Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Το μυστηριώδες άγαλμα στο νησί Κόρβο στις Αζόρες

Το νησί όπως φαίνεται από το κανάλι Corvo-Flores - πηγή
 
Το νησί Κόρβο είναι το μικρότερο και βορειότερο νησί των Αζορών.
 
 
 
Το Κόρβο (Corvo στα πορτογαλικά) είναι νησί στον Ατλαντικό που ανήκει στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών. Οι Αζόρες (που στα πορτογαλικά σημαίνει Νησιά των Γυπών) είναι συστάδα (αρχιπέλαγος) εννέα νησιών, βρίσκονται στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό απέχοντας 1.300 χλμ. δυτικά της Πορτογαλίας, και αποτελούν το δυτικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
 
Στο νησί εξελίσσεται μια ιστορία χωρίς στοιχεία -βέβαια, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν αποδεικνύει κιόλας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως εξελίχτηκε η ιστορία με την πάροδο του χρόνου, η όποια αλήθεια κρύβεται πίσω της, μάλλον δε μοιάζει καθόλου με αυτό που λέγεται σήμερα.
 
Αναφερόμαστε σε ένα άγαλμα, το οποίο υποτίθεται ότι βρισκόταν εκεί πριν ακόμα "ανακαλυφθεί" το νησί και ήταν, είτε ένας οδοδείκτης προς τα δυτικά, είτε μια προειδοποίηση για το τέλος των πλωτών υδάτων. Αν βέβαια υπήρξε ποτέ...
 
Η ιστορία
 
Η Βίλα ντο Κόρβο είναι πόλη και πρωτεύουσα του νησιού - πηγή

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα azores guide, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των Αζορών καθώς, υπάρχει η πιθανότητα, κάποιος να έφτασε στο αρχιπέλαγος πριν το ανακαλύψουν οι Πορτογάλοι.

Η πιο γνωστή ιστορία λέει ότι, όταν οι Πορτογάλοι ναυτικοί ταξίδεψαν δυτικά αναζητώντας νέα εδάφη, συνάντησαν ένα μαύρο νησί στη μέση του Ατλαντικού, το Κόρβο, το μικρότερο στο αρχιπέλαγος των Αζορών. Όταν πλησίασαν την βορειοδυτική πλευρά του νησιού, είδαν, πάνω σε μια κορυφογραμμή, κάτι που έμοιαζε να είναι οι πέτρινες σιλουέτες ενός ανθρώπου καβάλα σε ένα άλογο, κάτι που σκέφτηκαν ότι μπορεί να ήταν ένα ορόσημο.

Οι ναυτικοί, συνεπαρμένοι από την ανακάλυψη, προσπάθησαν να μάθουν ποιος έχτισε το άγαλμα και γιατί ήταν εκεί. Τίποτα όμως δεν ήταν γνωστό και, μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταφέρει να μάθει τίποτα περισσότερο για αυτήν την πέτρινη κατασκευή.

Το άγαλμα παρίστανε έναν άνδρα καλυμμένο με μανδύα, έχοντας ανακαλυφθεί μόνο το κεφάλι του. Όλο το άγαλμα φαινόταν ήδη φθαρμένο, λόγω της διάβρωσης της θάλασσας στην οποία ήταν εκτεθειμένο. Ο άνδρας, καβάλα στο άλογό του, είχε τεντωμένο το δεξί του χέρι και τον δείκτη προς μια κατεύθυνση που, όπως λένε πολλοί, προσπαθούσε να δείξει τον δρόμο προς την Αμερική και, πιο συγκεκριμένα, προς την Βραζιλία, η οποία δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη.

Στη βάση του αγάλματος, αν και ελάχιστα ορατό, ήταν γραμμένες κάποιες λέξεις, "Χριστέ, προχώρα".
 
Σήμερα, εξαιτίας του βασιλιά Μανουήλ Α' της Πορτογαλίας (ή Μανουήλ ο Τυχερός), το άγαλμα δεν βρίσκεται πλέον στο μέρος όπου ανακαλύφθηκε, καθώς, διέταξε να αφαιρεθεί από εκεί, όπως και έγινε. Όμως, κατά την αφαίρεσή του, το άγαλμα έσπασε σε κομμάτια. Ακόμα κι έτσι όμως, τα κομμάτια μεταφέρθηκαν στον βασιλιά και από τότε χάθηκαν. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει την περιοχή όπου ήταν στημένο το άγαλμα και το ορόσημό του, τον λόγο που το πρώτο όνομα του νησιού ήταν "το νησί του Μάρκου".

Επειδή ο δείκτης του άνδρα βοήθησε τους ναυτικούς να κατευθυνθούν προς την Αμερική, υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτό το άγαλμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ανακαλύψεις. Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το γλυπτό ήταν καρπός καρχηδονιακής ή φοινικικής προέλευσης και ότι αυτοί οι πολιτισμοί ανακάλυψαν το αρχιπέλαγος των Αζορών πριν από τους Πορτογάλους.
 
Ίσως ποτέ κανείς να μην μάθει την προέλευση και τον λόγο ύπαρξης του αγάλματος. Ο θρύλος όμως προκαλεί την περιέργεια...
 

από: neatorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου