Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Τότε που ο Ναπολέων δέχτηκε επίθεση από κουνέλια

 
Η ιστορία έχει γράψει ότι η πιο οδυνηρή ήττα του Ναπολέοντα ήρθε στο Βατερλώ. Οκτώ χρόνια νωρίτερα όμως, ο Γάλλος αυτοκράτορας είχε δεχτεί μια επίθεση από μια αμείλικτη ορδή κουνελιών.
 
 

Γι' αυτήν την παράξενη ιστορία υπάρχουν δύο εκδοχές. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι συνέβη τον Ιούλιο του 1807, αφότου ο Ναπολέοντας υπέγραψε τις Συνθήκες του Τιλσίτ -οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμο μεταξύ της Γαλλικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορικής. Θέλοντας να το γιορτάσει, ο αυτοκράτορας πρότεινε ένα κυνήγι κουνελιού, ζητώντας από τον αρχηγό του επιτελείου του Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ να το πραγματοποιήσει.

Ο Μπερτιέ κανόνισε ένα γεύμα στην ύπαιθρο, κάλεσε μερικούς από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και μάζεψε μερικά κουνέλια. Κάποιοι λένε ότι ο Μπερτιέ μάζεψε κάποιες εκατοντάδες κουνέλια, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι συγκέντρωσε μέχρι και 3.000. Ότι και να συνέβη, υπήρχαν πολλά κουνέλια και οι άντρες του Μπερτιέ τα έβαλαν σε κλουβιά στις παρυφές ενός χορταριασμένου χωραφιού. Όταν ο Ναπολέων άρχισε να περιφέρεται -συνοδευόμενος από ένοπλους- τα κουνέλια απελευθερώθηκαν από τα κλουβιά τους και το κυνήγι ξεκίνησε.

Όμως συνέβη κάτι περίεργο. Τα κουνέλια δεν έτρεξαν τρομαγμένα αλλά, αντίθετα, εκατοντάδες από αυτά κατευθύνθηκαν προς τον Ναπολέοντα και τους άνδρες του.

Στην αρχή, η ομάδα του Ναπολέοντα γέλασε με το συμβάν. Όταν όμως η επίθεση συνεχίστηκε, η ανησυχία μεγάλωσε. Τα κουνέλια έφθασαν τον αυτοκράτορα τάχιστα, και λέγεται ότι άρχισαν να σκαρφαλώνουν πάνω του. Ο Ναπολέων προσπάθησε να τα διώξει με το καμουτσίκι του, καθώς οι άντρες του προσπαθούσαν να τα διώξουν με μπαστούνια. Οι αμαξάδες άρχισαν να χτυπούν τα μαστίγιά τους για να τρομάξουν τους "επιτιθέμενους". Αυτοί όμως συνέχισαν την επίθεσή τους.

Ο Ναπολέων υποχώρησε και φυγαδεύτηκε στην άμαξά του. Όμως η επίθεση δεν σταμάτησε. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Τσάντλερ, "η ορδή των κουνελιών χωρίστηκε σε δύο πτέρυγες και ξεχύθηκε στα πλευρά της ομάδας και κατευθύνθηκε προς την αυτοκρατορική άμαξα", ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από αυτά πήδηξαν μέσα στην άμαξα.

Η επίθεση σταμάτησε μόνο όταν η άμαξα απομακρύνθηκε. Ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στην Ευρώπη δεν τα κατάφερε απέναντι στα κουνέλια.

Η ατυχής έκβαση του κυνηγιού ήταν λάθος του Μπερτιέ. Αντί να χρησιμοποιήσει άγριους λαγούς, αγόρασε ήρεμα κουνέλια από ντόπιους αγρότες, τα οποία, δεν φοβήθηκαν τον αυτοκράτορα και την ομάδα του, αλλά απεναντίας, νόμισαν ότι ήταν η ώρα του φαγητού.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου