Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα μνημείο για την Ημέρα της Κρίσης στην Τζόρτζια των ΗΠΑ

Οι Georgia Guidestones (Βράχοι Οδηγιών της Τζόρτζια) είναι ένα από τα πιο παράξενα μνημεία της Αμερικής.

Το μνημείο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην κομητεία Elbert της Τζόρτζια και αποτελείται από τέσσερις τεράστιες, γρανιτένιες πλάκες, με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση, γύρω από μια κεντρική στήλη, ενώ από πάνω τους υπάρχει μια κορωνίδα. Κάθε πλάκα έχει ύψος 19 πόδια και ζυγίζει 20 τόνους. Στις τέσσερις πλάκες έχουν γραφτεί δέκα εντολές, τις οποίες έδωσαν οι ανώνυμοι χορηγοί του μνημείου και οι οποίοι αναφέρονται ως "μια μικρή ομάδα Αμερικανών που αναζητούν την εποχή της αιτίας".

Το μνημείο ανεγέρθηκε τον Μάρτιο του 1980, αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποιος το ανέθεσε στην κατασκευάστρια εταιρία. Οι μόνες ενδείξεις για την προέλευσή του είναι ένας πέτρινος δίσκος στο έδαφος, σε μικρή απόσταση από την κατασκευή, που παρέχει μερικές σημειώσεις σχετικά με την ιστορία και τον σκοπό του μνημείου.

Το μήνυμα που χαράχθηκε στις πλάκες αποτελείται από δέκα κατευθυντήριες γραμμές ή αρχές, γραμμένο σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες -αγγλικά, ισπανικά, σουαχίλι, χίντι, εβραϊκά, αραβικά, κινέζικα και ρωσικά-, μία γλώσσα σε κάθε επιφάνεια των τεσσάρων πλακών.

Οι οδηγίες αναφέρουν:

    Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000 σε διαρκή ισορροπία με τη φύση.
    Καθοδηγείστε την αναπαραγωγή με σύνεση -βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση και την ποικιλομορφία.
    Ενώστε την ανθρωπότητα με μια ζωντανή νέα γλώσσα.
    Ελέγξτε το πάθος - την πίστη - την παράδοση - και όλα τα πράγματα με μετριοπαθή λογική.
    Προστατέψτε τους ανθρώπους και τα έθνη με δίκαιους νόμους και δίκαια δικαστήρια.
    Αφήστε όλα τα έθνη να επιλύουν τις εξωτερικές διαφορές σε ένα παγκόσμιο δικαστήριο.
    Αποφύγετε τους ασήμαντους νόμους και τους άχρηστους αξιωματούχους.
    Ισορροπήστε τα προσωπικά δικαιώματα με τα κοινωνικά καθήκοντα.
    Επιβραβεύστε την αλήθεια - την ομορφιά - την αγάπη - επιδιώκοντας αρμονία με το άπειρο.
    Μην είστε καρκίνος για την γη - Αφήστε χώρο για τη φύση - Αφήστε χώρο για τη φύση.

Το περίεργο μνημείο ανατέθηκε από κάποιον που παρουσιάστηκε ως "R. C. Christian", αλλά δεν ήταν το πραγματικό του όνομα. Ένα απόγευμα μιας Παρασκευής του 1979, αυτός ο καλοντυμένος ξένος μπήκε στο γραφείο της εταιρίας που κατασκεύασε το μνημείο και ανακοίνωσε ότι ήθελε να χτίσει ένα γρανιτένιο μνημείο για να μεταδώσει ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα. Εξήγησε στον τότε πρόεδρο της εταιρίας -σήμερα θανόντα- ότι το μνημείο έπρεπε να αντέχει στα πιο καταστροφικά γεγονότα, έτσι ώστε η ανθρωπότητα να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τις οδηγίες για να αποκατασταθεί.

Πιστεύοντας ότι ο εκείνος ο ξένος ήταν ένας φαρσέρ, ο πρόεδρος απέρριψε τον κ. Christian και τον έστειλε να βρει τον τότε πρόεδρ της Granite City Bank. Εκεί, σύμφωνα με τον Wired, ο κ. Christian αποκάλυψε την αληθινή του ταυτότητα, επειδή ήταν απαραίτητο για την τράπεζα για να διαθέσει τα χρήματα, αλλά όρκισε τον τραπεζίτη να μη μιλήσει ποτέ.

Ο Christian είπε στον τραπεζίτη ότι η ομάδα του σχεδίαζε αυτό το έργο για περισσότερα από 20 χρόνια και ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Εξήγησε ότι η διατήρηση της μυστικής τους ταυτότητας δε θα αποσπούσε την προσοχή των ανθρώπων από το μνημείο και τη σημασία του.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Christian είχε στείλει χρήματα στην τράπεζα, πήγε ένα ξύλινο μοντέλο του μνημείου έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του.

Οι αστρολογικές προδιαγραφές του μνημείου ήταν τόσο περίπλοκες που ο τραπεζίτης απευθύνθηκε σε έναν αστρονόμο από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Οι τέσσερις εξωτερικές πλάκες είναι προσανατολισμένες ώστε να σηματοδοτούν τα όρια του κύκλου της σεληνιακής απόκλισης. Η κεντρική στήλη διαθέτει μια οπή, η οποία κοιτάει προς τον Πολικό Αστέρα. Ο ίδιος στύλος έχει μια σχισμή, η οποία ευθυγραμμίζεται με τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες του Ήλιου. Ένα άλλο άνοιγμα στην κορωνίδα επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να διέρχονται το μεσημέρι, κάθε ημέρα, φωτίζοντας μια ακτίνα στην κεντρική πλάκα που δείχνει την ημέρα του έτους.


Όμως, ήταν το μήνυμα που προκάλεσε αντιπαραθέσεις. Η πρώτη εντολή δίνει οδηγίες στην ανθρωπότητα να μειώσει τον πληθυσμό της σε λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο, πράγμα που σημαίνει την εξάλειψη όλων, εκτός από το 1/13 των ανθρώπων παγκόσμίως. Εξίσου ανησυχητική είναι η δεύτερη εντολή που ζητά από τους ανθρώπους να αναπαράγονται με σύνεση, "βελτιώνοντας την φυσική τους κατάσταση και την ποικιλομορφία", κάτι που παραπέμπει στην ιδεολογία των Ναζί περί Αρίων. Τα τελευταία έξι μηνύματα φαίνονται πιο ορθολογικά, παρόλο που μοιάζουν κοινότυπα.

Η μυστηριώδης φύση του μνημείου έχει προσελκύσει επισκέπτες και θεωρητικούς της συνωμοσίας κάθε είδους. Μερικοί έχουν επαινέσει τα μηνύματα, ενώ άλλοι τα έχουν χαρακτηρίσει ως "Δέκα Εντολές του Αντίχριστου". Μερικοί λένε ότι οι οδηγίες είναι ένα μέρος για απόκρυφες τελετές και λατρεία του διαβόλου, και ότι ο R. C. Christian ανήκε σε μια "μυστική κοινωνία οπαδών του Διαβόλου". Έτσι, το μνημείο έχει υποστεί αρκετούς βανδαλισμού.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου