Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Κάστρο Highclere, το πραγματικό Downton Abbey House

 
Από τη σύνδεσή του με την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμόν, μέχρι το σπίτι της φανταστικής οικογένειας Crawley, η ιστορία του κάστρου Highclere είναι τόσο πλούσια όσο οι θησαυροί που κοσμούν τους τοίχους του.
 
 
 
Οι φανατικοί του Downton Abbey θα αναγνωρίσουν σίγουρα το κάστρο Highclere ως το κύριο σκηνικό της σειράς. Βρίσκεται στο Χαμσάιρ της Αγγλίας και η αρχιτεκτονική του το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα, για να μην αναφέρουμε τους διάσημους που έμειναν σε αυτό.
 
Η εξώπορτα του κάστρου

Ίσως, ο πιο αξιοσημείωτος ήταν ο 5ος κόμης του Carnarvon, ο οποίος χρηματοδότησε τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ στην Αίγυπτο που αποκάλυψαν τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμόν. Το κάστρο έχει το δικό του μουσείο που παρουσιάζει πολλά αντικείμενα από το ταξίδι, μαζί με κάποια αντίγραφα.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το Highclere χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο για στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη μάχη, όπως ακριβώς δηλαδή εμφανίζεται και στο Downton Abbey. Όταν ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, το κάστρο στέγαζε παιδιά που είχαν εκκενωθεί από το Λονδίνο λόγω των βομβαρδισμών.

Σήμερα, το ίδιο το κάστρο, τα έξι εξωτερικά κτίριά του και οι κήποι του δημιουργούν ένα αρχοντικό πλούσιο σε ιστορία. Για να συντηρηθεί όμως απαιτείται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, οπότε, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, ο Τζορτζ Χέρμπερτ, 8ος κόμης του Carnarvon, και η σύζυγός του Φιόνα, 8η Κοντέσα του Carnarvon, είναι χαρούμενοι για τους επισκέπτες του κάστρου, οι οποίοι αυξήθηκαν μετά την σειρά.

Τα πρώτα χρόνια του κάστρου
 
 Ο Ναός της Νταϊάνα, ένα από τα κτίρια στους χώρους του κάστρου

Η πρώτη γραπτή αναφορά του κτήματος χρονολογείται από το 749 μ.Χ., όταν ένας αγγλοσάξωνας βασιλιάς δώρισε το αγροτεμάχιο των 20 τετ χλμ στους Επισκόπους του Γουίντσεστερ, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Στα τέλη του 1300, ο επίσκοπος William του Wykeham έχτισε μια μεσαιωνική κατοικία και κήπους.
 

Το Jackdaw's Castle, ακόμη μια κατασκευή στο κτήμα

Κατά τη διάρκεια της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης το 1551, ο βασιλιάς Εδουάρδος ΣΤ' δήμευσε τη γη από την Καθολική Εκκλησία και τη χάρισε στην οικογένεια Fitzwilliam, η οποία, το 1679, την πούλησε στον σερ Robert Sawyer. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του κάστρου, ο Sawyer ήταν άμεσος πρόγονος του σημερινού κόμη του Carnarvon.

Το παλάτι άρχισε να περνά στους απογόνους του Sawyer και, το 1769, το κληρονόμησε ο Henry Herbert. Το 1793, έγινε ο 1ος κόμης του Carnarvon και έφερε τον διάσημο αρχιτέκτονα τοπίου Lancelot "Capability" Brown για να ομορφύνει τους χώρους, ο οποίος, μετακόμισε ολόκληρο το χωριό Highclere για να τον επανασχεδιασμό.
 

Ο Monk's Garden διαθέτει καμάρες από τούβλα

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε για τις εξωτερικές λήψεις του Misselthwaite Manor για την έκδοση του Hallmark Hall of Fame το 1987 της ταινίας The Secret Garden, ενώ εμφανίστηκε ξανά στο σίκουελ του 2001, Back to the Secret Garden
 
Το 1838, ο 3ος κόμης του Carnarvon ανέθεσε στον αρχιτέκτονα σερ Charles Barry να μετατρέψει το παλάτι στον πανύψηλο ιακωβετιανό πύργο που είναι σήμερα. Η ανακαίνιση διήρκεσε δεκαετίες, αλλά με την ολοκλήρωσή της, το παλάτι έγινε διάσημο για τη χλιδή του.

Ο 5ος κόμης του Carnarvon, ο George Herbert, κληρονόμησε το κάστρο το 1890 και έφερε μαζί του πολλά χρέη. Δεν ήταν σίγουρος πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί οικονομικά το ακίνητο μέχρι που, τελικά, παντρεύτηκε μια εξώγαμη κληρονόμο των Ρότσιλντ η οποία διέθετε μεγάλη προίκα.
 



 
Η νέα του σύζυγος, η Almina Herbert, ήταν πλούσια και έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Όταν το 1914 ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, μετέτρεψε το κάστρο σε νοσοκομείο για τραυματίες στρατιώτες, με πουπουλένια μαξιλάρια και λεπτά σεντόνια σε κάθε κρεβάτι -σύμφωνα με το The Paris Review. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μετέτρεψαν σε καταφύγιο για παιδιά που είχαν εκκενώσει το Λονδίνο και έπειτα, για μερικές γενιές,  οι κόμες του Carnarvon έζησαν ήσυχα, μέχρι που το 20110, η σειρά Downton Abbey έφερε το κάστρο Highclere στο προσκήνιο και πάλι.

Μέσα στο γραφικό Downton Abbey
 
 Θέα από τη σκάλα στην είσοδο

Το επίσημο σαλόνι

Οι επισκέπτες του κάστρου Highclere μπορούν να περιηγηθούν στα δωμάτια που παρουσιάζονται στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Downton Abbey. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τη διπλή βιβλιοθήκη με πάνω από 5.500 βιβλία, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Το 1999, εκεί μέσα γυρίστηκε η περίφημη σκηνή του οργίου στην ταινία Μάτια Ερμητικά Κλειστά του Κιούμπρικ.
 

Το σαλόνι διαθέτει δερμάτινη ταπετσαρία με χρυσό ανάγλυφο από την Ισπανία του 17ου αιώνα
 

Η τραπεζαρία
 
Στο επίσημο σαλόνι κυριαρχεί ένας κρυστάλλινος πολυέλαιος 356 τεμαχίων από τη δεκαετία του 1890. Ήταν γαμήλιο δώρο στον 5ο κόμη και την Almina από τον πατέρα της, Alfred de Rothschild. Στο ανοιχτό πράσινο δωμάτιο μπορεί κανείς να δει ένα πιάνο με ουρά του Steinway από το 1895.
 

Το γραφείο του κόμη με την καρέκλα του Ναπολέοντα

Η βιβλιοθήκη

Μια κρυφή πόρτα που οδηγεί από την βιβλιοθήκη στην αίθουσα μουσικής
 
Τέλος, η λαμπρή αίθουσα μουσικής έχει μια περίτεχνη μπαρόκ οροφή και δρύινο δάπεδο. Οι τοίχοι είναι ντυμένοι με ιταλικά κεντήματα του 16ου αιώνα. Ωστόσο, το κεντρικό στοιχείο του δωματίου είναι το γραφείο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το οποίο αγοράστηκε από το κτήμα του το 1827 -σύμφωνα με το σημερινό ιστολόγιο της κοντέσας του Carnarvon.
 

Η αίθουσα μουσικής
 

Λεπτομέρεια από την οροφή στην αίθουσα μουσικής

Παρόλα αυτά, για κάθε όμορφα επιπλωμένο δωμάτιο, υπάρχει ένα άλλο που χρήζει άμεσης αποκατάστασης.
 

Το σύστημα που χρησιμοποιούνταν για να καλούνται οι υπηρέτες

Πώς βοήθησε το Downton Abbey στο κόστος της συντήρησης του κάστρου
 
Από τα εκθέματα της Αιγυπτιακής Έκθεσης

Οι σημερινοί κόμης και κόμισσα του Carnarvon υπολογίζουν ότι από τα 300 περίπου δωμάτια του κάστρου, τα 50 από αυτά είναι εντελώς ακατοίκητα. Οι διαρροές, η μούχλα και η γήρανση έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, για την οποία εκτιμούν ότι θα χρειαστούν γύρω στα 18 εκατομμύρια δολάρια για τις επισκευές.
 

Από τα εκθέματα της Αιγυπτιακής Έκθεσης

Εν τω μεταξύ, μόνο για τη συντήρηση του παλατιού και των εκτεταμένων περιοχών του, κάθε χρόνο δαπανούν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, για να πληρώσουν τους φόρους κληρονομιάς και τη γενική συντήρηση, πούλησαν ακόμη και μέρη της αιγυπτιακής συλλογής έργων τέχνης του 5ου Κόμη.
 

Από τα εκθέματα της Αιγυπτιακής Έκθεσης

Η δημοτικότητα του κάστρου αυξήθηκε όταν προβλήθηκε στο Downton Abbey το 2010 και αυτό βοήθησε -κάπως- η πίεση που ασκείται στον σημερινού κόμη. Αν και οι παραγωγοί πλήρωσαν για τη χρήση του κτήματος ως σκηνικό, τα πραγματικά χρήματα προέρχονται από τους επισκέπτες που συρρέουν στο κάστρο για να δουν πώς είναι στην πραγματική ζωή.

Το 2019, το The National ανέφερε ότι, ετησίως, το κάστρο επισκέπτονταν 90.000 άνθρωποι. Με τις τιμές των εισιτηρίων να κυμαίνονται από 30 έως 150 περίπου δολάρια ανά άτομο, η ετήσια συντήρηση του κάστρου θα μπορούσε να αποπληρωθεί μόνο από αυτά τα έσοδα.

Μπορεί να χρειάστηκε μια σύγχρονη τηλεοπτική εκπομπή για να επαναφέρει αυτό το κάστρο στη δημοσιότητα, αλλά το Highclere λειτουργεί πλέον ως ένα πολύτιμο απομεινάρι του παρελθόντος για να το απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές.
 

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου