Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Grace O'Malley, η Ιρλανδή βασίλισσα των πειρατών που αψήφησε την Ελισάβετ Α' της Αγγλίας και κατέκτησε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο

Άγαλμα της Grainne Mhaol Ni Mhaille - πηγή

Η βασίλισσα των πειρατών, Γκρέις Ο'Μάλεϊ, βασίλεψε στην ανοικτή θάλασσα και έκανε το αγγλικό στέμμα να υποκύψει στην θέλησή της.



Ενώ η Μαρία Α' της Σκωτίας υπέκυψε στην Ελισάβετ Α', η Γκρέις Ο'Μάλεϊ (Grace O’Malley) ήταν μια άλλη "βασίλισσα", που αψήφησε την Αγγλίδα βασίλισσα για σχεδόν 40 χρόνια, λεηλατώντας τα αγγλικά πλοία και αποκρούοντας τις δυνάμεις που προσπάθησαν να πάρουν την γη της οικογένειά της.

Η επαναστάτρια λεηλάτης είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελισάβετ. Και οι δύο είχαν την ίδια ηλικία, αψήφησαν τις πιθανότητες και προόδευσαν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, είχαν την υπακοή των υποτελών τους και συνήθως νικούσαν. Όμως, ενώ η Ελισάβετ κυβέρνησε την Αγγλία, η Γκρέις βασίλεψε σε μια πολύ πιο μικρή, θαλάσσια φυλή.

Ήταν η Ιρλανδή βασίλισσα των πειρατών.

Το κάστρο Rockfleet

Η Ο'Μάλεϊ (το Grace O’Malley είναι η αγγλοποιήση του εγγενές ονόματός της, Gráinne Ní Mháille, επίσης γνωστή ως Gráinne O'Malley. Στην ιρλανδική λαογραφία είναι γνωστή ως Gráinne Mhaol, που στα αγγλικά γίνεται Granuaile) γεννήθηκε γύρω στο 1530 και ήταν κόρη του Όουεν Ο'Μάλεϊ (Owen O'Malley), του αρχηγού μιας φυλής που κυβέρνησε την περιοχή γύρω από τον κόλπο Clew στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας για περισσότερα από 300 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η φυλή μάζεψε πλούτο, τόσο από την πειρατεία, όσο και από το νόμιμο εμπόριο με τη Γαλλία και την Ισπανία.

Όταν πέθανε ο πατέρας της, έγινε αρχηγός της φυλής της. Ξέροντας πώς να κινηθεί μεταξύ των ντόπιων φυλών και αρχηγών, δημιούργησε στρατηγικές συμμαχίες. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες χρησιμοποιούνταν συχνά ως εργαλείο για τη δημιουργία συμμαχιών -μέσω γάμων- για να γίνουν πιο ισχυροί οι άνδρες. Όμως, με την Ο'Μάλεϊ συνέβη το αντίθετο. Παντρεύτηκε δύο φορές και κάθε φορά ήταν η δική της δύναμη που αυξανόταν. Μετά από τον θάνατο του πρώτου συζύγου της το 1554, σε ηλικία μόλις 23 ετών, κληρονόμησε τα πολεμικά πλοία και το κάστρο του. Το 1567, χώρισε από τον δεύτερο σύζυγό της -μετά από ένα χρόνο γάμου- και ανέλαβε τον έλεγχο του κάστρου του, ενώ, με κάποιον τρόπο, διατήρησε την πίστη του ως σύμμαχος. Στο απόγειό της, είχε στη διάθεσή της εκατοντάδες άντρες και πολλά πλοία.

Από το κάστρο Rockfleet και την περιουσία της στο νησί Clare, η Γκρέις έστελνε τα πλοία της να λεηλατήσουν όποιο πλοίο περνούσε από το άνοιγμα του Clew Bay και απαιτούσε εισφορές ως αντάλλαγμα για ασφαλή διέλευση προς την πόλη Γκάλγουεϊ στο νότο.

Μέσω ιρλανδικών ποιημάτων και της λαογραφίας, έχουν μεταφερθεί ιστορίες για το θάρρος και τη ναυτοσύνη της. Λέγεται ότι, μια μέρα μετά από τη γέννηση του γιου της Theobald, επιτέθηκε στο πλοίο της ένας Τούρκος κουρσάρος. Καθώς οι Τούρκοι επιβιβάζονταν στο πλοίο της, εκείνη πήδηξε από το κρεβάτι της και χύμηξε στο κατάστρωμα με δύο όπλα στα χέρια της. Οι σαστισμένοι Τούρκοι σταμάτησαν να πολεμούν και εκείνη φώναξε, "Πάρτε τα από αυτά τα αλειτούργητα χέρια!", πριν πυροβολήσει και σκοτώσει τους αξιωματικούς τους. Οι υπόλοιποι Τούρκοι τα έχασαν με τον χαμό των αξιωματικών τους και η Ο'Μάλεϊ κατέλαβε εύκολα το πλοίο τους.

Η Ελισάβετ Α' - πηγή

Όμως, η πιο αξιοσημείωτη ιστορία της ξεκίνησε όταν, το 1558, ανήλθε στον θρόνο της Αγγλίας η Ελισάβετ Α'. Η Ελισάβετ ήθελε να αυξήσει τον έλεγχο των Άγγλων στην Ιρλανδία, και έτσι έφτασε να μάχεται την Ο'Μάλεϊ. Η φυλή της Γκρέις ήταν μια από τις λίγες φυλές που αντιστάθηκαν στην Ελισάβετ. Τα αγγλικά πλοία έμπλεξαν με την πειρατική ικανότητα της Ο'Μάλεϊ, καθώς οι πολυάριθμοι όρμοι κατά μήκος της ιρλανδικής ακτογραμμής ήταν τέλειοι για αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των ανυποψίαστων Άγγλων. Τον Μάρτιο του 1574 οι Άγγλοι το αποφάσησαν. Έστειλαν πλοία και στρατό για να επιτεθούν στο κάστρο Rockfleet της Ο'Μάλεϊ. Όμως, μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Γκρέις τους είχε αναγκάσει σε μια ατιμωτική οπισθοχώρηση.

Ωστόσο, βρήκε τον δάσκαλό της στο πρόσωπο του Ρίτσαρντ Μπίνγκχαμ (Sir Richard Bingham) όταν εκείνος διορίστηκε κυβερνήτης της περιοχής το 1584. Ο αδερφός του Μπίνγκχαμ σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο της, ενώ ο ίδιος συνέλαβε τον μικρότερο. Στη συνέχεια, πήρε τον έλεγχο του κάστρου της στο Rockfleet και κατάσχεσε τα εδάφη, τα βοοειδή και τον στόλο της. Είχε καταφέρει να γονατίσει την Γκρέις. Χωρίς καμία φαινομενική διέξοδο, η Ο'Μάλεϊ έκανε κάτι αξιοθαύμαστο. Την άνοιξη του 1593, ζήτησε να συναντήσει την Ελισάβετ.

Το καλοκαίρι του 1593, παρά την διαμαρτυρία του Μπίνγκχαμ, η Ελισάβετ την συνάντησε. Οι ιστορίες της συνάντησης ποικίλλουν. Ορισμένοι να λένε ότι η Ο'Μάλεϊ αρνήθηκε να υποκλιθεί στην βασίλισσα, είχε στιλέτο μαζί της και αρνήθηκε την προσφορά του τίτλου της κόμισσας που της έκανε η Ελισάβετ, επειδή, "οι ισάξιοι δεν μπορούν να προσφέρουν τίτλους ο ένας στον άλλο". Όπως και να έχει, αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι η Ο'Μάλεϊ υπερασπίστηκε τον εαυτό της εναντίον του Μπίνγκχαμ, ενώ η Ελισάβετ διέταξε την απελευθέρωση του γιου της και την επιστροφή της γης και σε αντάλλαγμα θα είχε την βοήθειά της στον πόλεμο εναντίον των εξωτερικών εχθρών της Αγγλίας.

Η Γκρέις Ο'Μάλεϊ αποδείχτηκε αξιόλογος αντίπαλος της Ελισάβετ, τόσο σε στρατιωτικά, όσο και σε πολιτικά θέματα, και ήταν ένας από τους λίγους αντιπάλους που κέρδισε τον σεβασμό της Αγγλίδας βασίλισσας.

Η Γκρέις πέθανε το 1603, την ίδια χρονιά με την Ελισάβετ.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου