Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 347 (-6)


 
 
Ένα τρένο διασχίζει τα κύματα. Τα ομορφότερα 450 μέτρα του Ελληνικού σιδηρόδρομου
 

Ταξίδι με τρένο πάνω από τα κύματα.
Μα καλά πως είναι δυνατόν;
Κι όμως περίπου 1χλμ πριν τον τερματικό σταθμό του προαστιακού στην πανέμορφη πόλη της Χαλκίδας και για 450 μέτρα το τρένο ταξιδεύει κυριολεκτικά πάνω από τα κύματα καθώς σχεδόν ίπταται στα 2 μέτρα πάνω από την θάλασσα.
Σύμφωνα με επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στην συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή και έχουν κάνει το δρομολόγιο του Προαστιακού Αθήνα - Χαλκίδα δεν είναι λίγες οι φορές κατά τους χειμερινούς μήνες κυρίως που τα κύματα σκεπάζουν τις γραμμές και αγγίζουν τα παράθυρα από τα βαγόνια.
Για εικόνα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον μιας και δεν το συναντάμε πουθενά αλλού στην χώρα μας και συνάμα άκρως εντυπωσιακή.
Και αν και εσείς θέλετε να ζήσετε και να δείτε από κοντά αυτή την σπάνια ομολογουμένως εικόνα κλείστε ένα εισιτήριο για να πάτε για ένα ουζάκι στην Χαλκίδα με τον Προαστιακό η πιάστε τα γυρω υψώματα πληροφορηθείτε για τα δρομολόγια και υπολογίστε πως περνάει 5 λεπτά πριν τον τερματισμό και διέρχεται και πάλι 10 λεπτά αργότερα κατά την επιστροφή του προς την Αθήνα.
 
 
Το πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι της Ιθάκης, που σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο Καραϊσκάκης
 

Όταν οι άλλοι μιλούν για Σειρήνες και αφηγούνται ιστορίες για μυθικούς Γίγαντες και Μάγισσες, εσύ θα ξέρεις ότι η Ιθάκη είναι αληθινή. Ζει στο παρόν και σου δίνει αρκετούς «σύγχρονους» λόγους για να πλάσεις μαζί της τη δική σου καλοκαιρινή ιστορία.
Εδώ ο χρόνος σταματάει κι εσύ απλώς απολαμβάνεις τη στιγμή. Από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, το παραδοσιακό επτανησιακό χωριό Κιόνι με το γραφικό του λιμανάκι, αποτελεί ιδανικό αραξοβόλι για δεκάδες κότερα και σκάφη το καλοκαίρι. Έτσι κάπως το ανακάλυψαν πρώτοι οι Ιταλοί, οι Άγγλοι και μετά οι Έλληνες τουρίστες. Το πανέμορφο χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και ξεκινά από ψηλά, από την Ράχη και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα φτάνοντας στο κλειστό, πανέμορφο λιμανάκι. Εκεί θα βρεις αρκετές ταβερνούλες και ελάχιστα αλλά πολύ περιποιημένα μαγαζάκια με είδη δώρων. Αν περπατήσεις στη δεξιά πλευρά του, θα δεις τμήμα από το πέτρινο σπίτι όπου ζούσε ο Καραϊσκάκης, ενώ από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς μικρούς απομονωμένους κολπίσκους, ιδανικούς για μπάνιο. Στο τέλος, και λίγο πριν το μάτι χαθεί στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, διακρίνονται  τρεις καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι.
 
 
Μοναδικό στον κόσμο: Το μαρμάρινο επίτευγμα που έσωσε την Αθήνα και κρύβει ένα άγνωστο αρχαϊκό ναό
 

Ιδανικό μέρος για ημερήσιες εξορμήσεις, το Φράγμα του Μαραθώνα αποτελεί έναν τόπο συνάντησης αλλά και μεγάλης ιστορίας. Λίγα λόγια για την ιστορία του:
Πριν από χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με την μυθολογία, η θεά Αθηνά και ο Ποσειδώνας βρέθηκαν αντιμέτωποι για το ποιος θα είναι ο προστάτης της πόλης. Οι πολίτες επέλεξαν την θεά Αθηνά δίνοντας το όνομα της στην πόλη, με τον Ποσειδώνα να καταδικάζει την πόλη σε λειψυδρία.
Από τότε καταγράφεται η έλλειψη νερού στην Αθήνα, μέχρι που ήρθε η κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα. Ένα έργο που έχει ύψος 54 μέτρων και μήκος 285 μέτρων. Εσωτερικά αποτελείται από σκυρόδεμα, το οποίο είναι φτιαγμένο με θραυσμένο μάρμαρο, τσιμέντο και ηφαιστειακή τέφρα. Η κατασκευή του Φράγματος δημιούργησε την τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα, στο σημείο της συμβολής των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα, χωρητικότητας 44.000.000 κ.μ. νερού.
Η Αθήνα έβλεπε τον πληθυσμό της αυξάνεται εκείνη την περίοδο, καθώς οι πρόσφυγες που έφθαναν στη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έβρισκαν καταφύγιο στην πρωτεύουσα. Οι ανάγκες για την υδροδότηση της πόλης πολλαπλασιάστηκαν και το 1925 το ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία κατασκευών ΟΥΛΕΝ και την Τράπεζα Αθηνών για την χρηματοδότηση των υδροδοτικών έργων. Τότε δημιουργήθηκε και η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων που είχε σαν αρμοδιότητα την εποπτεία των έργων. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν το φράγμα του Μαραθώνα.
Ένα κολοσίαιο έργο, που χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί και απασχόλησε σχεδόν 2.000 άτομα, τα οποία είχαν δωρεάν στέγαση και σίτιση. Το φράγμα επενδύθηκε εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή και συνέδεε το σπουδαίο αυτό έργο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.
Μαρμάρινος είναι επίσης ο υδατόπυργος και, φυσικά, ο ναός, ενώ η επένδυσή του φράγματος εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, όμοιο με αυτό του Παρθενώνα, είναι παγκόσμια αποκλειστικότητα. Για την επεξεργασία του μαρμάρου επιστρατεύτηκαν χιλιάδες γυναίκες που δούλευαν νυχθημερόν.
Το έργο ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της σήραγγας του Μπογιατίου, μήκους 13,4 χιλιομέτρων, που θα έφερνε το νερό από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Για την διάνοιξη της σήραγγας χρειάστηκε να εργαστούν περίπου 450 άτομα, με το δίκτυο ύδρευσης και τις λοιπές εργασίες να τελειώνουν το 1931 και την Αττική να «ξεδιψάει» επιτέλους, ύστερα από αιώνες λειψυδρίας. 
 
 
Η γραφική Παύλιανη και το εντυπωσιακό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού
 

Στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας, το πανέμορφο χωριό της Παύλιανης. Πρόκειται για έναν προσιτό προορισμό, μιας και οι αποστάσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι σχετικά μικρές, μην ξεπερνώντας τις τρεις περίπου ώρες διαδρομής.
Με μια μεγάλη και μακριά ανά τους αιώνες πορεία, η Παύλιανη προσελκύει όλο και περισσότερους εκδρομείς, καλύπτοντας κάθε απαίτηση, μιας και η ομορφιά της διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Τόσο τους χειμερινούς μήνες με το ολόλευκο της φόρεμα να καλύπτει κάθε ατέλεια της μητέρας φύσης, όσο και τους καλοκαιρινούς, με το πράσινο να κυριαρχεί σε κάθε σημείο της, και σε συνδυασμό πάντα με την ηρεμία αλλά και τη χαλάρωση που αντανακλά το μέρος, ξεπερνά τις απαιτήσεις όλων και χαρίζει μια ξέγνοιαστη διαμονή, τονίζοντας με τον τρόπο της την διαφορετικότητά της.
Γνωστή από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, σε κοντινή απόσταση από τα ερείπια του ναού που είναι αφιερωμένος στον Ηρακλή, στο μέρος που κατά τη μυθολογία ο ανίκητος αυτός άνδρας τοποθετεί τον εαυτό του στην Πυρά στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα που του έδωσε άθελά της η γυναίκα του Διηάνειρα οδηγώντας τον σε φριχτό θάνατο, κερδίζει με τον τρόπο της λίγη από τη μυθικότητα αυτού, γεμίζοντας έτσι την αρχή των σελίδων της δικής της ιστορίας. Όσο για τη θεωρία της ονομασίας της, αναφέρεται ότι την οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ μια πιο πιθανή εκδοχή είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.
Το χωριό έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο αποδεικνύει μάλιστα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους. Με μια αξιοζήλευτη προσπάθεια, οι μαθητές του χωριού με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων, μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι πλάι στα τρεχούμενα νερά του ποταμού με φόντο τα αιωνόβια δέντρα του πάρκου, απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, γέφυρες, τούνελ και μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε καλούν να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνεις για λίγο και εσύ παιδί.
Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.
Μια ακόμα πανέμορφη διαδρομή γεμάτη καταρράκτες και πολλές ακόμα εκπλήξεις είναι αυτή προς τον υδροβιότοπο Τζιρού, το μέρος που ζει το σπάνιο ψάρι Αττικόψαρο, όπως επίσης και αυτή προς το οροπέδιο της Καταβόθρας, το σημείο που ο Δίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον γιό του να καίγεται στην Πυρά, σκίζει με τη δύναμη του κεραυνού του τον βράχο, δημιουργώντας έτσι την απόκρημνη χαράδρα που τα νερά χύνονται στον Γοργοπόταμο και ανεβάζει τον Ηρακλή για πάντα στον Όλυμπο...

 
Το Cascate de Mulino είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά σπα στον κόσμο
 

Οι ιαματικές πηγές της Τοσκάνης είναι χάρμα οφθαλμού, με καταρράκτες και λουτρά γεμάτα οφέλη για την υγεία.
Οι ιαματικές πηγές Cascate del Mulino βρίσκονται στην Τοσκάνη, πολύ κοντά στη λουτρόπολη Saturnia. Τα ιαματικά λουτρά είναι διάσημα σ' όλο τον κόσμο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά κυρίως για το υπέροχο περιβάλλον που τα κοσμεί: τεράστιες φυσικές πισίνες ασβεστόλιθου που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων από τα ιαματικά νερά, πλούσια σε ασβέστιο. Τα νερά ρέουν διαδοχικά από το ένα επίπεδο των δεξαμενών στο άλλο, σε μια ευχάριστη θερμοκρασία ακόμη και τον χειμώνα. - στο: lifo.gr
 
 
Μονή Κηπίνας: Δέος και θαυμασμός για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της χώρας
 


Απέραντο δέος και θαυμασμός είναι τα δύο συναισθήματα που προκαλεί στη θέασή της η Μονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, όπου και εντοπίζεται, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Σφηνωμένο σε έναν κατακόρυφο βράχο στα Τζουμέρκα που κόβει την ανάσα, προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες γεμάτες επιβλητική ομορφιά, που σπάνια συναντά κανείς όμοιές τους.
Η Ιερά Μονή Κηπίνας συναντάται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες, έναν από τους πιο όμορφους και γραφικούς προορισμούς στα Τζουμέρκα, σε μια απότομη πλαγιά κάτω από τον Καλαρρύτικο ποταμό και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Οι εικασίες για την ονομασία της αναφέρουν ότι οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια δύσβατη, βραχώδη περιοχή, ενώ η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. - στο: newsbeast.gr

 
Λίμνη Κρεμαστών: Βαρκάδα πάνω από τα βυθισμένα σπίτια
 

Η λίμνη των Κρεμαστών, ένας υδάτινος παράδεισος ανάμεσα στην Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία αρχίζει πλέον και παίρνει τουριστικό χρώμα.
Τι κι αν στον βυθό της βρίσκονται χωριά ολόκληρα σκεπασμένα από το νερό από το 1966, τι κι αν μέχρι σήμερα επιχειρήθηκαν κάποιες δράσεις οι οποίες δεν απέδωσαν τα μέγιστα, ένα παλιό όνειρο για κυκλοφορία σκαφών στις τουριστικές περιοχές γίνεται πραγματικότητα. - στο: cnn.gr
 
 
Η Γερμανίδα που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα. Ήταν κόρη συνεργάτη του Χίτλερ και δολοφονήθηκε από πρώην ναζί που είχε βρει καταφύγιο στη Λατινική Αμερική
 

Την πρωταπριλιά του 1971 οι υπάλληλοι του προξενείου της Βολιβίας στο Αμβούργο βρήκαν νεκρό τον γενικό πρόξενο με τρεις σφαίρες στο κορμί του. Δίπλα του βρήκαν μία ξανθιά περούκα, το όπλο και ένα σημείωμα που έγραφε «Victoria o Muerte» , νίκη ή θάνατος!
Ο δολοφονηθείς πρόξενος ονομαζόταν Ρομπέρτο Κιντανίγια και ήταν ο πρώην συνταγματάρχης που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Ο άνθρωπος που τον εκτέλεσε ήταν η Μόνικα Ερτλ. - στο: mixanitouxronou.gr 
Σημείωση: Στις 09 Οκτωβρίου του 1967 δολοφονήθηκε ο Τσε Γκεβάρα. Αύριο θα ανέβει ένα θέμα με τον Αμερικανό πράκτορα της CIA πίσω από τη σύλληψή του.


Το τρένο του Dante: Tαξίδι στο χρόνο και την ιστορία με στάσεις σε γραφικές ιταλικές πόλεις και χωριά
 

Γνωρίζουμε τις περιοχές της Ιταλίας που υπήρξαν σταθμοί στη ζωή και το έργο του Δάντη Αλιγκέρι. Το συνολικό ταξιδιωτικό project φέρει το όνομα «Το τρένο του Δάντη – il Treno di Dante» και αποτελεί έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό και ουσιαστικό τρόπο για να γνωρίσει κανείς πόλεις με σημαντικό πολιτισμό, γραφικά μεσαιωνικά χωριά, άγνωστες περιοχές της Ιταλίας και βέβαια το σπουδαίο έργο του κορυφαίου ποιητή. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς: 136 χιλιόμετρα, 3 ώρες ταξιδιού σε μια σιδηροδρομική γραμμή που εγκαινιάστηκε το 1893 και 6 πόλεις σταθμοί με αναρίθμητα αξιοθέατα προς εξερεύνηση. - στο: travel.gr
 
 
Οι 10 πιο ακριβές τηλεοπτικές σειρές που έγιναν ποτέ
 

Τα budget που κοντράρουν επί ίσοις όροις -ακόμη και ξεπερνούν- το σινεμά. - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Μέχρι την  επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου