Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

"The Battle of Blythe Road": Η μαγική μονομαχία του ποιητή Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς με τον αποκρυφιστή Άλιστερ Κρόουλι

William Butler Yeats (αριστερά) και Aleister Crowley (δεξιά)
 
Το 1900, η ​​αντιπαλότητα μεταξύ των ποιητών και αυτοαποκαλούμενων μάγων Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς και Άλιστερ Κρόουλι είχε φτάσει στα άκρα.
 
 
 
Ο Κρόουλι ήταν ένας διαβόητος, μοχθηρός ασκητής της τελετουργικής μαγείας και του αποκρυφισμού που εκνεύριζε την Βικτωριανή Αγγλία με τις ανήθικες πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών και της ασυδοσίας. Στα 20 του, εντάχθηκε στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής (περισσότερο γνωστό κοινά ως Χρυσή Αυγή), μια μυστική εταιρεία που αγκάλιασε τη μελέτη της μαγείας. Μέλη του Τάγματος ήταν ο συγγραφέας του Δράκουλα Μπραμ Στόκερ και ο Ιρλανδός ποιητής Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές του 20ου αιώνα.

Σύντομα, έγινε φανερό ότι ο Γέιτς και άλλα μέλη της στοάς του Λονδίνου ένιωθαν άβολα με τις αντιλήψεις του Κρόουλι για τις πρακτικές και τα τελετουργικά τους, και αποφάσισαν ότι πλέον δεν ήταν ευπρόσδεκτος, κάτι που εξόργισε αρκετά τον αποκρυφιστή. Προβλέποντας μια πιθανή σύγκρουση με τον Γέιτς, ο Κρόουλι συμβουλεύτηκε τον μάγο και έναν από τους τρεις ιδρυτές της Χρυσής Αυγής, Σάμιουελ Λίντελ ΜακΓκρέγκορ Μάδερς, ο οποίος του έδωσε συμβουλές για "ξόρκια" που θα μπορούσαν να κάνουν τα μέλη του Τάγματος να είναι υπέρ του. Επίσης, του συνέστησε να ντύνεται με κελτική ενδυμασία.

Τόσο ο Κρόουλι όσο και ο Γέιτς είχαν την πεποίθηση ότι οι απόκρυφες ικανότητές τους μπορούσαν να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα. Ο Κρόουλι ήθελε να πάρει μερικά από τα άκρως απόρρητα χαρτιά της οργάνωσης και ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις μαγικές του ικανότητες για να τα καταφέρει, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οπλισμένος και με στιλέτα.

Όταν ο Κρόουλι εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Blythe Road στο Λονδίνο, ακολούθησε αντιπαράθεση. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Γέιτς, ο Richard Ellman, ένας αποφασισμένος υπέρμαχος του Κρόουλι προσπάθησε να ανέβει μια σκάλα, ενώ ο Γέιτς και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής τον αντιμετώπισαν, φωνάζοντάς του ο καθένας ξόρκια. Η "μάχη" έληξε όταν, σύμφωνα με τον Ellman, ο Γέιτς άφησε στην άκρη τα ξόρκια και απλά επιτέθηκε στον Κρόουλι:

"…Όταν ο Κρόουλι ήρθε εντός εμβέλειας, οι δυνάμεις του καλού τον χτύπησαν και τον έριξαν κάτω από τη σκάλα".

Από την πλευρά του, ο Γιέτς περιέγραψε τη μονομαχία να τελειώνει με τον Κρόουλι να συνοδεύεται εκτός κτηρίου και αμέσως μετά να καλεί την αστυνομία για τον εμποδίσει να επιστρέψει. Το τέλος ήταν μάλλον απογοητευτικό, αλλά η αντιπαράθεση κέρδισε τον τίτλο "The Battle of Blythe Road".

Ο Γέιτς, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής για συνολικά 32 χρόνια, πέθανε το 1939. Ο Κρόουλι, τελικά ίδρυσε το Θέλημα (Thelema), ένα εσωτερικό κίνημα που κήρυττε έναν ηδονιστικό τρόπο ζωής, ένα σύστημα που οδήγησε τις αγγλικές εφημερίδες να τον αποκαλέσουν "τον πιο κακό άνθρωπο στον κόσμο". Πέθανε το 1947 σε ηλικία 72 ετών.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου