Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η ιαπωνική γέφυρα Saruhashi, ένα από τα Μνημεία Γραφικής Ομορφιάς της Ιαπωνίας


Σύμφωνα με τους θρύλους, η γέφυρα κατασκευάστηκε όταν πίθηκοι σχημάτισαν μια γέφυρα με το σώμα τους κατά μήκος του φαραγγιού.



Η περίφημη Περίοδος Έντο της Ιαπωνίας ξεκίνησε το 1603 και διήρκεσε μέχρι το 1868. Ήταν μια σχετικά ειρηνική εποχή, μετά από αιώνες φεουδαρχικών πολέμων. Ο τουρισμός έγινε ένα μεγάλο χόμπι σε όλη τη χώρα, αν και δεν επιτρεπόταν στους πολίτες να ταξιδεύουν. Καθώς τα ταξίδια σε εθνικό επίπεδο έγιναν πιο δημοφιλή, πολλά βιβλία παρουσίαζαν τα καλύτερα μέρη για να επισκεφτεί κανείς σε όλη τη χώρα, από θερμές πηγές μέχρι βουνά.

Η γέφυρα Kintai - πηγή

Η γέφυρα Iya-no-Kazura - πηγή

Αν και αυτές οι λίστες δεν ήταν συγκεκριμένες, η γέφυρα Kintai, η γέφυρα από κλιματσίδες Iya-no-Kazura και η γέφυρα Saruhashi αναφέρονταν συχνά ως τρεις μοναδικές ιαπωνικές γέφυρες.


Γνωστή ως "η γέφυρα των πιθήκων", η γέφυρα Saruhashi πήρε το όνομά της από έναν θρύλο του 7ου αιώνα. Σύμφωνα με την ιστορία, πίθηκοι σχημάτισαν μια γέφυρα με το σώμα τους για να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να διασχίσει το φαράγγι. Λέγεται ότι ένας κηπουρός ονόματι Shirako κατασκεύασε τη γέφυρα όταν είδε αυτό το συμβάν γύρω στο 610. Αν και η ακριβής ημερομηνία κατασκευής της άγνωστη, η γέφυρα εμφανίζεται πρώτη φορά σε ένα στρατιωτικό αρχείο το 1479.

Απεικόνιση της γέφυρας το 1824

Αυτό που κάνει την Saruhashi τόσο εκπληκτική είναι ο σχεδιασμός της. Η γέφυρα κατασκευάστηκε ως hanebashi, που σημαίνει ότι η γέφυρα δεν υποστηρίζεται από βάθρα, αλλά από μια σειρά πρόβολων που βρίσκονται στα δύο άκρα του γκρεμού.


Κατά την περίοδο Έντο, αυτός ο σχεδιασμός δεν ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστος, αλλά η γραφική ομορφιά του έκανε την γέφυρα πολύ δημοφιλή. Επίσης, η θέση της δίπλα σε έναν δρόμο όπου συγκεντρώνονται πολλοί ταξιδιώτες από όλη την Ιαπωνία, αύξησε τη δημοτικότητά της.

Απεικόνιση της γέφυρας το 1853

Η γέφυρα έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις. Η τρέχουσα κατάσταση είναι μια αναπαραγωγή της έκδοσης της περιόδου Έντο, αλλά με ενισχυμένη βάση από σκυρόδεμα.

Άποψη από τη γέφυρα Saruhashi το φθινόπωρο - πηγή

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου