Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Οι πινακίδες που σηματοδοτούν τον Τροπικό του Αιγόκερω στη Ναμίμπια

 
Στη Ναμίμπια υπάρχουν πινακίδες που σηματοδοτούν τη θέση ενός από τους πέντε μεγάλους κύκλους γεωγραφικού πλάτους.
 
 

Στο δρόμο μεταξύ του Sossusvlei και του Walvis Bay στη Ναμίμπια, δύο πινακίδες, μία σε κάθε πλευρά του δρόμου, σηματοδοτούν τον Τροπικό του Αιγόκερου. Αν κάποιος κινείται βόρεια, θα συναντήσει ξανά αυτές τις πινακίδες στο δρόμο που συνδέει το Keetmanshoop με το Windhoek αμέσως μετά το Mariental. Ένας από τους πέντε κύριους κύκλους του γεωγραφικού πλάτους, ο Τροπικός του Αιγόκερω εκτείνεται παράλληλα με τον ισημερινό και είναι το νοτιότερο γεωγραφικό πλάτος όπου ο ήλιος μπορεί να λάμψει απευθείας από πάνω.

Ο Τροπικός του Αιγόκερω, αυτή τη στιγμή, σηματοδοτεί το γεωγραφικό πλάτος 23,5 μοίρες νότια. Ωστόσο, δεν είναι μια πραγματικά σταθερή τοποθεσία, καθώς, λάθε χρόνο τείνει να μετακινείται προς τα βόρεια, καθιστώντας τις πινακίδες μια γεωγραφική ένδειξη χωρίς ακρίβεια.
 

Ο Τροπικός του Αιγόκερω διέρχεται από διάφορες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Μποτσουάνα, η Βραζιλία, η Χιλή, η Μαδαγασκάρη, η Μοζαμβίκη, η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια και η Παραγουάη. Αν θεωρηθεί ότι η αφετηρία του είναι ο Κύριος Μεσημβρινός, πρώτα φτάνει στην ξηρά στην ακτή της Ναμίμπια.

Οι πινακίδες είναι ένα δημοφιλές φωτογραφικό σημείο στη διαδρομή μέσα από την έρημο της Ναμίμπια και πολλοί επισκέπτες σημειώνουν το πέρασμά τους από εκεί με ένα αυτοκόλλητο ή μια υπογραφή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου