Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Halloween, Μέρος 4ο: Η τραγική ιστορία του Franklin Castle, το πιο "στοιχειωμένο" σπίτι του Οχάιο

 
Χτισμένο από τον Hannes Tiedemann το 1881, το Κάστρο Φράνκλιν υποτίθεται ότι ήταν ένα ονειρεμένο σπίτι για μια οικογένεια μεταναστών. Γρήγορα όμως μετατράπηκε σε ένα σπίτι φρίκης.
 
 
 
Με τους κομψούς πυργίσκους και τα κουφώματα με κόκκινα τούβλα, το Κάστρο Φράνκλιν αποπνέει την γοητεία της αλλαγής του αιώνα. Όμως, η έπαυλη που βρίσκεται στο Κλίβελαντ του Οχάιο έχει σκοτεινό παρελθόν και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα σπίτια στις ΗΠΑ.

Χτισμένο τη δεκαετία του 1880 από έναν Γερμανό μετανάστη, έγινε γρήγορα ο τόπος πολλών τραγωδιών. Ενώ ορισμένοι απέδωσαν τους θανάτους που συνέβησαν εκεί σε κακή τύχη, άλλοι ισχυρίζονται ότι συμβαίνει κάτι πολύ πιο απαίσιο.

Μέχρι και σήμερα, πολλοί έχουν περιγράψει ότι άκουσαν μωρά να κλαίνε, να βλέπουν μια γυναίκα να στέκεται στο παράθυρο και να αισθάνονται παγωμάρα σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, ενώ πολλοί ερευνητές παραφυσικών έχουν επισκεφθεί το σπίτι με την ελπίδα να εντοπίσουν ένα φάντασμα.

Οι τραγωδίες του Hannes Tiedemann
 
Ο Hannes και η Louise Tiedemann με τον γιο τους, August, δεκαετία του 1880 περίπου
 
Η ιστορία του Κάστρου ξεκινά κάπως ελπιδοφόρα. Η έπαυλη κατασκευάστηκε από τον Hannes Tiedemann, έναν Γερμανό μετανάστη που φαινόταν να έχει πετύχει το αμερικανικό όνειρο.

Ο Tiedemann είχε κάνει περιουσία ως χονδρέμπορος και, στη συνέχεια, ως συνιδρυτής της Union Banking & Savings Co. Με τα μετρητά να ρέουν, αποφάσισε να χτίσει μια έπαυλη στην αριστοκρατική Franklin Boulevard του Κλίβελαντ.

Ήθελε ένα σπίτι που να μπορεί να στεγάσει, τόσο την οικογένειά του, αλλά και άλλους Γερμανούς μετανάστες προσωρινά. Γι' αυτό το λόγο, χρησιμοποίησε μια αναγνωρισμένη εταιρεία η οποία σχεδίασε μια εντυπωσιακή, τετραώροφη έπαυλη 20 δωματίων. Ο Tiedemann, ονόμασε το νέο του σπίτι "Κάστρο Φράνκλιν".

Δυστυχώς, δεν άργησε να συμβεί η τραγωδία. Τον Ιανουάριο του 1881, λίγο μετά τη μετακόμιση της οικογένειας, η 15χρονη κόρη του, Emma, πέθανε από διαβήτη. Λίγο αργότερα, πέθανε και η μητέρα του, Wiebeka. Μεταξύ του 1886 και '88, ο Tiedemann και η σύζυγός του έθαψαν άλλα τρία παιδιά.

Όταν το 1895 πέθανε και η σύζυγός του από ηπατική νόσο, ο Tiedemann ξαναπαντρεύτηκε και πούλησε την έπαυλη σε μια γερμανική οικογένεια, τους Mullhauser. 13 χρόνια αργότερα, και ενώ περπατούσε στο πάρκο, πέθανε και ο ίδιος πέθανε από εγκεφαλικό.

Αυτό όμως δεν ήταν το τέλος της καταστροφής που παρατηρήθηκε στο Κάστρο Φράνκλιν. Στην πραγματικότητα, ήταν μόνο η αρχή.
 
Μέσα στο Κάστρο
 
Το κάστρο το 1967
 
Το Κάστρο άρχισε να αναπτύσσει την αντισυμβατική του φήμη τη δεκαετία του 1920. Όταν ο Mulhauser το πούλησε, λέγεται ότι, κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, το κάστρο έγινε ο τόπος παράνομης παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών και, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λημέρι Ναζί κατασκόπων.

Ωστόσο, οι αναφορές για στοιχειώματα δεν ξεκίνησαν παρά τη δεκαετία του 1960. Τότε ήταν που η οικογένεια των Romano με τα έξι παιδιά μετακόμισαν στο σπίτι και ήλπιζαν να το μετατρέψουν σε εστιατόριο. Όμως, βρέθηκαν να μάχονται με φαντάσματα.

Τα στοιχειώματα φέρεται να άρχισαν αμέσως. Την ημέρα που μετακόμισαν οι Romano, δύο από τα παιδιά τους είπαν ότι συνάντησαν ένα κορίτσι ντυμένο στα λευκά που έκλαιγε στον τρίτο όροφο. Όταν έψαξε να δει τη γινόταν η κα Romano, δεν βρήκε τίποτα.

Σύντομα, η οικογένεια άρχισε να ακούει ένα στοιχειωμένο όργανο να παίζει και βαριά βήματα. Ένα βράδυ, δύο από τα μεγαλύτερα παιδιά ξύπνησαν και είδαν ότι κάτι τραβούσε τις κουβέρτες τους από το κρεβάτι τους. Μια άλλη φορά, η κα Romano ξύπνησε και βρέθηκε να ουρλιάζει στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας της, ενώ μια αόρατη παρουσία ούρλιαζε δίπλα της.

Ένας ιερέας τους συμβούλεψε να φύγουν, κάτι που έκαναν το 1974. Η κα Romano είπε ότι το σπίτι "την έτρωγε" και υποψιαζόταν ότι την είχε στοιχειώσει η Louise Tiedemann και ότι το κορίτσι στα λευκά ήταν η κόρη του Tiedemann, η Emma.

Τα στοιχειώματα όμως δεν σταμάτησαν όταν έφυγαν οι Romano. Ο νέος ιδιοκτήτης, ο Sam Muscatello, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του σπιτιού προσκαλώντας τα τοπικά ΜΜΕ να δουν το Κάστρο και, πολλοί από αυτούς, είχαν περίεργες εμπειρίες.
 
Για παράδειγμα, ένας ραδιοφωνικός παρουσιαστής, ο John Webster, περιέγραψε πώς κάτι άρπαξε το μαγνητόφωνό του και το πέταξε κάτω από τις σκάλες. "Στάθηκα εκεί κρατώντας το μικρόφωνο καθώς έβλεπα το μαγνητόφωνο να πέφτει στο κάτω μέρος της σκάλας, όπου έγινε κομμάτια".
 
Το σπίτι πουλήθηκε ξανά, και ξανά και ξανά. Κάθε νέος ένοικος ανέφερε περίεργα περιστατικά, όπως το ότι περνούσε μέσα από περίεργους ατμούς, άκουγε ένα παιδί να κλαίει ή να βλέπει μια μαυροφορεμένη γυναίκα να στέκεται στο παράθυρο. Και καθώς αυξάνονταν οι αναφορές για στοιχειώματα στο Κάστρο, πολλοί έστρεψαν την υποψία τους στον αρχικό του ιδιοκτήτη.

Η τραγωδία είχε καταδιώξει τον Tiedemann. Ενώ ζούσε στο σπίτι, είχε χάσει τη μητέρα, τα παιδιά και τη σύζυγό του. Μήπως εμπλεκόταν στον θάνατό τους;

Ξαφνικά, οι θάνατοι των Emma και Louise φανήκαν ύποπτοι. Διαδόθηκαν ιστορίες ότι ο Tiedemann είχε δολοφονήσει ακόμη και την ανιψιά του κρεμώντας την από τα δοκάρια και είχε σκοτώσει την ερωμένη του οργισμένος από ζήλια.

Πόσα από αυτά όμως είναι αλήθεια;
 
Ψάχνοντας την ζοφερή ιστορία του σπιτιού
 
Το κάστρο το 2014 - πηγή

Σήμερα, ο θρύλος του Κάστρου Φράνλκιν το τοποθετεί ανάμεσα στα πιο στοιχειωμένα σπίτια στις ΗΠΑ. Ήταν όμως ο Hannes Tiedemann ένας κτήνος που δολοφόνησε αργά και σταθερά ολόκληρη την οικογένειά του;

Ο William Krejci δεν συμφωνεί. Όντας συγγραφέας από το Κλίβελαντ και ερευνητής ιστορικός που έχει γράψει βιβλίο για το Κάστρο Φράνκλιν με τίτλο "Haunted Franklin Castle", ο Krejci πιστεύει ότι οι ιστορίες σχετικά με τη σκληρότητα του Tiedemann, με την πάροδο του χρόνου, έχουν διανθιστεί.

"Ήταν πολύ ευγενικοί άνθρωποι. Ο κος Tiedemann ήταν ευεργέτης της κοινότητας", εξήγησε. "[Ο Hannes Tiedemann] ήταν γενναιόδωρος. Συχνά, έκανε δωρεές σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν ήταν το τέρας που έχει δημιουργηθεί σε όλες αυτές τις ιστορίες για το Κάστρο. Αυτό, απλώς δεν είναι αλήθεια".

Κανένας από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο Κάστρο δεν έκρυβε κάτι, πρόσθεσε ο Krejci. "Όλα αυτά δημιουργούν μια φανταστική ιστορία φαντασμάτων και, σε όποιον δεν αρέσει μια καλή ιστορία φαντασμάτων; Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Σχεδόν τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια".

Ο Krejci δεν διαφώνησε εντελώς ότι το Κάστρο είναι στοιχειωμένο. Όταν επισκέφτηκε ο ίδιος το σπίτι, είχε μια σειρά από περίεργες εμπειρίες.

"Λίγα πράγματα. Βήματα, φωνές ή/και το ραδιόφωνο που ανοίγει, ή το τηλέφωνό μου. Τέτοια πράγματα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ ωραίο".

Σήμερα, το Κάστρο Φράνκλιν είναι ιδιωτική κατοικία, αλλά παραμένει δημοφιλής σταθμός στις περιοδείες φαντασμάτων στο Κλίβελαντ. Οι επισκέπτες, αν και μπορούν να το δουν μόνο απ' έξω, πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να δουν το φάντασμα της Louise Tiedemann να στέκεται στο παράθυρο.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου