Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep239




Τα χρωματιστά σύρματα στο νησί της Αφροδίτης



Κοιτώντας το ναυτικό χάρτη της Ελλάδας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός των ατελείωτων χιλιομέτρων ακτογραμμής που την καλύπτουν από άκρη σε άκρη. Όσα όμως και να είναι αυτά τα χιλιόμετρα, κανένας δεν μπορεί κοιτώντας τον να κατανοήσει τις ομορφιές που μπορεί να κρύβουν. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι φυσικά τα ταξίδια, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα πανέμορφα αναρίθμητα νησιά της.
Και ενώ οι παραλίες είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο αυτής της ιδιαιτερότητας που έχουμε σαν χώρα, υπάρχουν όμως μικροί κρυμμένοι «θησαυροί», που θα σε κάνουν να ξεχάσεις για λίγο τα δροσερά καταγάλανα νερά που την περιβάλλουν και θα κλέψουν μαζί με το βλέμμα σου και ένα κομμάτι από την καρδιά σου.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον κάθε επισκέπτη, τη στιγμή που το καράβι της γραμμής για την πανέμορφη Μήλο κοντεύει να φτάσει στο λιμάνι του προορισμού του.
Η πανδαισία χρωμάτων στο πολυφωτογραφιζόμενο παραδοσιακό ψαροχώρι Κλήμα θα κλέψει σίγουρα την παράσταση, πριν καν αυτή αρχίσει. Και ενώ το νησί προσφέρεται για ατελείωτες περιηγήσεις που θα μαγέψουν σίγουρα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, εκείνος στο μυαλό του θα έχει συγκρατήσει την αρχική εικόνα του χωριού με τα διάσημα ονομαζόμενα «σύρματα» και την περατζάδα δίπλα στο κύμα. Όταν λοιπόν βρεθεί στο Κλήμα, μόνο τότε θα είναι έτοιμος να αποχωρήσει «γεμάτος» από το νησί.
Και σίγουρα δε θα είναι τυχαία αυτή η απόφαση. Χιλιάδες φωτογράφοι από όλον τον κόσμο, επισκέπτονται το Κλήμα για να αποθανατίσουν με τον φακό τους τα δίπατα σπίτια στις φυσικές υπόσκαφες σπηλιές των βράχων, με τα έντονα χρωματιστά πορτοπαράθυρα πλάι στο κύμα, που χαρίζουν μια ιδιαίτερη όψη στο παραδοσιακό τοπίο του χωριού.
Στο παρελθόν, στα ισόγεια των σπιτιών, κατά τη χειμερινή περίοδο οι αλιείς έσερναν με σύρματα στο εσωτερικό των κτισμάτων τα αλιευτικά σκάφη τους για να τα προφυλάξουν από την κακοκαιρία. Όσο για τα χρώματα στο εξωτερικό τους, η ποικιλία ήταν απόρροια των χρωμάτων που χρησιμοποιούσαν για το βάψιμο και την περιποίηση των αλιευτικών σκαφών τους.
Και μπορεί το Κλήμα να αποτελεί έναν ακόμα «θησαυρό» που κρύβει η ελληνική ακτογραμμή, εντούτοις δεν παύει να εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να πεις πως όταν η παράδοση συναντά την αυθεντική ομορφιά, το αποτέλεσμα είναι απλά μοναδικό.


Σιδερώνα το νησί των"βρικολάκων"



Μια μακάβρια υπόθεση βρυκολάκων είχε συνταράξει το 1846 την Κορινθία.
Το νησάκι Σιδερώνα βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς λέγεται πως εκεί εμφανίστηκαν βρυκόλακες!. Αναστατώνονται οι Αρχές και ειδοποιείται η Ιερά Σύνοδος. Στο σημείο σπεύδει ο επίσκοπος Αιγίνης και κάνει αγιασμούς, ευχέλαια και εξορκισμούς. Μάλιστα στα γενικά αρχεία του κράτους υπάρχει σχετική αναφορά του αρχιμανδρίτη Ζαχαρία Μαθά προς την Ιερά Σύνοδο με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 1848.
Ολα ξεκίνησαν όταν τρεις άντρες από το Σοφικό της Κορινθίας πήγαν στο Κόρφο. Εκεί μέθυσαν και στη συνέχεια μπήκαν σε μία βάρκα. Ωστόσο μία ξαφνική καταιγίδα, αλλά και η κατάσταση μέθη στην οποία βρισκόντουσαν τους οδήγησαν στο μοιραίο. Πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα σώματά τους ξεβράστηκαν στην ακτή.
Οι συγγενείς τους μετέφεραν τα πτώματα στο χωριό προκειμένου να τα θάψουν, ωστόσο ξεσηκώθηκαν οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού και δεν επέτρεψαν να γίνει η ταφή, αφού σύμφωνα με μία παλιά δεισιδαιμονία όσοι πνίγονται στη θάλασσα γίνονται βρυκόλακες όταν θάβονται στη στεριά.
Οι οικογένειες των νεκρών όμως δεν ήθελαν να πετάξουν τα σώματα των δικών τους στη θάλασσα και αποφασίζουν να πάρουν τα φέρετρα και να πάνε να θάψουν τους τρεις νεκρούς στο νησάκι Σιδερώνα.
Πέντε μήνες αργότερα όμως το μυστικό μαθεύτηκε και οι κάτοικοι του χωριό ξεσηκώθηκαν και φώναζαν πως οι πνιγμένοι έγιναν βρυκόλακες και ανέβηκαν στο Σοφικό για να τρομάξουν τους κατοίκους. Τότε οι συγγενείς των τριών ανδρών επιστρέφουν στο νησάκι Σιδερώνα κάνουν εκταφές και ξαναθάβουν τους νεκρούς σε μία απομακρυσμένη τοποθεσία. Και πάλι Και πάλι όμως το μυστικό πως οι πνιγμένοι κηδεύτηκαν στη στεριά μαθεύτηκε και στο Σοφικό ξέσπασε θύελλα. Κάτοικοι έλεγαν πως οι τρεις βρυκόλακες άρχισαν επιδρομές στο χωριό.
Μετά από καιρό όμως αποδείχθηκε πως όλα αυτά ήταν ένας μύθος που ξεκίνησε από ένα ψέμα κατοίκου του χωριού. Οπως διαπιστώθηκε το μύθο των βρυκολάκων των έπλασαν συντοπίτες των συγγενών των νεκρών επειδή οι οικογένειες τους ειχαν διαφορές.


Το... δίδυμο αδερφάκι της Κύπρου στην Ελλάδα



Υπάρχει ένας τόπος στην Ελλάδα που μοιάζει απίστευτα με την Κύπρο. Δεν είναι κάποιο κοσμοπολίτικο μέρος, ούτε μέρος με πολύ τουρισμό. Οι μόνοι μόνιμοι κάτοικοί του είναι οι... γλάροι.
Πετάμε πάνω από το νησί Γλάρος, στην περιοχή του Μαραθιά Λακωνίας, ένας τόπος που από ψηλά και αναπάντεχα μοιάζει απίστευτα με την Κύπρο. Είναι από τα... παράξενα της Ελλάδας.
Αυτό το κατά τα άλλα... άσημο νησί βρίσκεται κοντά σε διάσημα μέρη της Λακωνίας, όπως η Ελαφόνησος.
Μόλις 500 μέτρα το χωρίζουν από την όμορφη παραλία του Μαραθιά που αποτελεί πανέμορφο θερινό προορισμό λόγω της χρυσής άμμου και την μεγάλης έκτασής της.
Αν επισκεφθείτε την περιοχή, μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά από την παραλία στην... "Κύπρο" της Λακωνίας, το όμορφο και μοναχικό αυτό νησάκι.


Μυκήνες, το βασίλειο των λεόντων πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά




A Thousand Meteors


1,000 meteors (4K) from Greg Priestley on Vimeo.

Πάνω από 1.000 μετεωρίτες αναβοσβήνουν σε αυτό το ενδιαφέρον timelapse. Αρχίζοντας τον Απρίλιο του 2019, μεμονωμένα καρέ βίντεο επιλέχθηκαν από 372 σχετικά καθαρά νυχτερινά πλάνα από ένα αυτοματοποιημένο παρατηρητήριο στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.


Η Καταστροφή της Σμύρνης


Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα έσφυζε από ζωή. Οι Έλληνες μεγαλουργούσαν στο εμπόριο, στην κοινωνική ζωή αλλά και τις τέχνες. Ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι, που ακόμη και σήμερα συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την καταστροφή που ήρθε ξαφνικά το 1922... - στο: nikosonline.gr


Και κάπως έτσι, κόβει κάποιος το αλκοόλ...



Σύνελθε!



H ιστορία των Εξαρχείων από το 1840 ως σήμερα: μια καταποντισμένη μυθική πολιτεία― με σπάνιες φωτογραφίες

Τα Εξάρχεια το 1887

Το «Εξαρχείων Αλφαβητάριο 1840-1975, ένας μη χρηστικός οδηγός της καταποντισμένης μυθικής πολιτείας και των όμορων συνοικισμών» είναι ένα χορταστικό βιβλίο-ντοκουμέντο του Γιάννη Φούντα με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. - στο: lifo.gr


Το χωριό στην ορεινή Αρκαδία που θα σας κλέψει την καρδιά



Η ορεινή Αρκαδία έχει πολλές επιλογές για όσους επιθυμούν μια φθινοπωρινή απόδραση. Άλλωστε τα χωριά της είναι μικρά στολίδια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ένα από αυτά είναι και το Βαλτεσινίκο, που μπορεί να μη φιγουράρει ψηλά στη λίστα με τους δημοφιλείς προορισμούς, αλλά όταν το ανακαλύψετε, θα σας κλέψει την καρδιά.
Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από την Τρίπολη και κρύβει πολλές εκπλήξεις σε όσους αποφασίσουν να το επιλέξουν για την επόμενη εξόρμησή τους. - στο: newsbeast.gr


Η CIA θέλει να μας τεστάρει: Ζητά να δούμε αυτές τις δύο φωτο και να βρούμε τις διαφορές


Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών δημοσίευσε έναν γρίφο στο τουίτερ (και μετά έδωσε και την απάντηση) - στο: mikropragmata.lifo.gr


O νικητής του γαλλικού Scrabble δεν έχει ιδέα από γαλλικά


Ο Nigel Richards είναι ο καλύτερος παίκτης Scrabble στον πλανήτη και αυτό το οφείλει σε μια τρομερή του ικανότητα.
Το γεγονός ότι γίνονται πρωταθλήματα στο Scrabble δεν ξέραμε αν το ξέρατε. Υποθέτουμε όμως ότι το υποπτευόσασταν. Σε ένα από αυτά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Scrabble της γαλλικής γλώσσας νικητής αναδείχθηκε ο Nigel Richards από τη Nέα Ζηλανδία. Το περίεργο; O Richards δεν έχει ιδέα από γαλλικά. Χρειάστηκε μόνο λίγες βδομάδες μελέτης ενός λεξικού.
Ο Richards δεν είναι βέβαια μια τυχαία περίπτωση. Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης Scrabble όλων των εποχών. Έχει ήδη πολλά πρωταθλήματα στην αγγλική γλώσσα που είναι και η μητρική του. Με αυτή την κίνηση να αγωνιστεί και στο Scrabble της γαλλικής γλώσσας. - στο: oneman.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου