Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Φραντς Χάλντερ: Ο μοναδικός Ναζί που παρασημοφορήθηκε από τον Χίτλερ και από τον Κένεντι

 
Κατά τη διάρκεια του Γ' Ράιχ, ο Χίτλερ ενίσχυσε τους αρχηγούς του στα κορυφαία προπύργια του πολέμου, της εισβολής και της πολιτικής. Ένας από αυτούς όμως τόλμησε να περάσει πέρα από τις γραμμές του κόμματος και να συνεισφέρει, τόσο στη Ναζιστική προπαγάνδα, όσο και στην πτώση του Χίτλερ.
 
 
 
Ο Φραντς Χάλντερ (Franz Halder) ήταν ο στρατηγός επικεφαλής της Ανώτατης Διοίκησης Στρατού (OKH, Oberkommando des Heeres) από το 1938 ως τον Σεπτέμβριο του '42, οπότε και απομακρύνθηκε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέβλεψε τις νικηφόρες καταλήψεις της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και των Βαλκανίων. Ωστόσο, όλα αυτά τα κατάφερε παρά το γεγονός ότι διαφωνούσε πλήρως με την ακραία θέση του Χίτλερ στην εγχώρια και διεθνή σκηνή, μιας και ήταν γνωστός για τις φιλειρηνικές απόψεις του και σε πολλές περιπτώσεις είχε καταφερθεί κατά των νέων εκστρατειών, αλλά ως πειθαρχημένος αξιωματικός υπάκουε πάντα στις διαταγές του Φύρερ.
 
Γεννήθηκε στο Βίρτσμπουργκ σε στρατιωτική οικογένεια με δεσμούς με τη Βαυαρική οικογένεια από τον 17ο αιώνα. Η καριέρα του ξεκίνησε στο 3ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού του Βασιλικού Βαυαρικού Στρατού. Μέχρι το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις, ενώ, τον Οκτώβριο του '34, ανέλαβε πρώτη φορά ως διοικητής. Από εκεί και έπειτα, άρχισε να ανεβαίνει στις τάξεις του στρατού. Το 1936, ως υποστράτηγος πλέον, διορίστηκε Αρχηγός της Oberkommando des Heeres στον στρατό του Γ' Ράιχ του Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Χάλντερ ήταν άνθρωπος με αμφιταλαντευόμενες ιδεολογίες. Από τη μία, υποστήριξε τον Χίτλερ και δεν έφερε αντιρρήσεις για τις δολοφονίες του Ολοκαυτώματος. Από την άλλη όμως, αρνήθηκε να δεχτεί τις εξτρεμιστικές τακτικές του Φύρερ. Όλο αυτό το διάστημα, παρέμενε ένας φλύαρος αντιρρησίας της Γκεστάπο. Για την ακρίβεια, μαζί με το προκάτοχό του Λούντβιχ Μπεκ -είχε παραιτηθεί εξαιτίας διαφωνίας με τον Χίτλερ-, είχε σχεδιάσει ακόμη και την ανατροπή του Χίτλερ. Αυτή η τολμηρή αντίθεση, αλλά και άλλες που ακολούθησαν, θα προανήγγειλαν αργότερα τη χάρη του ίδιου του Χάλντερ σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων.

Οι ασταθείς αφοσίωση του Χάλντερ τον ώθησαν να κρατήσει ένα σχολαστικό ημερολόγιο με όλα όσα συνάντησε ως αρχηγός. Ως ανώτερος αξιωματικός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη σχεδίων πολιορκίας γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στην Πολωνία το 1939. Σύντομα πέτυχε τον υψηλότερο βαθμό ως στρατηγός στο στρατό. Όλες οι εξελίξεις, μαζί με τα καθημερινά γεγονότα εντός του οργανισμού, μπήκαν στις σημειώσεις του.

Σύντομα, ο Χίτλερ ανήγγειλε μια καταστροφική επίθεση στη Γαλλία, κάτι που έκανε τον Χάλντερ και τους συγχρόνους του να σχεδιάσουν τη δολοφονία του Αδόλφου. Όμως, ο στρατηγός αγχώθηκε και μια σειρά από επιτυχημένες επιθέσεις ενίσχυσαν τη θέση του Χίτλερ. Η καριέρα του Χάλντερ άρχισε να δέχεται επιτυχίες. Όσον αφορά την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα και την άποψη ότι τα στρατεύματα θα καταλάμβαναν τη Μόσχα πριν από τον χειμώνα του '41, οδήγησε στην αποτυχία να προμηθεύσει τρόφιμα και κατανομές για το κρύο. Η επιχείρηση διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο και χιλιάδες στρατιώτες χάθηκαν από το κρύο. Αυτό σήμανε το τέλος της καριέρας του ως Αρχηγού του Επιτελείου.

Κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής του, ο Φραντς ενεπλάκη στην τρίτη αποτυχημένη δολοφονία του Χίτλερ, η οποία συνέβη το '44. Οι καλές ημέρες είχαν περάσει και ο άλλοτε σεβάσμιος στρατιωτικός στάλθηκε, αρχικά, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Φλόσενμπεργκ και στη συνέχεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου. Λίγες ημέρες πριν τον τερματισμό του Πολέμου, μερικοί κρατούμενοι, τους οποίους το ναζιστικό καθεστώς θεωρούσε μεγάλης σημασίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Χάλντερ, μετήχθησαν από το Νταχάου σε ένα ξενοδοχείο στις Τιρολέζικες Άλπεις.
Τον Μάιο του '45, η ομάδα απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους.

Η γνώση είναι δύναμη, και σε αντίθεση με εκατοντάδες άλλους, κατάφερε να ξεφύγει από την εκτέλεση λόγω της πρόσβασής του σε ευαίσθητες πληροφορίες και της κοινώς γνωστής αντίθεσής του στη ναζιστική προπαγάνδα. Τον Ιούλιο του '46, ο πρώην στρατηγός Χάλντερ κατέθεσε στις ακροάσεις της επιτροπής του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, όπου αποκάλυψε τις τρεις ανεπιτυχείς δολοφονίες κατά του Χίτλερ. Από το '47 έως το '61 εργάστηκε εκτενώς με τον αμερικανικό στρατό. Το ημερολόγιό του ήταν αναπόσπαστο τεκμήριο στη διαμόρφωση του ναζιστικού δόγματος και της γερμανικής στρατιωτικής ιστορίας, ενώ, οι Σύμμαχοι το κατέθεσαν ως αρχείο κατά τη διάρκεια της δίωξης της ανώτατης διοίκησης του Χίτλερ στη Δίκη της Ανώτατης Διοίκησης. Τα πράγματα είχαν ανατραπεί και τώρα ένας από τους στενότερους συνεργούς του Χίτλερ βοηθούσε το τμήμα ιστορίας του αμερικανικού στρατού (U.S. Army Historical Division). Υπό αυτόν, 700 Γερμανοί αξιωματικοί επιφορτίστηκαν με την προετοιμασία περίπου 2.500 εγγράφων ιστορικών δεδομένων.
 
Από αριστερά, σε πρώτο πλάνο: Κάιτελ, Μπράουχιτς, Χίτλερ, Χάλντερ κατά τη μελέτη χάρτη, 1940
 
Για την ύψιστη συνεισφορά του, ο Φραντς Χάλντερ τιμήθηκε με το Βραβείο Αξιέπαινης Πολιτικής Υπηρεσίας (Meritorious Civilian Service Award) των ΗΠΑ το 1961 από τον Πρόεδρο Τζον Φ Κένεντι, και έγινε ο μοναδικός Γερμανός που τιμήθηκε ποτέ τόσο από τον Χίτλερ όσο και από έναν Αμερικανό πρόεδρο.
 
Ο Χάλντερ συνέγραψε το βιβλίο "Hitler als Feldherr" το '49, έργο το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά υπό τον τίτλο "Hitler as War Lord" (Χίτλερ, ο άρχοντας του Πολέμου) το '50. Τα ημερολόγιά του, τα οποία εκδόθηκαν το 1976 με τον τίτλο "War journal of Franz Halder" μεταφρασμένο στα αγγλικά, αποτέλεσαν σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο αποτέλεσε μια από τις βασικές πηγές του Αμερικανού δημοσιογράφου, ιστοριογράφου και συγγραφέαυ Ουίλιαμ Σίρερ για τη συγγραφή του βιβλίου του "Η Άνοδος και η Πτώση του Γ' Ράιχ" (Τhe Rise and Fall of the Third Reich), πριν ακόμη αυτό εκδοθεί.

Για τον Χάλντερ έχουν γράψει πολλοί. Ο Βρετανός συγγραφέας Χιου Τρέβορ-Ρόπερ έγραψε, "Πρόκειται για στρατιωτικό-σνομπ, ο οποίος πίστευε ότι ένας ερασιτέχνης ούτε καν μπορεί να αντιληφθεί τα μυστήρια του πολέμου". Ο συγγραφέας Κένεθ Μάκσι έγραψε, "Ταχείας αντίληψης, ιδιόρρυθμος και πνευματώδης, ήταν λαμπρός ειδικός σε επιχειρησιακά και εκπαιδευτικά θέματα και γιος διακεκριμένου στρατηγού. Υποστήριξε την αντίσταση του Μπεκ στον Χίτλερ, αλλά σε κρίσιμα σημεία δεν πρόσφερε σημαντική βοήθεια..." Πολλοί θεωρούν τον Χάλντερ παραλλαγή στρατιωτικού της παλαιάς πρωσικής σχολής, αξιωματικό "αφοσιωμένο στο καθήκον του και στον όρκο του". Σύμφωνα με τους ιστορικούς Ρόναλντ Σμέλσερ και Έντουαρντ Ντέιβις, όπως γράφουν στο βιβλίο τους "The Myth of the Eastern Front" (Ο μύθος του Ανατολικού Μετώπου), ο Χάλντερ διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψευδούς και μυθώδους άποψης ότι κατά τον γερμανοσοβιετικό πόλεμο, η Βέρμαχτ ήταν σχεδόν άμεμπτη και ελάχιστη ευθύνη φέρει τόσο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη γερμανική ήττα όσο και για τη συμμετοχή της σε εγκλήματα πολέμου.

από: amusing planet και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου