Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ένα κάστρο στο Βέλγιο που χτίστηκε ως επίδειξη δύναμης, αλλά κατέληξε τόπος βασανιστηρίων

 
Το παραμυθένιο φρούριο που είναι γνωστό ως Gravensteen στην Γάνδη του Βελγίου, είναι χτισμένο από έναν πομπώδη κόμη, βρίσκεται πάνω από ένα πολύ πιο αδύναμο ξύλινο κάστρο και, ήδη από τον 12ο αιώνα, έγινε τόπος βασανιστηρίων και αδικίας, εξαιτίας των οποίων σχεδόν κατεδαφίστηκε.
 
 
 
Πριν από την κατασκευή του Gravensteen, στο ίδιο μέρος υπήρχε ένα πολύ μικρότερο κάστρο. Όμως ο επιδειξιομανής κόμης Φίλιππος της Αλσατίας δημιούργησε το υπέροχο και επιβλητικό φρούριο που παραμένει μέχρι και σήμερα. Αρχικά, κατασκευάστηκε ως σύμβολο της δύναμής του κόμη της Φλάνδρας, του ίδιου του Φιλίππου δηλαδή, που είχε πολεμήσει στις Σταυροφορίες και είχε δει πολλά μεγάλα κάστρα στα ταξίδια του, και ο οποίος επέμενε να γίνουν τα τείχη και οι πύργοι του τόσο ψηλά ώστε να δείχνουν πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, αλλά και να επηρεάζουν τη θέση τους. Γι' αυτό το λόγο, συχνά το Gravensteen αποκαλείται "Κάστρο των Κόμηδων".
 

Τον 14ο αιώνα, οι κόμητες εγκατέλειψαν την έδρα τους και το κάστρο έγινε απλώς φυλακή και δικαστήριο. Περιελάμβανε πολλά δικαστικές αίθουσες και υπόγεια μπουντρούμια στα οποία εγκληματίες και κατηγορούμενοι που περίμεναν τη δίκη τους κρατούνταν σε ακατάλληλες συνθήκες και συχνά βασανίζονταν.
 



Στους αιώνες που ακολούθησαν, και καθώς η περιοχή έγινε πιο πολιτισμένη, οι βάρβαρες δραστηριότητες εγκαταλείφθηκαν, αλλά το μέρος δεν έχασε ποτέ την κηλίδα της φρίκης που κάποτε διαπράττονταν μέσα στα τείχη του. Μέχρι τα τέλη του 1800, το κτήριο ήταν ακατάλληλο και η κοινή γνώμη δεν είχε καλή άποψη γι' αυτό. Έτσι, το Gravensteen σχεδόν ισοπεδώθηκε.
 

Μια ομάδα συντήρησης συνειδητοποίησε την αρχιτεκτονική του, αλλά και την -φρικτή- ιστορική σημασία του και κατάφερε να το σώσει.
 
 
Σήμερα, ο χώρος έχει ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό διατηρώντας μια διακοσμητική τάφρο στις τρεις πλευρές και είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ κάποτε διέθετε και μουσείο βασανιστηρίων -πλέον, τα εργαλεία βασανισμού είναι μερικά ελάχιστα κομμάτια και εκτίθενται πίσω από πλεξιγκλάς. Παρά το ζοφερό παρελθόν του, το Gravensteen εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά κάστρα που έχουν απομείνει στον κόσμο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου