Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 348 (-6)




Δοτσικό. Το χωριό που γυρίστηκαν τα πλάνα της ταινίας του Αγγελόπουλου "Μεγαλέξανδρος"
 

Σε υψόμετρο 1060 μέτρων, στα βορειοδυτικά του νομού Γρεβενών, υπάρχει ένα πετρόχτιστο γραφικό χωριό, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βοΐου και ένα απαράμιλλο φυσικό κάλλος, το οποίο οφείλεται στην υπέροχη "απομόνωση" λόγο της θέσης του στο Ελλαδικό χάρτη, μα και στην παρουσία του υγρού στοιχείου ανάμεσά του.
Το Δοτσικό είναι η βορειότερη κοινότητα του νομού Γρεβενών και θεωρείται, όχι άδικα, πολιτιστικό σταυροδρόμι, αφού στους κόλπους του συναντώνται οι κτηνοτροφικές πρακτικές των Βλάχων, με τις δεξιότητες των μαστόρων της Ηπείρου και τις συνήθειες των Κουπατσαραίων.
Αξεπέραστο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, θεωρείται το μονότοξο πέτρινο εντυπωσιακό γεφύρι του, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ' όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας και είναι το μοναδικό της περιοχής, όπου βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Κάτω από τη μοναδική καμάρα του κυλά ο ποταμός Δοτσικιώτης, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικισμούς( Τσιγκέλ και Κιατσαβίκ Μαχαλά).
Το γεφύρι εικάζεται ότι είναι χτισμένο το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους, ενώ στο σώμα του φέρει αρκάδες (κατακόρυφες πέτρες που χρησιμεύουν ως στηθαία, δηλαδή ως προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού). Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως χτίστηκε γύρω στα 1870 από μαστόρους του Δοτσικού και της Καλλονής. Έχει μήκος 24 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και το ύψος του θεωρείται αρκετά χαμηλό, μόλις στα 4 μέτρα. Στο κλειδί του τόξου στη νότια όψη του γεφυριού, υπάρχει λιθανάγλυφη μορφή, πιθανόν για αποτροπή του κακού. Έχει μάλιστα κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990.
Αρκετά χρόνια πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του '70, στο χωριό έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος». Επί έναν ολόκληρο χειμώνα το Δοτσικό είχε μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του έργου και πολλοί Γρεβενιώτες έλαβαν μέρος στην ταινία ανιδιοτελώς, είτε σαν κομπάρσοι, είτε και με μικρούς ακόμα ρόλους.
Όταν το 1980 έγινε η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο "Αχίλλειον" των Γρεβενών με την παρουσία του ίδιου του Αγγελόπουλου, κανένας δεν μπορούσε να γνωρίζει τις διακρίσεις που θα λάμβανε το έργο στον δρόμο του προς τις Κάννες. Η ταινία βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και τα βραβεία Special Jury Prize και FIPRESCI Prize, ενώ την ίδια χρονιά, ο «Μεγαλέξανδρος» προβλήθηκε και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με τέσσερα ακόμα βραβεία.
 
 
Το πέρασμα του Μπάρου. Οδηγώντας στον ομορφότερο δρόμο της Ελλάδας θα νομίζετε πως πετάτε στα σύννεφα
 

Passa Mparou. Ο ομορφότερος δρόμος της Ελλάδας και ένας από τους ομορφότερους δρόμους της Ευρώπης σε υψόμετρο 2.000 μέτρων βρίσκεται στην Ελλάδα και αν τον διασχίσετε οδηγώντας θα νομίζετε πως πετάτε στα σύννεφα.
Μια ανεπανάληπτη οδήγησης σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο στα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Και είναι όντως κάτι που δεν μπορείς να κάνεις συχνά. Οι ελληνικοί δρόμοι κρύβουν εκπλήξεις και ο Μπάρος μάλλον τη μεγαλύτερη…
Αυτός ο δρόμος υπάρχει στην Ελλάδα και προκαλεί δέος ειδικά όταν κοιτάς από ψηλά. Ο λόγος για τον λεγόμενο αυχένα του Μπάρου…
Με αφετηρία την Καλαμπάκα, η περιπέτεια ξεκινά από τα χωριά του Ασπροπόταμου και κορυφώνεται στον αυχένα του Μπάρου, σ’ ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά «περάσματα» από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο, από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων στα χωριά των Τζουμέρκων.
Mέσα στην καρδιά της Πίνδου, σε σημείο όπου η πολύκορφη Κακαρδίτσα σμίγει με το βουνό Περιστέρι, βρίσκεται ένα από τα πλέον δύσβατα περάσματα της Πίνδου γνωστό για τις τρομερές χιονοθύελλες που ξεσπούν απροειδοποίητα ακόμη και την άνοιξη.
Η ορεινή διάβαση του Μπάρου ήταν γνωστή εδώ και αιώνες στα καραβάνια των κυρατζήδων (αγωγιατών) που μετέφεραν ανθρώπους και εμπορεύματα στα δυσπρόσιτα χωριά, αλλά και στους τσελιγκάδες της Πίνδου που κάθε άνοιξη ανέβαζαν τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας, ψηλά στα αλπικά λιβάδια για να βοσκήσουν ελευθέρα όλο το καλοκαίρι. Τότε ήταν μια εποχή που τα κορφοβούνια της Κεντρικής Πίνδου και οι κοινότητες που ρίζωναν στις πλαγιές της, έσφυζαν από ζωή.
Ο Αυχένας του Μπάρου αποτελεί ένα από τα τρία περάσματα της Πίνδου και βρίσκεται στη Νότια πλευρά της οροσειράς. Ο δρόμος συνδέει την Ανθούσα και το Χαλίκι (Θεσσαλία) με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι (Ήπειρος), μια διαδρομή που κινείται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ξεπερνώντας σε μερικά σημεία τα 2.000 μέτρα….
Οι παλιοί ντόπιοι αλλά και ακόμη και σήμερα οι νεότεροι που μιλούν την βλάχικη ονομάζουν την περιοχή Passa Mparou δλδ "Το πέρασμα του Μπάρου" που στα βάθη των ετών Μπάρος ήταν το όνομα  ενός βοσκού που ανακάλυψε ένα πέρασμα στο ανεβοκατέβασμα των ζώων ή η ονομασία  mula barri που σημαίνει κοπάδι μουλαριών
Με την πάροδο του χρόνου, αλλά κυρίως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο ο τόπος άδειασε… Αργότερα ανοίχθηκαν δρόμοι που συνέδεσαν τα Τζουμερκοχώρια με την Αρτα και τα Γιάννενα, τα χωριά του Ασπρου με τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.
Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το ορεινό πέρασμα του Μπάρου πέρασε σε αχρηστία και λησμονήθηκε.
Τα καλοκαίρια κάποιοι κάτοχοι τετρακίνητων οχημάτων αποφάσιζαν να αναζητήσουν την περιπέτεια διασχίζοντας τον τρισάθλιο χωματόδρομο που τολμούσε να σκαρφαλώσει σε μεγάλα υψόμετρα συνδέοντας την Ανθούσα και το Χαλίκι (Θεσσαλία) με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι (Ηπειρος).
Σήμερα ο δρόμος αυτός έχει ασφαλτοστρωθεί (τον Νοέμβρη του 2014 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και του τελευταίου χωμάτινου τμήματος). Έτσι αν ο καιρός είναι ήπιος και έχει περάσει το εκχιονιστικό μηχάνημα της Νομαρχίας μπορείς την άνοιξη ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο.
 
 
Αρχαίο θέατρο Δωδώνης
 

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.
 
 
Μαγνήτες και μπίλιες
 

Ο κατασκευαστής Domino Kaplamino χρησιμοποιεί μπίλιες και μαγνήτες. 
 
 
Το χαμένο επεισόδιο που ο Μίκυ Μάους αυτοκτονεί...
 
 
Σύμφωνα με το μύθο αυτοκτόνησε και ένας υπάλληλος της Ντίσνεϋ, που παρακολούθησε τη χαμένη σκηνή.
Το 2009 εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα παράξενο βίντεο. Είχε τίτλο "Suicide mouse", δηλαδή η αυτοκτονία του ποντικιού και έμοιαζε να είναι σκηνή από κάποιο παλιό επεισόδιο του δημοφιλούς καρτούν. Τα γραφικά ήταν ασπρόμαυρα και vintage. Η μουσική επένδυση τρομακτική και η πλοκή σχεδόν ανύπαρκτη. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
και... Η τερατώδης ταινία με τον Mickey Mouse που η Disney δεν θέλει να δεις
 
 
Τι συνέβαινε στο "Runaway Brain" με τον Mickey Mouse, μία άλλοτε υποψήφια για Όσκαρ ταινία, για να την κρύβει η Disney;
 
 
Η θύρα του καθεδρικού ναού Ντουόμο στο Μιλάνο με μολύβι
 



Ο fabiodesenhando
χρειάστηκε περισσότερες από 350 ώρες σε 76 ημέρες για να το ολοκληρώσει! - στο: reddit
 
 
Και όμως, κάποιος τα έχει πει...
 

 
Παλαιόπυργος: Ο άγνωστος, τριπλός καταρράκτης του Πωγωνίου, με τις χαρακτηριστικές οβίρες
 

Ο τριπλός καταρράκτης του Παλαιόπυργου οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ποταμό Γόρμο, ο οποίος πηγάζει από το όρος Μερόπη (ή Νεμέρτσικα, αλλά και Δούσκο σε μια πιο επίσημη εκδοχή), διασχίζοντας έπειτα το ανατολικό Πωγώνι. Το χωριό, σημειωτέον, είναι χτισμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του βουνού, όντας κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία –σε υψόμετρο κυμαινόμενο από τα 781 ως τα 850 μέτρα. - στο: travel.gr
 
 
Κάστρο Ιωαννίνων: Το μέρος όπου ζωντανεύουν μύθοι και θρύλοι από τα παλιά
 

Ένα από τα λιγοστά κατοικήσιμα κάστρα της χώρας -μεταξύ άλλων εκείνο της Μονεμβασιάς και τα Μεστά στη Χίο- το κάστρο των Ιωαννίνων λειτουργεί ως χρονομηχανή, προσφέροντας εκπληκτικές εικόνες αλλά και μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη, που τον συνεπαίρνουν οι ιστορίες που ξεκινούν μόλις διαβεί κανείς την πύλη του. - στο: newsbeast.gr
 
 
Πού βρίσκεται το «χιλιόμετρο μηδέν» στην Αθήνα; - Ποιο είναι το πραγματικό κέντρο της Πρωτεύουσας
 

Αρκετοί θεωρούν ότι το “χιλιόμετρο μηδέν” της πρωτεύουσας Αθήνας είναι η πλατεία Ομονοίας, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών ή λόφο Αστεροσκοπείου. - στο: carandmotor.gr
 
 
Τι σημαίνει η Επίδραση Επισκόπησης που νοιώθουν οι αστροναύτες
 

Ονομάζεται “Επίδραση Επισκόπησης” (Overview Effect) και δεν είναι ασυνήθιστο μεταξύ των αστροναυτών, βλέπε Yuri Gagarin, Michael Collins, Sally Ride και πολλούς άλλους. Ουσιαστικά, όταν κάποιος ταξιδεύει στο διάστημα και βλέπει τη Γη από τροχιά, η αίσθηση της ευθραυστότητας του πλανήτη κυριαρχεί με έναν απίστευτο τρόπο. - στο: iguru.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου