Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep238




Έτσι ήταν οι πολύχρυσες Μυκήνες, το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα



Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.
Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό, και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και την τέχνη. - στο: mixanitouxronou.gr

και

Το μυθικό βασίλειο των Λεόντων



Γιατί κάποιοι αμφισβήτησαν τον Σλήμαν όταν εντόπισε το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες. - στο: mixanitouxronou.gr


"Σούρζα Μπουτ": Βουτιά στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα



Αν ακούγατε "Σούρζα Μπουτ" θα σκεφτόσασταν ότι είναι κάποιο... σύνθημα ή κάποια σκωπτική φράση. Σίγουρα το μυαλό σας δεν θα πήγαινε στο ότι είναι μια παραλία στη Νότια Εύβοια, πολύ κοντά στο χωριό Ζάρακες Εύβοιας (συντεταγμένες στο τέλος του κειμένου), φτιαγμένη για... ναυαγούς και ρωβινσώνες.
Πετάμε λοιπόν πάνω από τη "Σούρζα Μπουτ" (δηλ. ψιλή άμμος στα Αρβανίτικα) που δικαιώνει την ονομασία της, καθώς πρόκειται για δύο όρμους που ενώνονται με ψιλή άμμο, που καταλήγει σε έναν ψηλό αμμόλοφο.
Στα δεξιά της υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά που χωράει τουλάχιστον 30 άτομα και προσφέρει βαθύ ίσκιο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
Στα αριστερά της υπάρχουν μερικά βραχάκια που δημιουργούν μια μικρή πισίνα, όπου τα νερά είναι πάντα ήρεμα και η άμμος παχιά και πολύ απαλή.
Στην ανατολική πλευρά υπάρχει μια τρίτη παραλία με όμορφο χρώμα, αλλά πετρώδης.


Ιτέα, το αποτύπωμα ενός άγνωστου Αρμαγεδδών



Είναι πολλές οι ώρες που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή μας και ειδικότερα στους χάρτες προσπαθώντας να ανακαλύψουμε νέους άγνωστους προορισμούς και νέα άγνωστα αξιοπερίεργα μέρη της πανέμορφης χώρας μας.
Έτσι λοιπόν μια μέρα το μάτι μας έπεσε στο κομμάτι μεταξύ της Ιτέας και του Γαλαξιδίου όπου παρατηρήσαμε πως το έδαφος και στα ορεινά και στα παραθαλάσσια σημεία του έκρυβε έναν πολύ καλά κρυμμένο θησαυρό πιθανώς πολλές χιλιάδες ή ίσως και εκατομμύρια χρόνια τώρα.
Μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρατήρων (ίσως να ξεπερνάνε και τους 10) διάσπαρτους σε μια ακτίνα 5χλμ.
Οι 2 πιο εντυπωσιακοί είναι ο πιο ορεινός όλων ο οποίος μάλιστα έχει και την χαρακτηριστική "ουρά " που ξεπερνά τα 150 μέτρα (πιθανώς από το σύρσιμο που έκανε στην Γη ) πριν τελικά προσκρούσει στην Γη ο μετεωρίτης που τον προκάλεσε.
Το μέγεθος του και το βάθος του είναι σχεδόν αδύνατο να αποτυπωθεί μέσο της εικόνας γι' αυτό και επιλέξαμε να περπατήσουμε μέσα σε αυτόν.
Ο δεύτερος πιο εντυπωσιακός κρατήρας βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα σε μια άκρη της στεριάς. Είναι ο πιο μεγάλος και έχει διάμετρο κοντά στα 100 μέτρα.
Λόγο της τοποθεσίας του και πιθανώς λόγο της υγρασίας και του νερού από την θάλασσα που μπαίνει μέσα σε αυτόν έχει δημιουργηθεί και μια πολύ όμορφη πλην όμως απόκοσμη βλάστηση.
Στο σημείο από αέρος είναι εμφανή και σημάδια αρχαίου πολιτισμού τα οποία όμως θα παρουσιάσουμε σε επόμενο βίντεο μαζί και με τους υπόλοιπους μικρότερους κρατήρες.
Ίσως το όνομα Γαλαξίδι που βρίσκεται δίπλα στην Ιτέα δεν είναι και τόσο τυχαίο τελικά.
Απολαύστε την πτήση και αναρωτηθείτε και εσείς μαζί μας πως κάτι τέτοιο μοναδικό στο είδος του έχει παραμείνει κρυφό - άγνωστο τόσα χρόνια.


Της Τζιας τα μονοπάτια ο Λιόντας τα φυλάει


Γνωστή και ως Τζια, η Κέα, το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής Κυκλαδονήσι (πλην, ασφαλώς, της Μακρονήσου), είναι ένα νησί με έντονο ανάγλυφο, αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές - στο: in.gr


Ο ποταμός του Δία επιβάλλεται με το ξεχωριστό τοπίο του



Δεν είναι από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, αλλά είναι σίγουρα από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς ως προορισμός. Επίσης, έχει συνδεθεί άμεσα με τον Δία. Για την ακρίβεια το όνομά του, αφού σύμφωνα με τον μύθο στα νερά του Λούσιου οι Νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν το νεογέννητο Δία.
Ο Λούσιος βρίσκεται στην Αρκαδία και είναι παραπόταμος του Αλφειού με το μήκος του να φτάνει μόλις τα 23 χιλιόμετρα. Όμως, ανεξαρτήτου μεγέθους, είναι εντυπωσιακός λόγω του τοπίου που το περιβάλει. - στο: newsbeast.gr


Γιατί τα παλιά χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας των μετακομίσεων


Η «μάχη» της κρεβατοκάμαρας και της τραπεζαρίας που έπρεπε να φορτωθεί και να εκτεθεί πάνω στα κάρα. Ήταν η χαρά της κουτσομπόλας που έβρισκε ευκαιρία για κριτική. - στο: mixanitouxronou.gr


Ο Περίπλους της Μήλου σε 42 Εικόνες


Μία εμπειρία ζωής και ένα φωτογραφικό παυσίλυπο του Θεοδόση Μίχου. - στο: popaganda.gr


Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας 100 χρόνια πριν


Το θέμα μας σήμερα είναι ο Εθνικός κήπος της Αθήνας, που μπροστά στα μεγάλα πάρκα άλλων πρωτευουσών είναι απλά ένα αλσύλλιο! Ένα παρτέρι! Παρ’ όλα αυτά κάτι είναι κι’ αυτό. Μαζί με τον κήπο του Ζαππείου καταλαμβάνουν 285 στρέμματα, που μπροστά στο τίποτα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου στο ταλαίπωρο κέντρο. - στο: nikosonline.gr


NASA: 20 απ’ τις πιο απόκοσμες φωτογραφίες των τελευταίων ετών

7 Απριλίου 2005, η έκλειψη ηλίου σε μια παλιότερη φωτογραφία απ’ την Ανταρκτική - Η ιστορία της φωτογραφίας εδώ

Μερικές απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες εικόνες απ’ το διάστημα και τη γη - στο: mikropragmata.lifo.gr


Χόρχε “Μάχικο” Γκονζάλες: ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς (αν δεν τον έπαιρνε ο ύπνος)


Ο Τζορτζ Μπεστ είχε πει πως αν ο ίδιος ήταν άσχημος κανείς δεν θα γνώριζε τον Πελέ. Πώς εξηγείται όμως ότι γνωρίζουμε τον Μαραντόνα παρότι ο Χόρχε «Μάχικο (= Μαγικός)» Γκονζάλες, ο άνθρωπος που «είχε στα πόδια την επιδεξιότητα που ο Θεός μας έδωσε στα χέρια» και που θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ήταν πολύ άσχημος; Ο ίδιος ο Ντιέγκο πάντως γνώριζε τον Μάχικο. «Όταν βλέπαμε τις ντρίπλες του λέγαμε ότι ήταν μοναδικός. Θέλαμε να τον μιμηθούμε, προσπαθούσαμε, λέγαμε ‘Ρε συ, είδες το γκολ του Μάχικο;’ και όταν δοκιμάζαμε να κάνουμε τα ίδια σπάγαμε τα μούτρα μας. Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει μαγικά με τα πόδια του και τον λένε Μάχικο Γκονζάλες» είπε λοιπόν ο Ντιέγκο τριάντα ένα χρόνια πριν, και τα υπόλοιπα είναι περιττά. - στο: sombrero.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου