Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Οι Επτά Πηγές στον Αρχάγγελο της Ρόδου

 
Ένα σκοτεινό, στενό τούνελ οδηγεί σε μια λίμνη και έναν καταρράκτη.
 
 

Στα βουνά της Ρόδου, στην κεντρική και ανατολική Ρόδο, κοντά στο χωριό Κολύμπια, βρίσκεται η περιοχή Επτά Πηγές -γνωστή στους τουρίστες και ως "Ζούγκλα της Ρόδου"- ένα μικρό δάσος, μια μικρή όαση στη συνήθη φύση του νησιού.
 


Η περιοχή ονομάστηκε έτσι από τις επτά πηγές που βρίσκονται σε πλαγιά και από τις οποίες αναβλύζει νερό προερχόμενο από τον ποταμό Λουτάνη. Το νερό από τα επτά αυτά σημεία, περνώντας μέσα από μια στενή σήραγγα, καταλήγει σε μια λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή και την οποία δημιούργησαν -χάρη στην κατασκευή ενός φράγματος- οι Ιταλοί για να εφοδιάζουν με νερό το χωριό Κολύμπια. Για το σκοπό αυτό, σκάφτηκαν φράγματα και σήραγγες μέσα από τους βράχους που περιβάλλουν τις πηγές για να οδηγήσουν το νερό στην άλλη πλευρά του βουνού.
 
 Η έξοδος της σήραγγας
  

 
Μια από τις σήραγγες έχει μήκος 150 μέτρα και βάθος 13 μέτρα, και οδηγεί τους ξυπόλητους επισκέπτες μέσα από το κρύο, τρεχούμενο νερό στη λίμνη και το φράγμα με τον καταρράκτη. Η σήραγγα είναι πολύ στενή και -στην ουσία- είναι μονόδρομος, χωρίς γυρισμό. Μόλις κάποιος μπει μέσα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να περάσουν δύο άτομα το ένα δίπλα στο άλλο. Στη μέση της διαδρομής, υπάρχει ένα πηγάδι το οποίο χρησιμεύει ως φωταγωγός και αεραγωγός. Η περιοχή γύρω από τις πηγές είναι προστατευόμενη ζώνη.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου