Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

8 από τους πιο διάσημους τσαρλατάνους και απατεώνες της ιστορίας

Ο βαρόνος Μινχάουζεν καβάλα στην οβίδα, όπως απεικονίζεται από τον August von Wille - πηγή
 
Από αλχημιστές και ψεύτικες πριγκίπισσες, μέχρι μάγους και πολιτικούς απατεώνες, αυτοί οι απατεώνες έχουν παίξει εξέχοντα ρόλο στην ιστορία και τα περίεργα σχέδιά τους τράβηξαν την προσοχή του κοινού.
 
 

Mary Carleton
Γεννημένη στο Canterbury της Αγγλίας, περίπου το 1635, η Mary Carleton ήταν μια πανούργα απατεώνισσα που εμφανιζόταν ως Γερμανίδα πριγκίπισσα και αποπλανούσε άντρες για να τους ληστέψει. Το 1660 αντιμετώπισε την πρώτη της κατηγορία για διγαμία, επειδή ξαναπαντρεύτηκε ενώ ο πρώτος της σύζυγος ήταν ακόμη ζωντανός. Όμως, γλίτωσε την τιμωρία καταθέτοντας ότι ενημερώθηκε ​​για τον θάνατό του πριν από τον δεύτερο γάμο της. Μετά τη δίκη, έφυγε από την περιοχή. Χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε στο Λονδίνο λέγοντας ότι είχε έρθει από τη γερμανική πόλη Κολωνία. Μεταμφιεσμένη σε Γερμανίδα πριγκίπισσα, κατασκεύασε ένα ψεύτικο τραγικό παρασκήνιο. Οι καλλιεργημένοι τρόποι της -μαζί με μερικές καλόγουστες πλαστογραφίες- ήταν αρκετοί για να πείσουν την ελίτ για την αυθεντικότητά της. Μεταμφιεσμένη, παντρεύτηκε τον γραφέα John Carleton, ο οποίος της είχε παρουσιαστεί ως ευγενής. Όταν ο Carleton μαζί με άλλους αποκάλυψαν το σχέδιο της και την οδήγησαν στο δικαστήριο, εκείνη κατάφερε να στρέψει τις εις βάρος της κατηγορίες εναντίον του, ισχυριζόμενη ότι της είχε πει ψέματα για την περιουσία και την κατάστασή του. "Μου είπες ότι είσαι άρχοντας και σου είπα ότι είμαι πριγκίπισσα και νομίζω ταιριάζαμε". Η παθιασμένη άμυνά της έπεισε το δικαστήριο να την απαλλάξει από την κατηγορία της διγαμίας. Η Carleton συνέχισε την πρακτική της διγαμίας, αξιοποιώντας τα σχέδιά της για να παντρευτεί περισσότερους άντρες και να τους κλέψει. Ωστόσο, την έπιασαν λόγω των εγκλημάτων της και και σε ηλικία περίπου 30 ετών απαγχονίστηκε.

Κόμης Αλεσσάντρο Καλιόστρο
Ο κόμης Αλεσσάντρο ντι Καλιόστρο ήταν ένας Ιταλός τσαρλατάνος, ​​διάσημος για τη δόλια αλχημεία του. Γεννημένος ως Τζουζέππε Μπάλσαμο σε μια φτωχή οικογένεια το 1743, από τα νιάτα του επιδόθηκε σε εξαπατήσεις, μελετώντας μυστικές τελετουργίες και διαπράττοντας μικροεγκλήματα. Ως έφηβος, έκλεψε έναν χρυσοχόο εφαρμόζοντας ένα δόλιο σχέδιο. Τον έπεισε να τον πληρώσει με αντάλλαγμα να τον οδηγήσει εκείνος σε μια σπηλιά γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς που την φύλαγαν δαίμονες. Στην πραγματικότητα, ο νεαρός είχε προσλάβει αρκετούς βοσκούς για να μεταμφιεστούν σε δαίμονες και να τρομάξουν τον χρυσοχόο. Ο Μπάλσαμο πήρε τα χρήματα και εγκατέλειψε τον τρομοκρατημένο άνδρα. Αργότερα, υιοθέτησε το όνομα και τον τίτλο του Κόμη Αλεσσάντρο ντι Καλιόστρο και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να μάθει αλχημεία και μυστικισμό. Αφού παντρεύτηκε τη Lorenza Feliciani, η οποία έγινε σύντροφός του και στο έγκλημα, επισκέφτηκε κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης, πουλώντας μαγικά φίλτρα και κάνοντας συνεδρίες. Η φήμη του ως μάγου άνθισε. Ωστόσο, οι απατεωνιές του δε θα διαρκούσαν για πάντα. Επειδή συμμετείχε σε μια σειρά από συνωμοσίες, το 1785 φυλακίστηκε για εννέα μήνες στη γαλλική φυλακή της Βαστίλης και μετά τον εξορίσανε. Αργότερα, όταν η σύζυγός του κατέθεσε εναντίον του για την αίρεσή του στη Ρώμη, αντιμετώπισε βασανιστήρια και θανατική ποινή, αλλά η τιμωρία του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Δρ Sebi
Ο Alfredo Bowman, πιο γνωστός ως Δρ. Sebi, απέκτησε ακόλουθους ως βοτανολόγος θεραπευτής με μια περίεργη φιλοσοφία της ιατρικής. Πελάτες του φέρονται να ήταν διασημότητες όπως ο Μάικλ Τζάκσον, ο Teddy Pendergrass και ο Τζον Τραβόλτα. Ο Μπάουμαν γεννήθηκε στην Ονδούρα το 1933 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου κυκλοφόρησε τα φυτικά του φάρμακα, ισχυριζόμενος ότι η υγεία εξαρτάται από την κατανάλωση αλκαλικών προϊόντων προκειμένου να μειωθεί η οξύτητα του σώματος. Το Cell Food, το πιο διαβόητο προϊόν που σχεδίασε και διαφήμισε, υποτίθεται ότι αποτοξινώνει το σώμα και ενισχύει την αλκαλικότητά του. Χωρίς αποδείξεις, ισχυρίστηκε ότι οι θεραπείες του θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τους ανθρώπους από ασθένειες, όπως το AIDS, ο καρκίνος και ο λύκος. Η σταδιοδρομία του ως ψευδοεπιστήμονας οδήγησε σε συγκρούσεις με το νόμο. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 του έγιναν δύο μηνύσεις -πρώτα για άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος χωρίς άδεια και στη συνέχεια για διάπραξη απάτης καταναλωτή. Ο Sebi δραματοποίησε την τελευταία περίπτωση καθώς ισχυρίστηκε -ψευδώς- ότι απέδειξε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου του φέρνοντας στο δικαστήριο 77 άτομα που υποτίθεται ότι είχε θεραπεύσει. Ωστόσο, η δίκη κατέληξε σε μια συμφωνία στην οποία ο Sebi συμφώνησε να σταματήσει να διαφημίζει τις θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμάκων του, να σταματήσει τη διάγνωση, τη θεραπεία ή τη συνταγογράφηση για οποιαδήποτε ανθρώπινη ασθένεια, και να επιστρέψει τα χρήματα σε οποιονδήποτε από τους πελάτες του είχε μείνει δυσαρεστημένος. Το 2004, αφού ασχολήθηκε με τον Τζάκσον, ο Sebi προσπάθησε να μηνύσει τον τραγουδιστή για απλήρωτους λογαριασμούς και διαφυγόντα έσοδα. Οι φυτικές θεραπείες και η αξιομνημόνευτη προσωπικότητά του συνέχισαν να έχουν τεράστια επιρροή ακόμη και μετά το θάνατό του.
 
Κόμης του Σεν Ζερμαίν
Ο λεγόμενος κόμης του Σεν Ζερμαίν ήταν Γάλλος τυχοδιώκτης μυστηριώδους καταγωγής. Κάποιοι υπέθεσαν ότι είχε γεννηθεί σε μια εβραϊκή οικογένεια από την Πορτογαλία, αλλά η καταγωγή του παραμένει αβέβαιη. Προς τις αρχές του 18ου αιώνα, κέρδισε τη φήμη του ως χημικός και διαφήμιζε πολλές ψεύτικες ικανότητες, όπως ο ισχυρισμός ότι μπορούσε να μετατρέψει ένα είδος μετάλλου σε άλλο και μπορούσε να εξαγνίσει τα διαμάντια από τα ελαττώματα τους. Χαρισματικός και γοητευτικός άντρας, ο Σεν Ζερμαίν αναζήτησε την εύνοια των γυναικών υποσχόμενος καλλυντικά που θα διατηρούσαν την ομορφιά τους. Ήταν όμως και μυστηριώδης και, όταν ρωτούσαν την ηλικία του, απαντούσε ότι ήταν 300 ετών ή ακόμα και αθάνατος, κάτι που του χάρισε το παρατσούκλι "der Wundermann" (ο Θαυματουργός). Ο Ιταλός τυχοδιώκτης Τζάκομο Καζανόβα περιέγραψε τον κόμη ως έναν "εξαιρετικό άνθρωπο" που "προοριζόταν από τη φύση του να είναι ο βασιλιάς των απατεώνων και των κακοποιών". Ο Σεν Ζερμαίν επέδειξε επίσης σημαντικό μουσικό ταλέντο καθώς, έκανε παραστάσεις και συνέβαλε με τη μουσική του σε μια σειρά από όπερες. Πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του μελετώντας αλχημεία.

Amy Bock
Η Νεοζηλανδή γεννημένη στην Τασμανία το 1859, η Amy Bock έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες απατεώνισσες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Ενώ στα νιάτα της οργάνωσε μια σειρά από εξωφρενικές απάτες, το πιο διάσημο σχέδιο της αφορούσε τον παράνομο γάμο της με άλλη γυναίκα. Στο Νότιο Οτάγκο, σε ηλικία 49 ετών, η Bock παρουσιάστηκε ως πλούσιος κτηνοτρόφος προβάτων ονόματι Percy Redwood, που φλέρταρε την Agnes Ottaway, μια γυναίκα από εύπορη οικογένεια. Ο Redwood εμφανίστηκε απόλυτα γοητευτικός στην Ottaway και κέρδισε τους ντόπιους αγοράζοντάς τους δώρα, τα οποία, χωρίς να το γνωρίζουν, είχε αγοράσει με πίστωση. Σύντομα, η Agnes ερωτεύτηκε τον Redwood, άλλα κάποια μέλη της οικογένειάς της παρέμειναν δύσπιστα μαζί του. Για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, η Bock επινόησε μια πλούσια μητέρα για τον Redwood από την οποία η μητέρα της Agnes λάμβανε γράμματα που αναφέρονταν στην περιουσία του και τον έντιμο χαρακτήρα του. Τελικά, ο Percy και η Agnes παντρεύτηκαν, αλλά μέσα σε λίγες μέρες, ένας ντετέκτιβ έφτασε στην πόρτα της Bock και τη συνέλαβε για απάτη. Στο δικαστήριο, ομολόγησε την ενοχή της σε κατηγορίες για πλαστογραφία και ψευδή προσχήματα και έγινε η πρώτη γυναίκα στη Νέα Ζηλανδία που χαρακτηρίστηκε ως συνήθης εγκληματίας. Για το υπόλοιπο της ζωής της, συνέχισε να κάνει μικρές απάτες, αν και η μεταμφίεση της ως Percy Redwood παρέμεινε η πιο γνωστή.
 
Ψεύτικος Ντμίτρι
Το παρατσούκλι "Ψεύτικος Ντμίτρι" υποδηλώνει έναν αριθμό ανθρώπων και όχι ένα μόνο άτομο. Ξεκινώντας το 1598, αρκετοί διεκδίκησαν την ταυτότητα του Ντμίτρι Ιβάνοβιτς, του νεκρού γιου του Ρώσου τσάρου Ιβάν του Τρομερού. Ο πρώτος Ψεύτικος Ντμίτρι, που προσπάθησε να πάρει τον θρόνο από τον Μπόρις Γκοντούνοφ, είχε αρκετή υποστήριξη και, το 1604, εισέβαλε στη Ρωσία και κατέλαβε τον θρόνο. Η νίκη του απατεώνα όμως ήταν βραχύβια. Θυμωμένος για τα ανορθόδοξα έθιμα του Ντμίτρι, ο αριστοκράτης Βασίλι Σουίσκι ξεκίνησε ένα πραξικόπημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Ντμίτρι. Ωστόσο, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι είχε επιζήσει, παρέχοντας γόνιμο έδαφος από το οποίο προέκυψε ένας δεύτερος Ψεύτικος Ντμίτρι. Αν και δεν έμοιαζε με τον πρώτο ψεύτικο, ο νέος διεκδικητής έπεισε τους ακόλουθούς του και βάδισε προς τη Μόσχα. Εγκαταστάθηκε έξω από την πόλη, στην πόλη Tushino, μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει. Ο δεύτερος Ψεύτικος Ντμίτρι πέθανε στα χέρια ενός από τους οπαδούς του. Το 1611, εμφανίστηκε ένας τρίτος Ψεύτικος Ντμίτρι και κέρδισε την πίστη μεταξύ των Κοζάκων και των κατοίκων της πόλης του Pskov. Ωστόσο, προδόθηκε και εκτελέστηκε στη Μόσχα.

Βαρόνος Μινχάουζεν
Ο βαρόνος Μινχάουζεν, γεννημένος στη Γερμανία το 1720, παραμένει θρύλος στην παγκόσμια λαογραφία. Αφού αποσύρθηκε από τη στρατιωτική θητεία, τράβηξε την προσοχή των ντόπιων ως αφηγητής. Ο καυχησιάρης βαρόνος έκανε συχνά υπερβολικές αναφορές για τα κατορθώματά του, όπως η ιστορία του να κάθεται καβάλα σε μια οβίδα ενώ αυτή ήταν στον αέρα. Σε άλλες δημοφιλείς αφηγήσεις, πέταξε ένα ασημένιο τσεκούρι στη Σελήνη, πολέμησε έναν κροκόδειλο μήκους 40 ποδιών και χόρεψε μέσα στην κοιλιά ενός γιγαντιαίου ψαριού. Ο Μινχάουζεν ήταν γνωστός για την παρουσίαση των παράξενων ιστοριών του με πραγματικό τόνο. Αυτή η πολύχρωμη εκδοχή του εαυτού του, σύντομα απέκτησε ζωή στον γραπτό λόγο καθώς, συγγραφείς και μεταφραστές δημοσίευσαν βιβλία βασισμένα στις ιστορίες του βαρόνου. Αυτά τα βιβλία, αλλά και τα επόμενα έργα λογοτεχνίας και τέχνης, απαθανάτισαν τον βαρόνο ως έναν φανταστικό κωμικό χαρακτήρα.
 
Natwarlal
Ο Natwarlal, ο πιο διάσημος απατεώνας της Ινδίας, γεννήθηκε με τον Mithilesh Kumar Srivastava στο Μπιχάρ περίπου το 1913. Οι ιστορίες που αφηγούνται πώς ξεκίνησε η καριέρα του ποικίλλουν. Κάποιοι λένε ότι ο πατέρας του τον κακοποίησε ως παιδί, αναγκάζοντάς τον να φύγει, ενώ άλλοι ότι, ως νεαρός, ανακάλυψε ότι είχε ταλέντο στην πλαστογραφία και εξαφανίστηκε μετά από παράνομη ανάληψη χρημάτων. Αυτές οι ιστορίες των πρώιμων αποδράσεών του προοιωνίζουν τις μεταγενέστερες ιστορίες που σημειώνουν την τάση του να εξαφανίζεται. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του ως απατεώνας, ο Natwarlal λέγεται ότι έχει δραπετεύσει από τη φυλακή 10 φορές. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, μετά τη σύλληψή του το 1957, αυτός και ένας συνεργάτης του εξαπάτησαν έναν δεσμοφύλακα για να του φέρει στολή προϊσταμένου ώστε να μπορέσει να δραπετεύσει από τη φυλακή. Αργότερα, όπως λέει η ιστορία, όταν ο φρουρός άνοιξε το κουτί που περιείχε τη δωροδοκία του, διαπίστωσε ότι, εκτός από μερικά γνήσια χαρτονομίσματα στην κορυφή, τα υπόλοιπα ήταν απλά κομμάτια χαρτιού -το κουτί λέγεται ότι τυλίχτηκε στις φλόγες. Οι αφηγήσεις για τις απατεωνιές του Natwarlal δεν είναι λιγότερο δραματικές από αυτές των αποδράσεών του. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο απατεώνας, μεταμφιεσμένος σε κυβερνητικό αξιωματούχο, πούλησε το Ταζ Μαχάλ τρεις φορές. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο Natwarlal έκανε την τελευταία του απόδραση σε ηλικία 84 ετών, όταν εξαφανίστηκε από ένα αναπηρικό καροτσάκι κατά τη μεταφορά του από τη φυλακή σε νοσοκομείο. Δεν τον συνέλαβαν ποτέ ξανά.

από: britannica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου