι Καμαρένα (όσοι έχουν δει την σειρά Narcos: Mexiko, θα θυμούνται την υπόθεσή του) απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από το Καρτέλ της Γκουανταλαχάρα. Ο μυστικός πράκτορας της DEA είχε πλήξει επικίνδυνα τις επιχειρήσεις των βασιλιάδων του Καρτέλ, τον Μιγκέλ Γκαγιάρδο (Miguel Ángel Félix Gallardo), τον Ερνέστο Καρίγιο (Ernesto Fonseca Carrillo) και τον Ραφαέλ Κιντέρο (Rafael Caro Quintero).

Ο Καμαρένα είχε εντοπίσει την φυτεία μαριχουάνας τους, το Rancho Búfalo, με την επακόλουθη καταστροφή της να κοστίζει στο καρτέλ δισεκατομμύρια κέρδη. Με τους πάντες στη μισθοδοσία τους, από την τοπική αστυνομία και τους πολιτικούς μέχρι τον Πρόεδρο του Μεξικού Miguel de la Madrid, η εξαφάνιση του Καμαρένα στις 7 Φεβρουαρίου του '85 ήταν παιχνιδάκι γι' αυτούς.

Επί 36 ώρες βασανίστηκε και κρατήθηκε στη ζωή από τον γιατρό Humberto Álvarez Machaín, αλλά τελικά έπεσε σε κώμα και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Berrellez και τους ισχυρισμούς του στο ντοκιμαντέρ "The Last Narc", ο Ροντρίγκες επέβλεπε το έγκλημα και βοήθησε να βασανιστεί ο πράκτορας της DEA.
 
Ο πράκτορας της DEA, Κίκι Καμαρένα - πηγή
 
"Η CIA διέταξε την απαγωγή και το βασανισμό του Κίκι και όταν τον σκότωσαν, μας έκαναν να πιστέψουμε ότι το έκανε ο Κιντέρο για να καλύψουν όλα τα παράνομα πράγματα που έκαναν [με τη διακίνηση ναρκωτικών] στο Μεξικό", είπε ο Phil Jordan, πρώην διευθυντής του El Paso Intelligence Center.

Αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώνεται από τρεις αστυνομικούς -και πρώην σωματοφύλακες των βασιλιάδων του καρτέλ- της πολιτείας Jalisco. Οι τρεις τους, που έγιναν πληροφοριοδότες του Berrellez, δήλωσαν ότι ο αντικομμουνιστής Κουβανός πράκτορας της CIA διεξήγαγε μέρος των θανατηφόρων βασανιστηρίων του Καμαρένα.

"Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, ανακαλύψαμε ότι ορισμένα μέλη μιας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, που είχαν διεισδύσει στο DFS (Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Ασφαλείας του Μεξικού), συμμετείχαν στην απαγωγή του Καμαρένα", είπε ο Berrellez. "Δύο μάρτυρες αναγνώρισαν τον Ροντρίγκες".

Αν και ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι βρισκόταν στο Μεξικό το '85, ο πρώην πιλότος της CIA, Terry Reed, εξιστόρησε στα απομνημονεύματά του το '96 ότι, τον τον Αύγουστο του ίδιου έτους, συναντήθηκε με τον Ροντρίγκες στην Βερακρούζ και πρόσθεσε ό,τι ο πράκτορας προσλήφθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών ειδικά για να διευθύνει ένα μέτωπο όπλων στην Γκουανταλαχάρα.

Παρά τις κατηγορίες, ο Ροντρίγκες συνεχίζει να ζει μια ωραία και ήσυχη ζωή στο Μαϊάμι με την οικογένειά του. Από το 2004, έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος μιας ένωσης βετεράνων για τους επιζώντες του Κόλπου των Χοίρων και έχει ιδρύσει το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη του Κόλπου των Χοίρων στο Μαϊάμι.

Παρόλο που η πραγματική έκταση των ενεργειών του για τη CIA παραμένει καλυμμένη από το μυστήριο, συνεχίζει να κάνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και λύκεια στη Φλόριντα σχετικά με τους κινδύνους του κομμουνισμού στη Λατινική Αμερική.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου