Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Το παλαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο στην Ανατολική Ασία

 
Στο Cheomseongdae στην πόλη Gyeongju της Νότιας Κορέας οι αριθμητικοί συμβολισμοί αφθονούν.
 
 
 
Οι αριθμοί είναι σημαντικοί στο Cheomseongdae, το παλαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο στην Ανατολική Ασία. Αν και η ηλικία του αστεροσκοπείου -χρονολογείται από το Βασίλειο Σίλλα του 7ου αιώνα της σύγχρονης Νότιας Κορέας- μπορεί να κρύβει τους αρχικούς σκοπούς του σχεδιασμού του, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, ο κάθε ογκόλιθος της οικοδομής, έχει κάποιον συμβολισμό.
 

Το Cheomseongdae, που χονδρικά μεταφράζεται σε "πύργος που κοιτάζει τα αστέρια", είναι μια κυλινδρική κατασκευή που αποτελείται από 362 ογκόλιθους γρανίτη, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις 362 ημέρες του σεληνιακού έτους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Συνολικά, υπάρχουν 27 κυκλικά στρώματα λίθων, ένας αριθμός που πιστεύεται ότι αναφέρεται στην 27η ηγεμόνα του Βασιλείου Σίλλα, την βασίλισσα Seondeok, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της οποίας χτίστηκε το παρατηρητήριο. Αυτό το παιχνίδι αριθμών συνεχίζεται περαιτέρω, καθώς ένα παράθυρο έχει τοποθετηθεί στρατηγικά με 12 στρώματα πέτρες από πάνω του και 12 στρώματα από κάτω, που συμβολίζουν τους μήνες του χρόνου ή τα ζώδια. Και αν αυτός δεν ήταν αρκετός συμβολισμός για ένα μικρό κτίριο, η τετράπλευρη βάση του θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τις εποχές.
 
 
Ανεξάρτητα όμως από τα κρυμμένα αριθμητικά μηνύματα, το παρατηρητήριο είναι ενδιαφέρον από μόνο του. Ως ένας από τους παλαιότερους επιστημονικούς χώρους στον κόσμο, το Cheomseongdae παρέχει ένα παράθυρο στο πώς διεξαγόταν η αστρονομία πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια. Εκείνη την εποχή, η γραμμή μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας ήταν αρκετά θολή, και οι "αστρονόμοι" ανέφεραν συχνά τα ευρήματά τους στην αυλή του βασιλιά, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις διακυβέρνησης με βάση τις δραστηριότητες των ουράνιων σωμάτων.
 
 
Παρά τη χρήση του για αστρολογικές προβλέψεις, το Cheomseongdae ήταν μέρος και πιο παραδοσιακής αστρονομικής έρευνας. Από την κορυφή του πύργου, αστρονόμοι, που ήταν διορισμένοι από το κράτος, έκαναν συνεχείς παρατηρήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, αναπτύσσοντας την ικανότητα να προβλέπουν εκλείψεις και να χαράσσουν τις τροχιές των κομητών.
 
Αναπαράσταση της παρατήρησης των αστεριών στο Cheomseongdae - πηγή
 
Η σημασία του Cheomseongdae, τόσο στην ιστορία της Κορέας, όσο και στην αστρονομία, του χάρισε τη διάκριση του εθνικού θησαυρού το 1962 και η εικόνα του υπάρχει σε πολλά αντικείμενα από την Νότια Κορέα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου