Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Άρνολντ Ρόθσταν: Τζογαδόρος, λαθρέμπορος, βασιλιάς των ναρκωτικών και ο άνθρωπος που έστησε έναν πολύ σημαντικό αγώνα μπέιζμπολ


Ο Εβραίος γκάνγκστερ Άρνολντ "ο Εγκέφαλος" Ρόθσταν (Arnold "the Brain" Rothstein) έχτισε μια εγκληματική αυτοκρατορία βασισμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, πριν συναντήσει ένα τραγικό -και εκπληκτικά ειρωνικό- τέλος.



Παρόλο που -ίσως- δεν είναι τόσο γνωστός όσο οι Ιταλοαμερικανοί μαφιόζοι όπως ο Κάρλο Γκαμπίνο ή ο Λάκι Λουτσιάνο, ο Άρνολντ Ρόθσταν ήταν το ίδιο σημαντικός. Απέκτησε το παρατσούκλι "ο Εγκέφαλος" για τις έξυπνες μηχανορραφίες του. Έχτισε μια αυτοκρατορία μαφιόζων με τον τζόγο και τα ναρκωτικά. Αποτέλεσε έμπνευση για τον Μέιερ Γούλφσεϊμ στο "Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ" (The Great Gatsby) του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, αλλά και στη σειρά του HBO "Boardwalk Empire". Σε αυτόν πιστώνεται ότι οργάνωσε το στήσιμο ενός αγώνα μπέιζμπολ του 1919 στον οποίο, μερικοί από τους παίκτες των Chicago White Sox δέχτηκαν δωροδοκίες ώστε να κερδίσουν τον αγώνα οι Cincinnati Reds. Όμως, όπως συμβαίνει με όσους κερδίζουν μεγάλη δύναμη και πλούτο μέσα από το έγκλημα, το ίδιο συνέβη και με τον Ρόθσταν, ο οποίος είχε μια αιματηρή -και μυστήρια- πτώση.

Γεννημένος επαναστάτης


Ο Άρνολντ Ρόθσταν γεννήθηκε το 1882 από μια οικογένεια εκλεπτυσμένων επιχειρηματιών της ελίτ. Πράγματι, η φήμη της οικογένειάς του ήταν εντελώς το αντίθετο από τη φήμη που θα αποκτούσε ο ίδιος. Ο γενναιόδωρος πατέρας του Αβραάμ είχε το παρατσούκλι "Abe the Just" (Άμπι ο Δίκαιος) για τους φιλανθρωπικούς τρόπους του και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Χάρι, είχε γίνει ραβίνος. Ο ίδιος όμως επέλεξε ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι.

Ενώ ο πατέρας του ήταν αυτό που λέμε "αμερικάνικο όνειρο", καθώς εργάζονταν στην Garment District της Νέας Υόρκης και παρέμεινε καθαρός μέχρι να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας, τον νεαρό Άρνολντ τραβούσαν οι κίνδυνοι. Στο βιβλίο του "Rothstein", ο βιογράφος David Pietrusza, ανέφερε ένα περιστατικό στο οποίο ο πατέρας του ξύπνησε και τον είδε τον νεαρό Άρνολντ να κρατάει ένα μαχαίρι πάνω από τον κοιμισμένο αδερφό του. Ίσως ο Ρόθσταν σκόπευε να ανατρέψει τους παραδοσιακούς τρόπους του πατέρα του ή όντως ζήλευε τη σχέση του αδελφού του με τον πατέρα τους. Ακόμη και ως παιδί, ο Ρόθσταν τζόγαρε. "Πάντα τζόγαρα", δήλωσε κάποτε, "δε θυμάμαι πότε να μην το έκανα. Ίσως τζόγαρα μόνο και μόνο για να δείξω στον πατέρα μου ότι δεν μπορούσε να μου πει τι να κάνω, αλλά δεν το νομίζω. Νομίζω ότι τζόγαρα επειδή μου άρεσε ο ενθουσιασμός. Όταν τζογάρω, δεν έχει σημασία τίποτα άλλο".

Αποφεύγοντας την παράδοση

Η Κάρολιν Γκριν - πηγή

Άρχισε να συναναστρέφεται με εγκληματίες, πολλοί από τους οποίους ήταν επίσης Εβραίοι. Συχνά τριγυρνούσε σε μέρη που παιζόταν παράνομος τζόγος, βάζοντας συχνά ενέχυρο τα κοσμήματα του πατέρα του για να πάρει μετρητά. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει την κληρονομιά και την παράδοση του πατέρα του.

Το 1907, ερωτεύτηκε την σόουγκερλ Κάρολιν Γκριν (Carolyn Green). Μισή Εβραία -από την πλευρά του πατέρα της- η Γκριν δε θεωρήθηκε κατάλληλη από τους παραδοσιακούς γονείς του Ρόθσταν. Για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, η Γκριν αρνήθηκε να ασπαστεί πλήρως τον Ιουδαϊσμό, όπως ζήτησε ο πατέρα τους Άρνολντ και ο οποίος δήλωσε τότε ότι δεν είχε πια δεύτερο γιο, ο οποίος επρόκειτο να "παραβιάσει" τους κανόνες του Ιουδαϊσμού αφού θα παντρευόταν μια μη πιστή. Δύο χρόνια αργότερα, ο Άρνολντ και η Γκριν παντρεύτηκαν στο Σαρατόγκα Σπρινγκς της Νέας Υόρκης. Όμως, ο Άρνολντ ήταν απαίσιος σαν σύζυγος.

Απαγόρευσε στην Γκριν να συνεχίσει τη δουλειά στο θέατρο, ενώ ο ίδιος ήταν ελεύθερος να βγαίνει συχνά ώστε να διαχειρίζεται τις δουλειές του με το τζόγο και, ταυτόχρονα, να διατηρεί πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις.

Ο Ρόθσταν στον υπόκοσμο

Οι 8 παίκτες των White Sox που ενοχοποιήθηκαν για το Black Sox Scandal του 1919

Αυτό που διαφοροποίησε τον "Εγκέφαλο" από άλλους τζογαδόρους ήταν η ικανότητά του να κερδίζει χρήματα από κάτι φαινομενικά βασισμένο στην τύχη. Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας την ευφυΐα του να βγάζει χρήματα παίζοντας ζάρια και πόκερ. Καθώς μεγάλωνε η θέση του στον υπόκοσμο, ο Ρόθσταν πρόσθεσε περισσότερα εγκληματικά εγχειρήματα στο βιογραφικό του, όπως η τοκογλυφία.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1910, ο Ρόθσταν άρχισε να συσσωρεύει σοβαρά μεγάλα ποσά. Σύντομα άνοιξε το δικό του καζίνο στο κεντρικό Μανχάταν και έγινε εκατομμυριούχος πριν από τα 30 του. Οι επισκέπτες συνέρρεαν στην επιχείρησή του και, όποτε χρειαζόταν, είχε μαζί του, όπου και αν πήγαινε, μερικούς γκάνγκστερ ως ασφάλεια. Ήταν ο μέντορας της επόμενης γενιάς των επιχειρηματικών μαφιόζων που θα συνέχιζαν να μετατρέψουν το έγκλημα σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, όπως είχε κάνει ο Λάκι Λάκι Λουτσιάνο και ο Μέγιερ Λάνσκι.

"Ο Ρόθσταν είχε τον πιο αξιοσημείωτο εγκέφαλο", δήλωσε κάποτε ο Λάνσκι για τον συνεργάτη του στο έγκλημα. "Ένιωθε την επιχείρηση ενστικτωδώς και είμαι βέβαιος ότι αν ήταν νόμιμος, θα ήταν εξίσου πλούσιος όπως με τον τζόγο και τις άλλες κομπίνες που έκανε".

Το σκάνδαλο των Sox

Οι 8 παίκτες των White Sox δικάστηκαν για το Black Sox Scandal του 1919

Το 1919, ο Ρόθσταν έστησε την πιο περίφημη κομπίνα του. Το "Black Sox Scandal", όπως αποκαλείται. Εκείνο το φθινόπωρο, δύο μεγάλες ομάδες του μπέιζμπολ -η Chicago White Sox και η Cincinnati- ήταν αντίπαλοι στο World Series (οι παλαιότερες και πιο σημαντικές διοργανώσεις του μπέιζμπολ είναι δυο πρωταθλήματα στις ΗΠΑ, το American League και το National League. Η αποκορύφωση αυτών, αποκαλείται World Series, όπου οι δυο πρωταθλήτριες παίζουν μια τελική σειρά αγώνων για την ανακήρυξη της καλύτερης ομάδας στον κόσμο για την χρονιά), αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Επαγγελματίες τζογαδόροι είχαν προσφέρει σε μερικούς παίκτες των White Sox τεράστια ποσά αν έχαναν τη σειρά. Η ιδέα ήταν απλή: θα πόνταραν κατά των Sox και θα έκαναν μια περιουσία όταν έχαναν επίτηδες. Όμως, αυτή ήταν μια υπόθεση που μόνο ο ίδιος ο ανώτερος τζογαδόρος θα μπορούσε να λύσει. Μόλις ο "Εγκέφαλος" έδωσε το οικονομικό του υπόβαθρο στους παίκτες, οι παίκτες των White Sox συμφώνησαν να χάσουν. Ο Ρόθσταν ο ίδιος πόνταρε 270.000 δολάρια στους Reds να κερδίσουν και λέγεται ότι κέρδισε 350.000 δολάρια.

Δυστυχώς, έγινε φανερό σε όλους ότι οι White Sox έπαιζαν τόσο άσχημα που σχεδόν φαινόταν σαν να προσπαθούσαν να χάσουν. Ασκήθηκε πίεση στην ομάδα ώστε να ομολογήσει, και μέχρι το 1920 οι παίκτες παραδέχτηκαν ότι δωροδοκήθηκαν. Οκτώ παίκτες των White Sox ανακρίθηκαν -και ονομάστηκαν "Black Sox"- και οδηγήθηκαν σε δίκη. Δεν έπαιξαν ποτέ ξανά κανένα παιχνίδι επαγγελματικού μπέιζμπολ. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπόρεσε να εμπλέξει άμεσα τον Ρόθσταν στο σκάνδαλο. Πάντα έξυπνος στις κομπίνες του, κράτησε τα χέρια του τόσο καθαρά και αρνήθηκε τόσο έντονα κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, που έμεινε ατιμώρητος.

Η απαγόρευση

Ο Αλ Καπόνε

Το στήσιμο του αγώνα απέφερε στον Ρόθσταν ένα καλό χρηματικό ποσό και κακή φήμη μεταξύ των μαφιόζων. Ο πραγματικός θησαυρός όμως ήρθε τον επόμενο χρόνο.

Όπως και πολλοί άλλοι γκάνγκστερ, ο Ρόθσταν είδε την Ποτοαπαγόρευση του 1920 ως μια εξαιρετική ευκαιρία να βγάλει πολλά χρήματα. Έγινε ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την παράνομη επιχείρηση διακίνησης αλκοόλ, βοηθώντας να εισάγετε και να μεταφέρετε αλκοόλ σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, διοργάνωσε την διακίνηση μέσω του ποταμού Χάντσον και από τον Καναδά μέσω των Μεγάλων Λιμνών.

Μαζί με τους βασιλιάδες του υποκόσμου, όπως ο Αλ Καπόνε και ο Λάκι Λουτσιάνο, ο Ρόθσταν έγινε σύντομα ένας από τους γίγαντες του παράνομου εμπορίου αλκοόλ. Ένας σημαντικός άνθρωπος στην αυτοκρατορία του Ρόθσταν ήταν ο Ουάξι Γκόρντον (Waxey Gordon), γνωστός και ως Irving Wexler. Ο Γκόρντον επέβλεπε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης του Ρόθσταν στην Ανατολική Ακτή και μάζευε εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αν έβγαζε ο Γκόρντον τόσα πολλά, μπορούμε απλά και μόνο να φανταστούμε πόσα έβγαζε ο Ρόθσταν από το παράνομο εμπόριο.

Ο πρώτος μοντέρνος βασιλιάς των ναρκωτικών
Ωστόσο, ο Ρόθσταν δεν ήταν ικανοποιημένος. Η ακόρεστη όρεξή του για χρήματα τον οδήγησε τελικά στο εμπόριο για μια ακόμη παράνομη ουσία, τα ναρκωτικά.

Ξεκίνησε την αγορά ηρωίνης από την Ευρώπη και την πώλησή της με μεγάλο κέρδος στις ΗΠΑ. Έκανε κάτι παρόμοιο και με την κοκαΐνη. Με αυτόν, έγινε αυτό που πολλοί ειδικοί θεωρούν τον πρώτο επιτυχημένο σύγχρονο ναρκέμπορο, πολύ πριν από τους σημερινούς διάσημους όπως ο Εσκομπάρ. Αυτό το εμπόριο αποδείχθηκε ακόμα πιο κερδοφόρο από τα άλλα. Έγινε ο βασικός πυρήνας του εμπορίου ναρκωτικών στην Αμερική.

Σε αυτό το σημείο, μερικοί από τους πιο γνωστούς μαφιόζους της εποχής δούλευαν γι' αυτόν, όπως ο Φρανκ Κοστέλο, ο Τζακ Ντάιαμοντ, Ο Λάκι Λουτσιάνο και ο Ντατς Σουλτς. Δυστυχώς, όμως, για τον ίδιο, αυτή η εποχή δε θα κρατούσε.

Ένα άδοξο τέλος

Το πρωτοσέλιδος της 5ης Νοεμβρίου του 1928 της New York Daily News που αναγγέλλει τον θάνατο του Ρόθσταν στο Park Central Hotel

Όπως και για πολλούς άλλους Αμερικανούς γκάνγκστερ, πριν και μετά απ' αυτόν, η ταχεία άνοδος του Ρόθσταν σταμάτησε μόνο με το βίαιο τέλος του.

Όλα συνέβησαν τον Οκτώβριο του 1928, όταν ο Ρόθσταν συμμετείχε σε μια παρτίδα πόκερ που διήρκεσε τέσσερις μέρες. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, ο μετρ στα στημένα παιχνίδια βρέθηκε μπλεγμένος σε αυτό που φαινόταν σαν μια απλή παρτίδα πόκερ.

Λέγεται ότι το παιχνίδι στήθηκε από τους μαφιόζους Titanic Thompson και Nate Raymond και σταμάτησε όταν ο Ρόθσταν τους χρωστούσε 300.000 δολάρια. Έχοντας συνειδητοποιήσει τι συνέβη, ο Ρόθσταν εξοργίστηκε και αρνήθηκε να πληρώσει. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ρόθσταν πήγε σε μια συνάντηση στο ξενοδοχείο Park Central του Μανχάταν, όταν έλαβε ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα. Αφότου περιπλανήθηκε μέσα στο ξενοδοχείο για καμία ώρα, βγήκε τρεκλίζοντας. Είχε τραυματιστεί θανάσιμα από ένα περίστροφο. Πέθανε δύο μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Προσκολλημένος στον κώδικα των μαφιόζων, αρνήθηκε να κατονομάσει τον δολοφόνο του. Οι αρχές πίστευαν ότι ήταν ο George McManus, ο άνθρωπος που οργάνωσε το περίφημο παιχνίδι πόκερ, αλλά κανείς δεν καταδικάστηκε ποτέ για τη δολοφονία. Ο Ρόθσταν έλαβε πλήρη εβραϊκή ταφή, παρά το ότι απέφευγε της πίστης της οικογένειάς του για μεγάλο μέρος της ζωής του. Αργότερα, η χήρα του, η Γκριν, παρουσίασε λεπτομερώς την ζωή της με τον Ρόθσταν στα απομνημονεύματά της με τίτλο Now I Tell, που κυκλοφόρησε το 1934.


Δεδομένης της ισχυρής θέσης και της ενδιαφέρουσας ζωής του, ο Ρόθσταν εμφανίστηκε σε πολλά έργα. Αποτέλεσε έμπνευση για τον χαρακτήρα του Meyer Wolfsheim στο διάσημο αμερικανικό μυθιστόρημα The Great Gatsby. Επίσης, σήμερα τον ξέρουμε καλύτερα από την τηλεοπτική σειρά του HBO "Boardwalk Empire", όπου τον υποδύεται ο Μάικλ Στούλμπαργκ.

Ίσως ο Λάκι Λουτσιάνο να οργάνωσε το έγκλημα όπως τον ξέρουμε σήμερα. Όμως ο Ρόθσταν ήταν από τους πρώτους που έβλεπε τα εγκληματικά σχέδια του ως σχολαστικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Πράγματι, "αναγνωρίζεται ως ο πρωτοπόρος μεγάλος επιχειρηματίας του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ", γράφει ένας βιογράφος του.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου