Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Τα τελευταία τμήματα ενός ρολογιού του 16ου αιώνα που ανήγγειλε τις ώρες στην Κορέα

 
Στο Μουσείου του Εθνικού Παλατιού στη Σεούλ βρίσκονται λίγα κομμάτια από ένα μεγάλο ρολόι νερού του 16ου αιώνα που ανήγγειλε τις αλλαγές των ωρών με τον ήχο κουδουνιών, γκονγκ και τυμπάνων.
 
 

Τα συστήματα χρονομέτρησης έχουν μακρά ιστορία στην Κορέα και έχουν συνδεθεί με την βασιλική οικογένεια από την εποχή των Τριών Βασιλείων (57 π.Χ. έως το 668 μ.Χ.). Το Borugak Jagyeongnu είναι μια κλεψύδρα, ή ρολόι νερού, μια αρχαία συσκευή που χρησιμοποιεί τη ροή του νερού για να μετρήσει το χρόνο. Ο σχεδιασμός του χρονολογείται από το 1434, όταν ο επιστήμονας και εφευρέτης Jang Yeong-sil δημιούργησε την συσκευή για τον βασιλιά Sejong. Το νερό που έρεε μέσα από το ρολόι έθετε σε κίνηση μια σειρά μηχανισμών που ανήγγειλαν κάθε ώρα με έναν ξεχωριστό ήχο.
 

Το Borugak Jagyeongnu αποτελούνταν από ένα σύνολο χάλκινων και κεραμικών αγγείων, μέσα από τα οποία κυλούσε το νερό και συγκεντρωνόταν στα ψηλά κυλινδρικά δοχεία του ρολογιού. Όταν έφτανε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, το νερό ενεργοποιούσε έναν μοχλό, απελευθερώνοντας μεταλλικές χάντρες που χτυπούσαν τις καμπάνες, τα γκονγκ και τα τύμπανά του. Το ρολόι σχεδιάστηκε για να εκπληρώνει ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του βασιλιά, να ενημερώνει τον λαό για την ακριβή ώρα της ημέρας, ώστε να διασφαλιστεί ότι ήξεραν πότε να σηκωθούν, να εργαστούν και να ξεκουραστούν. Τα ίδια σήματα μεταδίδονταν σε ένα περίπτερο με καμπάνα, που ήταν υπεύθυνο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των πυλών της πόλης της Σεούλ.
 


Το 1536, μετά από αίτημα του βασιλιά Jungjong, αποκαλύφθηκε ένα νέο ρολόι. Ήταν μια βελτιωμένη έκδοση του αρχικού σχεδίου του Jang, το οποίο είχε τη δυνατότητα να ανακοινώνει αυτόματα την έναρξη και το τέλος της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αν και το αρχικό ρολόι έχει χαθεί προ πολλού, έχουν σωθεί ορισμένα στοιχεία του δεύτερου Borugak Jagyeongnu.
 

 
Επί του παρόντος, το Μουσείο στο Εθνικό Παλάτι της Κορέας φροντίζει τα απομεινάρια του ρολογιού, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Θησαυρός της χώρας. Από αυτό, απομένουν τρία μπολ και δύο κυλινδρικά δοχεία νερού, μαζί με δύο βάσεις για τα κεραμικά αγγεία, τα οποία φυλάσσονται χωριστά στην αίθουσα Myeongjeonjeon του Changgyeonggung.
 

Το 2018, το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορέας αφαίρεσε τα εναπομείναντα κομμάτια του Borugak Jagyeongnu από το Deoksugung για συντήρηση και αποκατάσταση. Μια σειρά από επιγραφές στους μεταλλικούς κυλίνδρους φέρει τα ονόματα των ανθρώπων που συμμετείχαν στην κατασκευή του ρολογιού, αλλά η βρωμιά που συσσωρεύτηκε και η διάβρωση ανά τους αιώνες, έκαναν αρκετές από τις επιγραφές δυσανάγνωστες. Αφού καθάρισαν τη βρωμιά και τις ζημιές, οι τεχνίτες μπόρεσαν να διακρίνουν τα ονόματα τεσσάρων ευγενών και αστρολόγων που είχαν συμβάλει στη δημιουργία του ρολογιού.
 
Μοντέλο του ρολογιού - πηγή
 
Μετά τη συντήρηση, το Jagyeongnu μεταφέρθηκε στο Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Gyeongbokgung, όπου μπορεί κανείς να βρει και ένα λειτουργικό μοντέλο του ρολογιού, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2007. Το υπό κλίμακα μοντέλο προσφέρει μια μικρή γεύση του πώς ήταν το Borugak Jagyeongnu όταν κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου